eJobs și agenția de recrutare Adecco România lansează rubrica „Întreabă recrutorul”. Venim cu răspunsuri la întrebările voastre și vă ajutăm să găsiți mai ușor jobul mult visat.
La începutul lunii septembrie, eJobs lansa pe Facebook oportunitatea de a găsi răspunsuri avizate la întrebările voastre despre CV, interviu și întreg procesul de recrutare. Echipa Adecco România este gata să vă ajute cu sfaturi personalizate astfel încât să vă găsiți mai ușor acel job care vi se potrivește și vă aduce bucurie profesională și personală. Victoria Brulea, Adecco Ambassador Romania & PP Consultant, răspunde în această săptămână la două întrebări-cheie ale candidaților:
De 3 luni îmi caut un job plătit decent și, deși am încercat toate variantele, nu reușesc să-l obțin deoarece sunt prea calificată și am prea multă experiență. Ce ar trebui să fac? (Andreea Radu).
Victoria Brulea: Am auzit mulți candidați care spun că au încercat toate variantele de angajare, dar, la o privire mai atentă, lucrurile stăteau altfel. O metodă la îndemână, pe lângă aplicarea pe site-urile de recrutare precum eJobs.ro, este să aplici spontan la secțiunea Cariere din companiile vizate. Ar fi indicat sa te conectezi cu HR managerii din companiile unde vrei să lucrezi și să îi „urmărești” pe rețelele de socializare și profesionale pe acei specialiștii care au ocupat sau ocupă funcții similare ție. Nu uita și de CV: maximum 2 pagini și cât mai detaliat pe zona de responsabilități.
Multe angajări se fac cu ajutorul prietenilor care au auzit de o firmă aflată în căutarea unor specialiști care au calificarea ta. Nu uita că firmele de recrutare caută în permanență candidați. Trebuie să ai o abordare proactivă atunci când te afli în situația de a-ți găsi un job. O soluție eficientă este să ceri o întrevedere scurtă cu un consultant de la o agenție de recrutare. Acesta îți poate da sfaturi utile pentru a găsi un job potrivit pregătirii tale, te poate ajuta in identificarea acelor oportunități potrivite profilului tău. Îți recomand să mergi la cei mai cunoscuți recrutori și să te asiguri că ești în baza lor de date și că ai luat toate măsurile sugerate de ei pentru a-ți maximiza șansele de angajare.
În privința timpului necesar găsirii unui job, consultantul Adecco România spune:
Trei luni de căutări nu este o perioadă lungă, sunt procese de recrutare care durează atât.
Referitor la salariul decent, e nevoie să faci o documentare cu privire la nivelul salarial corespunzător postului vizat. S-ar putea ca așteptările tale să nu corespundă cu nivelul pieței.
În cazul în care ai urmat o facultate pe care nu ai terminat-o, este indicat să fie trecută la rubrica „studii” din CV? (Emilia Grigore)
Victoria Brulea: Sigur că da. Și trebuie specificat în CV că studiile sunt întrerupte. Cu adevărul nu dai greș niciodată. E profesional, oricum lucrurile acestea se află. Specialiștii HR cer referințe și află. Sunt convinsă că s-a întâmplat ceva ce te-a împiedicat să termini studiile. Poate o problemă de sănătate sau legată de bani, astfel de lucruri sunt normale, iar recrutorii au înțelegere pentru această situație.
Buna ziua am lucrat 1 an an romania 2021 apoi an an marea britanie 9 luni anul trecut si iar acum anul acesta 2 luni tot an marea britanie sotia ar trebui sa nasca an aprilie masi ancadra va multumesc
Bună, Nicușor,
Conform O.U.G. nr. 111/2010, persoanele care au realizat activități profesionale în statele membre ale UE sau în alte state care aplică prevederile Regulamentului nr. 883/2004 al şi ale Regulamentului nr. 987/2009 beneficiază de totalizarea perioadelor de activitate realizate în aceste state în condiţiile prevăzute de acesta.
Anglia aplică prevederile Regulamentului nr. 883/2004 al şi ale Regulamentului nr. 987/2009 și tot ce trebuie să faci este să pregătești documentele justificative pentru a le depune la Direcția de Asistență Socială din orașul/sectorul unde locuiești în România: contractul individual de muncă tradus și legalizat, care atestă perioadade activitate, certificat emis de autorități privind impozitului datorat și plătit în perioada de activitate de referință.
De asemenea, trebuie ca în ultimele luni, înainte de nașterea copilului, să lucrezi în România.