Crezi în semne? Angajatorii da! Cu vineri 13 și o rubrică goală în CV să nu te pui. Scrie-l tot! Este şi sfatul lui Horia Vâju, Store Operations Manager la ALDO România.
În aprilie 2015, Horia Vâju, Store Operations Manager la ALDO România, parte a retailerului de încălțăminte Otter Distribution, şi-a găsit job-ul actual prin intermediul ejobs.ro şi, astfel, a avansat de la poziţia de trainer, la un post de manager operaţiuni pe România. Cum ar fi fost să omită în CV experienţa în formarea oamenilor, în gestionarea bugetului și a stocurilor de marfă sau abilităţile care arătau că este priceput într-ale Excel-ului şi că știe bine limba lui Shakespeare? A trecut prin cinci etape de recrutare, unde nici nu putea fi vorba de ficţiune sau de informaţii omise, pentru că miza finală era un interviu pe Skype cu doi directori din Europa. La discuțiile din ultima etapă a procesului de recrutare a avut o abordare relaxată și a reușit să obțină jobul dorit.
Horia Vâju: În viaţă nu poţi mereu să dai dovadă de sinceritate. Nu poţi sau nu vrei. Ei bine, când vine vorba de un CV, cu o abordare mai puţin sinceră nu pot decât să îmi bat singur cuie în talpă. Evit să îmi atribui unele caracteristici pe care nu le am şi nu adaug experienţe fictive. Mai ales când urmează să am în faţă un recrutor care şi-a pregătit întrebările şi în funcţie de ceea ce am menţionat în CV. Poate că acele calităţi sau experienţe ireale sunt exact ceea ce mă recomandă pentru job şi, oricât de tare m-aş pregăti pentru a avea cel puţin câteva idei despre ele, până la momentul interviului, risc să intru într-o situaţie tare complicată şi apoi să ratez startul. Iar startul, la un nou loc de muncă, contează foarte mult atât pentru mine, cât şi pentru angajator.
Horia Vâju: Interviul a avut cinci etape de recrutare: interviul propriu-zis cu directoarea de resurse umane, interviul şi proba practică de competenţe Excel şi limba engleză cu directorul operațional. A urmat interviul cu directorul general, urmat de interviul cu administratorul companiei, toate trecute cu brio. Aşa am ajuns la interviul pe Skype, cu doi dintre directorii pe Europa pentru că job-ul meu necesită şi o colaborare strânsă cu partenerii externi.
Horia Vâju: Deși nu am probleme în a comunica în limba engleză, un interviu pe Skype, într-o limbă străină cu doi directori internaționali mi-a dat puține emoții. Ceea ce a schimbat totul încă de la început a fost gluma unuia dintre directori. M-a detensionat complet și, după, interviul a decurs foarte natural. În momentul în care ei m-au întrebat dacă ar fi o problemă să merg la Londra pentru un training de aproximativ o săptămână, le-am răspuns: „I’ve already packed” (Mi-am făcut deja bagajele – trad.). Atunci au început ei să râdă câteva secunde bune. Practic, le-am întors buna intenție de care ei au dat dovadă la începutul discuției, care a fost pentru mine ca o gură de aer. Pot să spun ca un proces de angajare cu mai multe etape, la care iau parte diferite persoane cheie m-a făcut să realizez mai bine importanţa rolului meu în companie.
Horia Vâju: Dacă este luni, este la head office (la biroul din sediul central – trad.) și reprezintă o zi importantă în care discut problemele pe care le-am întâmpinat eu sau magazinele, cu fiecare departament în parte. Restul săptămânii mi-o petrec pe teren, mai exact în magazine, deseori chiar la vânzare. Acolo am parte de cele mai plăcute momente. Cred în modul de a conduce prin exemplul personal și, când am timpul necesar, încerc să mă transform într-un consultant de vânzări atent la nevoile oamenilor. Momentele tensionate apar atunci când e nevoie să îmbin aceste vizite în magazine cu o recrutare de personal sau cu trimiterea unor rapoarte solicitate spontan. Eu raportez atât către conducerea din România, cât și către managementul din Europa sau Canada. Secretul este să știu să îmi prioritizez aceste sarcini. Recunosc că nu îmi este mereu ușor, dar atunci își spune cuvântul munca în echipă.
Horia Vâju: Este foarte important să îmi menţin o imagine profesională în toate mediile online, mai ales că zilnic intru în contact cu oameni noi. Au fost cazuri în care, la rândul meu, nu am selectat persoane ale căror CV-uri nu îndeplineau aceste două aspecte într-un mod profesionist. Printr-o adresă de e-mail transmit cumva că pot ies din tagma „gamer-ilor” însetaţi să atragă atenţia şi arăt că pot trata cu seriozitate şi responsabilitate un loc de muncă. Poza face cât o mie de cuvinte, iar recrutorul îşi poate da seama de felul meu de a fi şi după expresia feţei. Un zâmbet natural şi o imagine carismatică, reprezintă criterii importante de selecţie mai ales când interacţionez cu publicul.
