Mutarea forței de muncă a luat amploare în ultimii ani în rândul companiilor din România. Subiectul relocării într-un alt oraș sau o altă țară este însă sensibil pentru angajați, căci nu de fiecare dată companiile pot asigura cazarea sau un job și pentru ceilalți membri ai familiei. Acesta fiind și unul dintre motivele pentru care pot refuza o astfel de ofertă.
Ne-am gândit să-ți venim în ajutor în cazul în care ești pus în fața unei astfel de decizii cu câteva avantaje și dezavantaje a relocării într-un alt oraș din România sau într-o altă țară. Cele precizate mai jos însă variază în funcție de rolul pentru care ai primit oferta sau de nivelul de experiență pe care îl deții.
De obicei relocarea într-un alt oraș sau o altă țară vine cu un venit salarial mai mare decât cel pe care îl poți obține în localitatea în care ești stabilit. Angajatorii știu că pentru angajați, în special cei care au o familie, relocarea este un sacrificiu, astfel că încearcă să vină cu salarii consistente pentru a-i convinge să accepte oferta.
Ca să-ți ușureze procesul de adaptare într-un alt oraș companiile din piață îți pot asigura și cazarea, în unele cazuri pentru toată familia. Spre exemplu, în domeniul IT relocarea este însoțită frecvent de plata chiriei sau de punerea la dispoziție a unei locuințe de serviciu pentru primele luni de contract. Totodată, ocazional angajatorii asigură și cheltuielile cu întreținerea unei locuințe.
Primele de relocare din partea angajatorilor sunt de obicei acordate pe o perioadă determinată de șase sau 12 luni. Iar dacă faci parte dintre angajații care se relochează pentru o poziție de specialist, prima de relocare poate să ajungă la valoarea unui salariu brut.
Cât despre șomerii care și-au găsit un job într-un alt oraș, aflat la peste 50 de km de localitatea de domiciliu, aceștea pot beneficia de o primă din partea statului. Mai exact, pot primi bani de chirie pentru o perioadă de trei luni.
Pe lângă toate cele precizate, unii angajatori asigură transportul până la locul de muncă. Poate fi vorba de decontarea cheltuielilor de transport sau punerea la dispoziție a unei mașini de serviciu pe care angajatul o poate folosi și în interes personal.
Dacă este vorba de un oraș mai slab dezvoltat, atunci prețurile sunt mai mici, însă dacă ne referim la o metropolă, atunci trebuie să ții cont de costurile de trai, cu toate că în pachetul de recolare, în special într-o altă țară intră acoperirea cheltuielilor de mutare. În orașele mari din România sau în străinătate viața este mult mai scumpă.
Mutarea într-un alt oraș, mai ales fără membrii familiei, înseamnă de multe ori singurătate. Desigur, angajații își pot găsi activități în timpul liber, însă de multe ori acesta este motivul pentru care angajații nu vor să se mute cu jobul într-un alt oraș sau în străinătate.
Totodată, dacă vorbim despre relocarea într-o localitate din provincie, angajatul respectiv va fi nevoit să renunțe la anumite lucruri cu care era obișnuit într-un oraș mare precum locuri unde să mănânce, divertisment sau evenimente culturale.
Pentru unele persoane este mai dificil să se adapteze într-un nou oraș, cu oameni noi sau cu un alt mediu de lucru. Astfel că, distanța față de prieteni, familie sau clima pot reprezenta o provocare, mai ales pentru cineva care nu a mai fost plecat pentru prea mult timp de acasă. De asemenea, pot exista temeri generate de noile responsabilități.
Așadar, dacă ai primit o astfel de ofertă și nu știi cum să procedezi, atunci ia în calcul aspectele precizate de noi. Sperăm că vei lua o decizie potrivită!
Citește și:
Iubește ceea ce faci chiar dacă nu ai jobul ideal
De ce angajații sunt responsabili de starea lor de bine?
Ce salariu ceri la primul job?