• 27 Nov. 2020
  • 2 min

Cum să-ți găsești job folosind cuvinte cheie relevante în căutare

cuvinte cheie

Când vine vorba de căutarea unui job, folosești o combinație de cuvinte cheie, în funcție de inspirația de moment, care te poate purta spre anunțuri de joburi care ți se potrivesc, dar alteori nu. Aproape 150.000 de români au căutat în luna octombrie un loc de muncă pe www.eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România și avem de învățat din felul în care au făcut acest lucru.

Aceștia au folosit în general cuvinte cheie simple sau specifice pentru a ajunge la anunțul de job dorit. Astfel printre cuvintele cel mai frecvent folosite de candidați au fost: șofer, inginer, contabil, manager, asistent medical, consilier juridic, agent vânzări și asistent vânzări – alegeri influențate de mișcările din piața muncii, dar și de evoluția economiei. Iată cum ar trebui să gândești cuvintele pe care le folosești în căutarea unui job. 

Cuvintele folosite pentru a căuta un loc de muncă ar trebui să reflecte fie pregătirea ta profesională, fie experiența, abilitățile sau interesele tale legate de programul de lucru, pentru a restrânge listele de locuri de muncă și pentru a le găsi pe cele care ți se potrivesc.

Cum funcționează căutarea unui job 

Atunci când folosești un cuvânt pentru a căuta un loc de muncă toate pozițiile care conțin cuvântul sau termenul introdus vor fi afișate. De aceea, este important să folosești cuvinte cât mai specifice pentru a restrânge căutarea. Cuvintele simple pot fi folosite atunci când ești în căutarea unui job nișat sau când ai o competență mai puțin comună.  

Pe eJobs.ro, de exemplu, în momentul în care tastezi un cuvânt în fereastra din pagina principală, îți apar sugestii de cuvinte care te ajută să faci o căutare mai specifică. Tastează, de exemplu, asistent și vei putea alege: asistent social, asistent medical, asistent vânzări.


Iată câteva tipuri de cuvinte cheie pe care le poți folosi în căutarea jobului:

Denumirea postului dorit. Dacă îți dorești să-ți schimbi jobul actual cu unul similar poți da căutare chiar după denumirea acestuia: de exemplu: șofer cat.B. Reține că nu toate companiile folosesc aceleași denumiri. O companie poate numi poziția „conducator auto” alta sofer profesionist”. Încearcă diferite variante pentru a vedea care generează cele mai bune rezultate.

Abilități, cuvinte specifice industriei. Pe lângă căutarea după denumirea postului, poți căuta după abilități sau după certificări pe care le ai. De exemplu, dacă știi o limbă străină, poți da căutare după: engleză/germana/franceza. Dacă ai autorizație ISCIR pentru stivuitoriști sau permis de conducere, caută după aceste cuvinte. Dacă ești contabil și ai un certificat CECCAR poți da căutare după această denumire pentru a vedea exact joburile unde această calificare este solicitată și apreciată.

Numele companiilor. Dacă îți dorești să lucrezi pentru o anumită companie sau ai observat că are multe locuri de muncă, poți căuta direct după numele acesteia. Astfel poți descoperi mai multe oportunități.

Tipul locului de muncă. Remote, Part time și Internship au suscitat un interes crescut în rândul candidaților care și-au căutat un job pe eJobs.ro, reflectând noul mod de lucru pe piața muncii. Folosind aceste cuvinte sau unele similare precum full time, proiect, ajungi la jobul cu programul sau felul de colaborare dorit. 

Domeniu sau industrie: Dacă vrei să te orientezi spre acele domenii care nu au fost foarte afectate de criza ultimelor luni, poți căuta direct după denumirile acestora. În funcție de rezultate, poți adăuga cuvinte cheie pentru a restrânge căutarea.

Pe eJobs.ro găsești acum peste 18.000 de locuri de muncă la care poți ajunge folosind cuvinte cheie relevante, dar și filtre care-ți permit să sortezi joburile în funcție de oraș, departament, industrie, nivel de carieră, nivel de studii, tipul jobului. Alege cuvintele potrivite și începe căutarea locului de muncă potrivit ție!

Ți-a plăcut articolul? S-ar putea să-ți placă și: 

Un CV detaliat îți e primul aliat. Cum îl pregătești pentru 2021

15 abilități pe care recrutorii le vor aprecia în 2021

A fost util articolul? 7
cuvinte cheie

Leave a Reply