• 3 Apr. 2007
  • 4 min

Despre recunoasterea diplomelor si cat de mult ne ajuta un training?

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Articol scris de Marian Rujoiu, Trainer Extreme Training! http://www.traininguri.ro Trainingul este o forma de pregatire la care apeleaza tot mai multe persoane in ultima vreme? De […]

Articol scris de Marian Rujoiu, Trainer Extreme Training!
http://www.traininguri.ro

Trainingul este o forma de pregatire la care apeleaza tot mai multe persoane in ultima vreme? De ce se intampla acest lucru? Merita sa mergi la un training? Ce training trebuie sa-ti alegi? De cine sunt recunoscute diplomele?

Este o certitudine faptul ca educatia formala acopera doar o parte din pregatirea necesara unui individ cu ambitii. Pentru a reusi intradevar trebuie sa incepi sa investesti in tine, mai exact trebuie sa investesti in dezvoltarea ta personala, sa-ti testezi capacitatile si sa-ti dezvolti abilitatile practice!

Un training de calitate, bine pregatit, ofera cursantilor posibilitatea de a acumula cunostinte practice pe domenii specifice intr-un timp foarte scurt, ofera posibilitatea de a interactiona si socializa, si constituie totodata un cadru in care isi pot testa si exersa abilitatile.

O sa fiu sincer cu dumneavoastra! Vanatoarea de diplome nu este o solutie pentru cei care vor sa aiba o cariera de succes. Angajatorii arunca o privire pe lista de diplome a celor dornici de a se angaja, insa conteaza in primul rand ceea ce sti sa faci. Astfel la intrebarea ’’Ce stii sa faci?’’ multi incep sa ridice din umeri. Solutia este aceea de a ne concentra pe anumite domenii si a ne dezvolta capacitatile. Revenind la problema diplomelor, acestea sunt un inceput, demonstreaza pentru un angajator intentionalitatea aplicantului de a se dezvolta intr-un domeniu sau altul. Pentru a avea un job bun, pentru a putea promova mai apoi, trebuie sa investesti in dezvoltarea ta.

Sunt traininguri organizate de institutii publice, fara taxa de participare, costurile fiind suportate de institutiile publice (ex: ASS, ANSIT, ANT) iar cele organizate de institutii private pleaca de la 30 Euro pana la cateva sute de Euro, in functie de companie, unele ajungand chiar la cateva mii. De exemplu, trainingurile organizate de noi costa in medie 60E.

Cat valoreaza diplomele mele?

De regula sunt doua versiuni, atunci cand vine vorba de recunoasterea diplomelor. Prima dintre ele ar fi ca nu conteaza decat diplomele eliberate sub egida Ministerului Educatiei si Cercetarii (Diplomele Eliberate de Universitati sau cele in Colaborare cu Consiliul National de de Formare profesionala a Adultilor). A doua versiunea este aceea care spune ca orice diploma conteaza.

Ambele viziuni de mai sus suporta o anumita deficienta, si anume: Cine nu recunoaste aceste diplome? sau Cine le recunoaste? Acest termen de Recunoscut sau nu, din pacate, nu face o referire la situatia practica a unei diplome.
O diploma o trecem intr-un CV, iar de recunoasterea sau nerecunoasterea acesteia se poate vorbi doar intr-un singur moment: LA ANGAJARE sau la PROMOVARE. Prin urmare a discuta de recunoasterea sau nerecunoasterea unei diplome insemna a pune problema in termeni gresiti. Este drept, ca de aceasta formula uziteaza mai ales institutiile publice, intrucat este singurul lucru pe care-l au, pentru ca de regula le lipseste calitatea(sunt si exceptii desigur).

Raspunsul corect privind recunoasterea este unul foarte simplu: O diploma demonstreza INTENTIONALITATEA ta de a te perfectiona din punct de vedere profesional si personal. Diploma nu certifica nici ca stii dar nici ca nu stii! O sa exemplific acest lucru atat din perspectiva mediului public cat si cel privat.

In mediul Privat, un CV bun (cu multe diplome) te poate ajuta sa ajungi mai repede in fata potentialului angajator. Cel mai probabil acesta va concluziona ca esti o persoana preocupata de dezvoltarea ta personala si profesionala. Marea valoare si recunoastere a diplomelor se opreste insa cand ai ajuns la un interviu, cand te trezesti cu cel putin una din urmatoarele doua intrebari:

1. ce stii sa faci?
2. ce ai invatat la acest training care figureaza in cv-ul tau?

