Gandirea în perspectivă este abilitatea de a vedea viitorul și de a acționa în acea direcție. Această abilitate separă profesioniștii care așteaptă oportunitățile să se ivească de cei care și le creează singuri. Nu este de mirare că persoanele cu succes în carieră sunt adeseori cele care fac primul pas.
Ești contabil și sesizezi că lucrurile încep să se schimbe în jurul tău. Compania decide să introducă un program integrat de management al finanțelor. Ai două opțiuni: fie aștepți să vezi ce schimbări se vor întâmpla ca urmare ale acestui program, fie să ceri să faci parte din echipa de implementare a noului sistem.
Eșți vânzător, iar compania din care faci parte tocmai a creat o nouă structură în departamentul de vânzări. Structura cea nouă vizează deserivirea unei noi ramuri. Ai două opțiuni: fie aștepți să vezi cine va fi mutat în noua structură, fie ceri să fi luat în considerare pentru o astfel de poziție.
Gandirea în perspectiva înseamnă să privești oportunitățile și în afara companiei, nu doar în interiorul celei în care lucrezi acum. Totuși, în compania în care lucrezi ai deja o anumită credibilitate profesională pe care te poți baza, cunoști deja oamenii din echipă, ești familiarizat cu procedurile de lucru astfel încât ești un candidat mult mai potrivit decât într-o companie diferită. Companiile diferite, pe de altă parte, acordă o șansă mai mare decât cea în care lucrezi dacă știi să te prezenți și să-ți promovezi abilitățile transferabile.
Gandirea în perspectiva se vede și prin modul în care îți umpli timpul liber. Ce faci mai degrabă în timpul tău liber? Ieși în natură, te uiți la televizor sau citești o carte de specialitate, articole scrise de profesioniști care descriu direcția economiei sau a unui anumit domeniu? Cei care au succes profesional sunt de regulă cei care investesc mult timp în jobul lor, nu doar cât timp sunt propriu-zis la muncă, ci și după închierea orelor de program. Acest lucru bineînțeles că este mult mai ușor de făcut dacă te ocupi cu ceva ce-ți place, dacă ești pasionat de domeniul în care activezi. De aceea, este și foarte important să alegi să lucrezi într-un domeniu care te atrage.
O dată strânse aceste informații, vei avea două opțiuni: fie aștepți că schimbarea să se petreacă, dar să nu te ia complet prin surprindere pentru că ți-ai făcut temele, fie să preiei 100% controlul și să începi să acționezi, astfel încât să te miști în direcția viitorului.
Ți-a plăcut acest articol despre gandirea în perspectivă? Citește și:
3 vești bune cu care să începi luna decembrie
Cum să-ți găsești job folosind cuvinte cheie în căutare