• 27 May. 2008
  • 2 min

Gestionarea primilor pasi in cariera.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Diana Vacaru HART Human Resource Consulting www.hart.ro Exista o “reteta generala de succes” pentru alegerea carierei? – Raspunsul este NU. Iti poti gasi un drum in […]

Diana Vacaru
HART Human Resource Consulting

www.hart.ro

Exista o “reteta generala de succes” pentru alegerea carierei? – Raspunsul este NU. Iti poti gasi un drum in cariera inca de la inceput sau iti poti schimba optiunile si iti poti da seama de ceea ce iti doresti cu adevarat in timp, uneori in urma unor ani de experienta.

Sunt insa anumiti pasi pe care ii putem urma si care ne pot indruma spre alegerea cea mai corecta bazata pe aptitudinile, cunostintele si valorile fiecaruia dintre noi.
Fara sa ne dam seama de multe ori, incepem sa fim constienti de aptitudinile si motivatiile noastre inca de la alegerea unei anume specializari in ceea ce priveste studiile superioare.

Vreau sa ma angajez! Inainte de toate ar trebui sa analizam cativa factori importanti care ne pot indruma spre luarea unei decizii corecte. Un prim pas este autoevaluarea. Este foarte important sa fim constienti atat de potentialul nostru cat si de posibilele arii fragile pentru evitarea unor esecuri. Autoevaluarea este un factor care ne ajuta atat in alegerea primilor pasi in cariera cat si pe mai departe, in dezvoltarea noastra profesionala.

Potentialul personal si motivatiile profesionale trebuiesc intotdeauna puse in balanta.
Spre exemplu, nu este suficient sa iti doresti un job bine platit intr-o companie multinationala, intr-un anumit domeniu. Este mult mai corect fata de noi insine sa analizam motivatiile si valorile noastre. La fel de important este faptul ca, asa cum noi avem nevoie de un mediu profesional unde sa ne putem dezvolta, la fel de bine putem aduce la randul nostru anumite valori ca si o contributie pozitiva la ceea ce reprezinta compania angajatoare.

{article-2372.gif}

Autoevaluarea – obiectivitate sau subiectivitate? Este, in mod evident, necesar sa fim cat se poate de obiectivi. Din fericire, traim intr-o era a cunoasterii si a dezvoltarii continue, atat in ceea ce priveste pe fiecare dintre noi cat si in ceea ce priveste ajutorul pe care il putem primi din surse specializate si obiective. Nu trebuie san e aruncam insa in a completa orice test pe care il gasim online. Trebuie sa ne asiguram ca, raspunsurile pe care le primim sunt conforme cu realitatea.
Consilierea in cariera devine, din ce in ce mai mult, o necesitate si o cale de a evita un potential esec.

Tocmai pentru ca ne dorim sa venim in sprijinul tinerilor aflati la inceput de drum in alegerea unei cariere, Hart Human Resource Consulting aduce pe piata romaneasca MAPP unul dintre cele mai performante instrumentede evaluare a motivatiilor si potentialului personal de dezvoltare precum si diagnoza ariilor de compatibilitate profesionala.

Trebuie sa fim constienti de faptul ca, un astfel de instrument, cum este MAPP, ne indica daca o persoana isi doreste sau nu sa faca un anumit lucru, si NU daca este capabila sa realizeze o anumita activitate profesionala. Dat fiind ca, motivatia este o parte a personalitatii noastre si nu este ceva ce deprinzi pe parcurs, este important sa identificam factorii motivatori sis a invatam cum sa ii folosim in planificarea carierei.

O alegere buna, bazata pe valori reale, ne ajuta sa evitam un prim esec.

Diana Vacaru
HART Human Resource Consulting

www.hart.ro

A fost util articolul? 0

Leave a Reply