Horia Vâju: CV-ul este cartea mea de vizită şi lipsa greşelilor gramaticale înseamnă să mă respect în primul rând pe mine, apoi pe angajator. Este de bun simţ să mă exprim corect, atât verbal, cât şi în scris, în limba maternă. Nu am încredere într-un program online care promite că îmi va corecta greşelile; în schimb, pun întotdeauna pe cineva să-mi citească CV-ul înainte de a-l trimite. Mi-am dat seama că atenţia la nuanţa exprimării arată recrutorului că are în faţă un om şi nu un robot.
Horia Vâju: De ce să folosesc 500 de cuvinte atunci când pot spune ce am de spus în numai cinci cuvinte cheie, de preferat folosite şi de angajator? Consider că este foarte important ca profilul meu să nu capete aspect de compunere. Aş putea să induc ideea de cosmetizare excesivă. Ceea ce mă recomandă prezint concis, însă mă pregătesc să dezvolt fiecare idee în parte, la un posibil interviu. Pot exista chiar mii de persoane care aplică pentru acelaşi job, astfel selecţia devine un proces lung şi destul de obositor pentru cei responsabili de recrutare.
Horia Vâju: De frica de a nu avea un CV concis, aş putea să omit diferite informaţii, pasiuni, abilităţi care s-ar plia foarte bine postului la care vreau aplic. Eu am urmat fiecare rubrică din CV-ul eJobs şi am actualizat-o înainte de a aplica. Acum, după un an de colaborare, am avut ocazia să îi întreb pe managerii mei ce rubrici din CV au fost importante pentru a mă califica pentru job. Cel mai mult i-a interesat experiența și descrierea responsabilităților de la joburile anterioare. Mi-au spus că a fost important pentru ei ca, în timp ce parcurgeau CV-ul meu, să poată să își imagineze o zi de lucru de-ale mele, la fiecare fost loc de muncă în parte. Era mai puţin important să detaliez ce materii am studiat în facultate sau programele de voluntariat la care am participat, doar le-am menţionat.
Horia Vâju: Principalele cerințe erau: gestionarea resurselor umane, modul de lucru în conformitate cu procedurile firmei și, totodată, gestionarea stocului. Am condus în trecut și departamente de peste 20 de persoane și am avut în subordine șefi de raion. Lucrul cu oamenii a fost o abilitate dezvoltată la maximum chiar de la primul meu job. De asemenea, respectarea procedurilor nu a lipsit din experiența profesională astfel, după ce am citit descrierea job-ului, m-am asigurat că le-am prezentat corect în CV. Am menționat în CV și hobby-urile, însă nu consider ca am unele aparte. Am dat ca exemplu moda, simțul estetic fiind important pentru un job în industria fashion (modei – trad.).
Horia Vâju: Sincer, nu am avut o scrisoare de intenţie ataşată la CV-ul pentru actualul job. M-am bazat pe un conţinut cu informaţii clare, detaliate strict unde am considerat că sunt importante pentru angajator şi în concordanţă cu descrierea jobului. Se pare că a funcţionat, însă, cu siguranţă că scrisoare de intenție este un plus de valoare, ba chiar am înţeles că pentru unii angajatori scrisoarea de intenţie reprezintă un criteriu de prioritizare a CV-urilor. Desigur, sunt pregătit şi cu un plan pentru scrisoarea de intenţie, nu aş scrie-o ca să fie, ci m-aş gândi dacă mă captivează pe mine în primul rând. Aş începe cu o scurtă poveste despre cum am format oameni care aparent nu aveau nicio legătură cu retailul sau despre prima întâlnire cu şefii mari din Europa şi ce planuri mari aveam parcă mă pregăteam să-mi dau doctoratul.
Horia Vâju: Consider că în România a prins contur segmentul de headhunting (vânătoare de talente – trad.), în special în ultimii ani. Pe scurt, e posibil ca angajatorul să îmi bată la uşă oricând şi este de preferat să mă găsească pregătit, mai exact, cu CV-ul actualizat.
Horia Vâju: M-am regăsit uşor în interfaţa „user friendly” (prietenoasă – trad.) şi am folosit căutarea în funcţie de oraş, domeniu, ţară. De asemenea, mi-a plăcut povestea brand-ului ejobs.ro creată prin video-uri şi mesaje simpatice. eJobs mă determină să îmi urmez pasiunea, să vreau mai mult în carieră şi să îmi doresc să fiu pe primul loc prin ceea ce fac. Mi-a dat încredere să folosesc site-ul pentru a găsi job-ul dorit.