• 4 May. 2010
  • 3 min

Jocul Excelentei in perioada de Criza

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

– cum actionăm acum? – Scris de Marian Rujoiu Trainer Extreme Training, The way to excellence www.traininguri.ro Am fost întrebat în nenumărate rânduri de către cursanti: […]

– cum actionăm acum? –

Scris de Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, The way to excellence
www.traininguri.ro

Am fost întrebat în nenumărate rânduri de către cursanti: “Care este cea mai potrivită strategie în perioada de criză?” Este posibil ca aceasta să fie întrebarea majoritătii oamenilor, mai ales a antreprenorilor în aceste vremuri tulburi din punct de vedere economic. Întrebarea a venit si mai insistent după ce Extreme Training, compania pe care o conduc, a anuntat că în anul 2009 aproape si-a dublat volumul afacerii. Astfel, mi s-a pus o întrebare si mai punctuală: “Cum ai făcut?”

În rândurile de mai jos o să găsiti strategia pe care am folosit-o. O să folosesc o metaforă pentru a întelege această strategie, care de altfel, a fost foarte simplă, motiv pentru care a dat si rezultate.

Poate într-un teambuilding sau cand ati fost mici ati jucat concursul cu oul si lingura. Mai exact, se pune coada unei linguri între dinti, iar mai apoi se așează un ou în ea. Sunt doi sau mai multi concurenti care pleacă dintr-un anume loc, iar la linia de sosire trebuie ca ei să ajungă cu oul întreg, fără ca acesta să fie scăpat din lingură. În acest joc, folosind o strategie potrivită poti să câștigi foarte ușor, la fel ca si în afaceri de altfel. Strategia potrivită presupune respectarea a două reguli foarte simple:

1. Focalizarea pe obiectiv. Poti să te uiti în stânga si în dreapta la concurentii tăi, însă nu prea mult pentru că s-ar putea să pierzi directia. Prin urmare, trebuie să te concentrezi intens pe ceea ce ai de făcut, altfel scapi oul din lingură.
2. Alegerea vitezei potrivite. În acest joc dacă vei merge prea încet, degeaba ajungi la final dacă vei fi ultimul; la fel si în cazul în care alergi prea repede, riscul creste considerabil si cel mai probabil vei scăpa oul din lingură. Asadar, viteza nu trebuie să fie nici prea mică, nici prea mare (sa fie atât de mare încât să nu rămâi în urmă, dar în acelasi timp înceată pentru a nu scăpa oul).

{article-3314.jpg}

Aceasta a fost si strategia Extreme Training în anul 2009 si va fi si în 2010. Analizând piata business am văzut accidente/falimente la fel ca în cazul jocului cu oul. Sunt companii mari care au ales să crească viteza, investind excesiv de mult, motiv pentru care la un moment dat au rămas blocate si au dat faliment.

Am observat si alte strategii nereușite si anume, acelea de a modela si remodela strategia în functie de miscările concurentilor. Aceste companii totdeauna au rămas cu un pas în urmă, ele neavând practic o strategie. Aceste companii au rămas focalizate nu pe o strategie a lor, ci pe strategia concurentei, motiv pentru care nu au reusit să o ajungă din urmă. Această strategie se numeste lipsă de focalizare, asemenea jocului cu oul. Aceste companii nu s-au focalizat suficient pe a avea o strategie a lor, ci au rămăs cu privirile atintite la miscările concurentei. Această strategie am observat-o în multe domenii precum instruire, dar mai ales în domeniul retail.

În concluzie, fie că esti antreprenor fie că esti angajat, îti recomand această strategie ce presupune respectarea câtorva regului foarte usor de pus în aplicare:
1. Stabileste-ti ferm obiectivele si focalizează-te pe ele.
2. Alege o viteză potrivită și realistă (nici prea înceată, nici foarte rapidă).
3. Renuntă la a-ti mai modela permanent strategia în functie de ceeea ce fac ceilalti. Poti trage cu ochii la ei, însă nu atât de mult încât tu să nu ai o strategie a ta.
4. Ai încredere că poti juca acest joc al trecerii prin criză.
5. Porneste la drum! Calea cea mai sigură prin care poti pierde este să rămâi la linia de start, întrebându-te si iar întrebându-te dacă poti juca acest joc.
6. Renunta la a te mai victimiza! Alege să fii responsabil pentru ceea ce urmează si pentru rezultatele tale!
7. Acest joc al excelentei în afaceri presupune si acceptarea riscurilor. Practic, cel mai mare risc este să nu risti nimic.

Dacă esti pregătit să urmezi sfaturile de mai sus poti creste o afacere mai mult ca niciodată. La fel si în carieră, dacă vrei să avansezi si să te dezvolti, această strategie te poate face învingător. Poate te asteptai să expun o strategie complicată care să sune bine si să nu aibă nici o legătură cu realitatea. După cum bine se observă, strategia este simplă si am încrederea că poti găsi cele mai bune căi pentru a o pune în aplicare în viata si în afacerea ta. Poti să-mi oferi feedbackul tău pe rujoiu@traininguri.ro . Dacă ai o altă strategie care a functionat as fi tentat să o aflu, la fel si dacă aceasta pe care am expus-o o consideri potrivită.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply