Cel mai bine plătiți angajați din economie au fost, și în luna august, salariații din sectorul IT&C.
Circa 90.000 de angajați, dintr-un total de peste 4,7 milioane, au câștigat, în august, cel puțin 1.000 de euro net, în medie, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Cel mai bine plătiți din economie au fost, și în luna august, angajații din IT&C, cu un câștig salarial mediu net de 5.464 de lei, cu 23 de lei mai puțin decât în iulie
August a fost a cincea lună consecutivă în care salariații din IT&C s-au plasat pe primul loc în topul celor mai bine plătiți angajați la nivel național. De asemenea, în fiecare dintre cele opt luni din perioada ianuarie – august 2016, câștigul salarial mediu net din IT&C a depășit pragul de 5.000 de lei. Comparativ, în niciun alt domeniu din economie, câștigul salarial mediu net nu a fost mai mare de 5.000 de lei în fiecare lună din intervalul ianuarie – august 2016. Totodată, aprilie 2016 a fost, din punct de vedere al remunerațiilor încasate, cea mai bună lună din perioada aprilie – august pentru angajații din IT&C, cu un nivel al câștigului salarial mediu net de 5.621 de lei. Mai mult, câștigurile salariile medii nete ale angajaţilor din IT au crescut cu peste 48% între 2011 și 2015, de la 3.430 de lei în ianuarie 2011, la 5.079 de lei în decembrie 2015.
În afară angajaților din IT&C, ceilalți salariați din economie care au câștigat, în medie, peste 1.000 de euro în august au fost cei din domeniul extracția petrolului brut și a gazelor naturale (4.756 de lei) și cei din sectorul activităților de servicii anexe extracției (4.549 de lei).
Pe de altă parte, cel mai prost plătiți angajați la nivel național lucrează în domeniile „hoteluri și restaurante” (1.261 de lei net în august), „fabricarea articolelor de îmbrăcăminte” (1.374 de lei net în august) și „prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite” (1.403 lei net în august).
„În luna august 2016, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic faţă de luna iulie 2016. Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna iulie de premii ocazionale – inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite –, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici – în funcţie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale – , precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice”, potrivit INS.
Câștigul salarial mediu net la nivel național s-a plasat la 2.076 de lei în august, cu 2 lei (-0,1%) mai puțin decât în iulie, când românii au câștigat 2.078 de lei, la fel ca în iunie. Câștigul salarial mediu net a depășit pragul de 2.000 de lei în șase dintre cele opt luni din 2016 analizate de INS până acum. Anul trecut, de exemplu, câștigul salarial mediu net a fost mai mare de 2.000 de lei doar în decembrie, când a atins valoarea de 2.114 lei.