O sa observati anunturi care solicita posesori de CV-uri care au absolvit o anumita facultate. Credeti ca acea companie va angaja toate persoanele venite cu acele CV-uri? Stim cu totii ca nu! Norocosi sunt aceia care demonstreaza ca nu au facut acea facultate degeaba, ci au anumite cunostinte sau abilitati necesare angajatorului. In concluzie, diplomele sau participarile te ajuta sa ajungi la angajator, insa diplomele nu te si angajeaza.

In mediul public, participarea ta la anumite cursuri sau traininguri este de regula punctata la activitati extracuriculare sau la programe de pregatire prestate de alti furnizori, cum numesc ei.

Prin urmare, dragi cursanti, luati in considerare inainte de a participa la un training, cat va ajuta trainingul respectiv. Daca veti considera ca investitia merita, mergeti si urmati acel training.

Sa alegi un training cerificat de MEC sau nu?

La aceasta intrebare voi raspunde din experienta companiei Extreme Training. In momentul de fata avem acreditarea CNFPA (Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor). Va spun sincer ca nu ma intereseaza sa uzitez de acest lucru. Acest fenomen se intampla deoarece desfasurarea unui training autorizat CNFPA insemna indeplinirea unor conditii fixate de mediul public, nu mai vreau sa vorbesc de varsta celor care fac evaluarile. O „colaborare cu CNFPA” inseamna sa am traininguri de minim 72 h si o programa care trebuie sa fie autorizata de ei, plus taxe peste taxe si harti peste harti. Astfel ca mi s-a parut mult mai simplu sa las sistemul public cu tot, cu certificarile lui, si sa ofer calitate, sa ofer ceea ce piata muncii are nevoie. Acesta e singurul lucru de care tin cont, anume, parerea cursantilor si a mediului privat despre cursurile noastre. Parerea personala este ca aceste acreditari duc doar spre rigidizarea programei si taxe in plus, nimic mai mult. Raspunsul ferm este: Alege calitatea!

Concluzii cheie

1. O diploma sau un certificat atesta dorinta ta de a perfectiona!
2. Daca ai un teanc de diplome, nu insemna neaparat ca esti o valoare!
3. Un numar mare de diplome te poate ajuta sa ajungi mai repede la un angajator!
4. La un training nu trebuie sa mergi pentru o diploma ci pentru a te dezvolta personal si profesional!
5. Alege trainingurile in conformitate cu obiectivele tale de dezvoltare!
6. Alege furnizorul in functie de CALITATE!
7. Participarea la anumite cursuri sau traininguri NU este un COST ci o investitie durabila in dezvoltarea ta!

Pe siteul http://www.traininguri.ro se gasesc informatii despre cursurile deschise organizate de Extreme Training in urmatoarea perioada.
Trainingurile prezentate pot fi accesate atat de companii cat si de persoane fizice.

Alege trainingul care ti se potriveste:

Training Vanzari > 31 Martie-1 Aprilie,
Negociere si Comunicare> 21-22 Aprilie,
Leadership si dezvoltare Manageriala> 5-6 Mai,

Nou pe siteul www.traininguri.roputeti de asemenea sa faceti testul Online: Esti leader sau manager?

Extreme Training s-a specializat in formule dinamice de training centrate pe dezvoltarea de atitudini si abilitati care pot duce la perfomanta. De asemeanea va aducem la cunostinta ca nu practicam formula traditionala de predare (gen Universitate), ci mergem 80% din timp pe invatare experentiala, pe aplicatii practice iar 20 % din timp il folosim pentru insusirea cunostintelor de baza (a conceptelor teoretice).

Nu aducem in discutii decat teme practice si relevante pentru activitatea participantilor, incercam sa punem accentul pe nevoile lor concrete de dezvoltare in cadrul companiei. In plus exercitiile practice (studiile de caz, roll play, brainstorming-urile, acvariul, etc ) sunt gandite pentru fiecare training separat, in functie de nivelul participantilor si de obiectivele dumneavoastra. Detalii http://www.traininguri.ro

Articol scris de Marian Rujoiu, Trainer Extreme Training!
http://www.traininguri.ro

A fost util articolul? 1
  • Avatargabriela zice

    Am trimis niste tineri angajati din firma noastra la un training de 3 zile ,in urma caruia au obtinut certificate de participare la cursul de “Instruire operare utilaje CNC”.Pot sa le fac act aditional de modificare functie,in conditiile in care ei lucreaza pe CNC-uri?Chiar daca nu sunt acreditate de MEC?

Leave a Reply