Dacă facem un top al celor mai căutate joburi pe eJobs.ro, cele de șofer se află pe prima poziție. Și oferta de joburi în domeniul transporturilor/distribuției a fost mai mare anul acesta, adaptată contextului actual. Numărul comenzilor online a crescut față de anii trecuți, prin urmare și cererea de șoferi/distribuitori a crescut. În plus, este jobul pe care-l poți face și part-time, în weekend sau sezonier pentru un venit în plus. Sau poate fi o variantă pentru reconversie profesională. Contează însă să treci de primul hop, să ai răspunsurile potrivite la intrebari interviu.
Ai în plan să aplici pentru un job de șofer? Gândește-te cum ai putea să-ți crești șansele de a fi tu candidatul ales. Interesul candidaților pentru un job de șofer este mare, iar proba de foc este interviul, unde poți primi diferite întrebări prin care angajatorul urmărește atitudinea, simțul de orientare și capacitatea ta de a găsi soluții. Puțină pregătire înainte de întâlnirea cu recrutorul te ajută să faci diferența. Iată cele mai frecvente intrebari interviu pe care le poți primi pentru un job de șofer și cele mai potrivite răspunsuri.
Simt că sunt potrivit pentru acest job deoarece am abilitățile pe care le solicitați în anunțul de angajare. Am permis de conducere categoria X, cunosc limba engleză la nivelul…, am aptitudini tehnice și un cazier judiciar curat. Îmi doresc să contribui la creșterea satisfacției clienților, menținând o comunicare bună cu aceștia și livrând produsele la timp și în siguranță. De asemenea, am remarcat că există o mulțime de oportunități pentru creștere și dezvoltare în companie, iar acest lucru nu poate decât să mă motiveze să mă implic în activitate și să dau tot ce e mai bun. Motivația ta este foarte importantă pentru obținerea unui job și aceasta este verificata de recrutori în CV și prin intrebari interviu.
Conduc de X ani, timp în care am avut parte de experiențe precum (exemple) și am învățat să gestionez situațiile astfel. Aici poți da exemple de situații întâlnite în trafic în anii de condus. Dacă ai și alte permise, pentru alte categorii, menționează-le. Vor conta mult în convingerea angajatorului că ești un candidat cu experiență, care se poate adapta ușor.
Fii sincer. Spune dacă știi zona, iar dacă nu, un răspuns potrivit ar fi: Am condus de câteva ori prin zonă, dar nu pot spune că știu zona foarte bine. Totuși, învăț rapid ruta. Sunt foarte confortabil cu tehnologia și verific de două ori ruta înainte de a porni la drum. Poți da și un exemplu în care nu știai zona, dar te-ai descurcat.
Și la această întrebare este importantă sinceritatea ta. Ar fi ideal să te descurci și într-un plan B. Așadar, dacă te pricepi la citirea hărților poți spune: „Nu ar fi o problemă pentru mine. Dacă tehnologia eșuează, harta mi-e prietenă”. Poți da și exemple cum te-ai descurcat într-o astfel de situație.
Înainte de a conduce, voi verifica nivelul de combustibil, uleiul de motor, lichidul de frână. Apoi, voi verifica farurile, semnalizatoarele și toate luminile. Informează angajatorul că faci asta ca o rutină zilnică.
Aș anunța imediat angajatorul despre situație, asta în cazul în care nu există vătămări sau pericole imediate. Dacă cineva a fost rănit, aș suna mai întâi la 112 și apoi angajatorul.
Îmi place să depășesc provocările pe care le întâlnesc pe drum și aici mă refer atât la drumul în sine, cât și la ceilalți participanți la trafic. Pe măsură ce iau decizii rapide și depășesc obstacolele cu succes, mă simt împlinit. Satisfacția mea este completă când ajung în sfârșit la destinație în siguranță.
Încerc să-l liniștesc și să-i cer să explice problema pentru a mă asigura că sunt persoana potrivită pentru a-l ajuta. Aș repeta apoi informațiile pe care mi le-a oferit astfel încât să știe că i-am înțeles îngrijorarea și că sunt dornic să-l ajut. Dacă este un aspect care ține de mine încerc să remediez, dacă nu înștiințez un coleg să mă ajute.
La această întrebare este bine să răspunzi sincer, pentru că în funcție de răspuns angajatorul poate să-ți ofere programul de lucru care ți se potrivește mai bine, pentru ca tu să fii în cea mai bună formă pentru condus. Cercetările arată cât de important este să te cunoști, pentru că ritmul tău biologic îți poate afecta performanța la volan.
Jobul de șofer presupune în special lucru individual, însă nu ar trebui să ignori lucrul în echipă. Așadar este important să subliniezi atât abilitățile de organizare a timpului și de gestionare a task-urilor care-ți revin, ca și cum ai fi propriul tău manager, dar și abilitățile de cooperare cu echipa pentru ca, în final, clienții să fie mulțumiți.
Pentru a fi pregătit să răspunzi la intrebari interviu, care pot fi și mai puțin așteptate, asigură-te că ai parcurs cerințele jobului și că ai identificat în experiența ta acele calificări și abilități potrivite postului. De asemenea, citește informații despre companie înainte de interviu. Intră apoi în rolul recrutorului și gândește-te la intrebari interviu pe care ți le-ai pune pe baza CV-ului, ce nelămuriri ai putea avea. Tot ce trebuie să faci este să te gândești cum poți convinge recrutorul că ești omul potrivit pentru jobul la care ai aplicat, care sunt acele exemple de situații în care ai dat dovadă de abilitățile cerute în descrierea poziției. Și pe măsură ce exersezi răspunsurile la întrebări, vei fi mai încrezător în interviu.
Crește oferta de joburi îaninte de Sărbători
Un CV detaliat îți este primul aliat. Cum îl pregătești pentru 2021
Iată cum se pregătesc și recrutorii pentru interviu