• 20 Jan. 2009
  • 1 min

Importanta dezvoltarii in cariera

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Iulia Pana-Lazea HART Human Resource Consulting www.hart.ro ; www.consiliereincariera.ro Dezvoltarea carierei este un factor important atat pentru angajat, cat si pentru compania in cadrul careia activeaza. […]

Iulia Pana-Lazea
HART Human Resource Consulting

www.hart.ro ; www.consiliereincariera.ro

Dezvoltarea carierei este un factor important atat pentru angajat, cat si pentru compania in cadrul careia activeaza. Astfel, angajatul poate accede la statutul pe care il are in vedere, prin recunoasterea meritelor sale, apartenenta la o anumita echipa de profesionisti si obtinerea salariul dorit. Compania are astfel posibilitatea de a motiva si retine respectivul angajat, prin valorificarea eficienta a potentialului pe care l-a identificat in acea persoana.

Pentru identificarea potentialului este necesar, pe de o parte, ca angajatul sa se cunoasca pe sine foarte bine. Pe de alta parte, compania angajatoare trebuie sa faca o evaluare cat mai obiectiva a talentelor, a intereselor, a stilului de lucru, a performantelor obtinute pana la momentul respectiv de catre angajat.

{article-2663.gif}

De asemenea, este util ca angajatul sa cunoasca foarte bine compania din care face parte si domeniul de activitate in care activeaza compania respectiva. Angajatul are nevoie de un mediu adecvat, care sa-l stimuleze sa se dezvolte. Astfel se vor evita situatiile cu impact negativ asupra motivatiei angajatului si a evolutiei sale ulterioare.

Pe parcursul procesului de dezvoltare, atat compania, cat si angajatul, trebuie sa stabileasca obiective clare si realiste. Pasul urmator va fi acela de a dezvolta abilitatile necesare pentru atingerea acestor obiective. Ulterior, compania va face evaluarea periodica a progreselor realizate de angajat.

Compania poate dezvolta angajatul printr-o mai mare implicare a acestuia in activitatea pe care in mod normal o desfasoara sau in activitati conexe. De asemenea, ii poate facilita participarea in programe de training sau coaching, seminarii, conferinte si work-shopuri specializate.

Dezvoltarea angajatului se poate face in trepte, atunci cand in companie exista oportunitati de promovare, sau matriceal, in cazul companiilor plate, unde nu sunt atat de multe oportunitati de avansare. Este posibil ca angajatul sa nu-si doreasca dezvoltarea abilitatilor manageriale si atunci va fi motivat de sarcini noi si diverse. Compania ii poate imbogati angajatului rolul curent sau ii poate facilita mutarea laterala in cadrul aceluiasi departament sau in alte departamente.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply