Ok, noua ta reclama arata grozav. Dar cum ii vei asigura succesul? . Dupa luni de munca indelungata, campania ta publicitara este gata sa fie lansata. […]
Ok, noua ta reclama arata grozav. Dar cum ii vei asigura succesul? .
Dupa luni de munca indelungata, campania ta publicitara este gata sa fie lansata. Mesajul este bine scris, grafica este extraordinara si esti pe deplin convins ca oferta speciala va face telefonul sa sune in permanenta. Dar cum vei asigura succesul campaniei tale publicitare? Chiar si o reclama fantastica nu va avea efect daca nu este vizionata de persoanele carora le este de fapt adresata, sau daca le este greu sa se bucure de avantajele ofertei tale. Iata trei moduri pentru a te asigura ca noua campanie publicitara va avea succes.
1. Promoveaza in locul indicat.
Daca te incluzi in categoria atreprenorilor grabiti, de multe ori tinzi sa iti irosesti eforturile de marketing incercand sa te adresezi unei clientele vaste. Publicitatea functioneaza cand se adreseaza unui segment tinta cu caracteristici si nevoi specifice.
Prin urmare, inainte de a-ti lansa campania, identifica cel mai ingust segment de consumatori si alege publicatiile sau mediile publicitare care sa il poata atinge, cu cele mai mici costuri. De exemplu, sa presupunem ca afacerea ta se adreseaza cu succes catre doua grupuri profesionale: avocati si arhitecti. Poti alege sa promovezi produsul tau in publicatii economice care se adreseaza ambelor grupuri, dar vei constata ca ajungi sa platesti prea mult pentru raspandirea mesajelor si in randul altor persoane decat grupurile vizate. In schimb, foloseste o abordare eficienta din punct de vedera al costului care tinteste segmentele vizate separat.
Evita sa faci publicitate in medii care par eficiente-acelea care ating sementele tinta, cu costuri foarte mici-dar nu sunt percepute ca surse de informare de catre consumatori. O idee mai buna: plaseaza-ti reclama in ceea ce se numeste “un coridor de cautare” – un loc cercetat adeseori de catre cei care intentioneaza sa cumpere. Aceste “coridoare” sunt create atunci cand o publicatie, sa presupunem un ziar, publica un anumit tip de anunturi publicitare si un editorial legat de acestea intr-o sectiune specifica, ca de exemplu inserarea tuturor anunturilor privind decoratiunile interioare in sectiunea de stil.
2. Lanseaz-o la momentul oportun
Sa presupunem ca firma ta vinde hardware si software si ziarul local a creat “un coridor de cautare” pentru vanzarile si intretinerea computerelor, cumuland toate ofertele si editorialul in editia de luni a sectiunii de afaceri. In fiecare zi de luni, acest compartiment este plin de anunturi publicitare ale concurentilor, asa ca te hotarasti sa o lansezi in editia de Marti. Ai luat hotararea corecta? Nici pe departe – publicarea anuntului publicitar in ziua de marti este similara cu deschiderea unui magazin la o mila distanta de mall. Te poti astepta la un trafic mult redus si, ca o consecinta, la vanzari mai putine. Anuntul publicitar isi va proba eficienta daca este publicat cu o frecventa suficienta pentru a penetra psihicul audientei tinta. “Frecventa” nu se refera la numarul de publicari ale mesajului; mai degraba se refera la numarul de vizionari ale mesajului de catre un consumator.
Un afis integral color plasat o data in interiorul unui magazin, de exemplu, va fi vazut doar de 70% dintre potentialii consumatori, cu o frecvanta de 0,7. Ideea principala este ca o singura reclama trebuie sa ruleze de numeroase ori pentru ca mesajul sa fie retinut de audienta tinta.
3. Inlatura toate barierele.
Nenumarate campanii promotionale extraordinare au esuat deoarece realizatorii acestora au pus bariere stupide care au indepartat respondentii. Intamplari precum: linii telefonice ocupate, stocuri epuizate sau chiar un personal neantrenat au ridicat bariere insurmontabile in calea sucesului campaniilor de promovare. Indiferent daca ai 10 angajati sau 100, instruieste corespunzator pe oricine tine un telefon in mana, asupra modului in care sa se adreseze clientilor. Asigura-te ca acestia sunt pe deplin constienti de felul in care sa conduca cererea spre un alt nivel – prin inchiderea unei vanzari, stabilirea unei intalniri, procesarea unei comenzi sau indeplinirea ofertei incluse in reclama ta. Identifica sursele tuturor raspunsurilor generate de mediile publicitare specifice, integrandu-le intr-o baza de date si apoi foloseste acesta baza de date pentru a-ti ajusta productia la cerere. In timp, informatia culeasa iti va permite sa elimini din lista clientii dezinteresati si sa iti concentrezi fondurile de promovare in directia celor care au generat cea mai mare rata de raspuns.