In mod normal, marcile de companie ar trebui sa puna accentul pe calitatile reale ale firmei. Ideal ar fi ca identitatea sa reflecte cultura companiei, valorile […]
In mod normal, marcile de companie ar trebui sa puna accentul pe calitatile reale ale firmei. Ideal ar fi ca identitatea sa reflecte cultura companiei, valorile si obiceiurile.
Este dificil, daca nu chiar imposibil, ca o companie concurenta sa imite valorile culturale ale clientilor tai. Mai usor ar fi sa copieze produsul sau serviciul.
De obicei, cand sunt create marcile produselor si ale serviciilor poti profita de libertatea de exprimare. Adopta un punct de vedere strict si critic fata de concurentii din domeniul marketingului. Apoi gandeste-te la o identitate a marcii care ar urma sa le fie transmisa consumatorilor.
Da, este excelent daca acea identitate se aseamana cu cea a marcii produsului sau a companiei. O latura evidenta a familiei. Dar nu trebuie sa ramana asa, cel putin atata vreme cat functioneaza.
Gandeste-te la unele marci. Ar putea fi Sony sau McDonald’s, Microsoft sau Nestle. Sau poate Yahoo. Acum gandeste-te la acele marci sau la unul dintre produsele sale, ca la o persoana.
Fii sincer in legatura cu parerile si senzatiile pe care le traiesti. Treci peste generalitatile de genul “tanar, nerabdator, profesionist” sau altele asemanatoare.
In mod evident, exista marci pe care le recunosti, dar pe care nu le cunosti. Unele iti plac, iar pe altele le displaci.
Unele marci, la fel ca si unii oameni, fac parte din viata ta.
Sunt marci pe care le stii foarte bine. Si, prin simplul fapt ca le detii sau le folosesti, spui unele lucruri despre tine. De fapt, cand nu le poti cumpara, gasi sau folosi, cand nu poti avea parte de marcile tale preferate, e posibil sa te simti dezamagit, nemultumit sau deprimat? “Mama, eu si prietenii mei vrem sa ne uitam pe MTV!”
Probabil ca exista si alte marci pe care ti le-ai dori. Pentru ca te caracterizeaza.
“Hei, fii atent ce Rolex original am, omule. Da, face o gramada de bani frumosi!”
Sau, mai discret, “Cred ca-mi voi cumpara medicamente marca X in locul celor ieftine. Astfel simt ca devin mai bun. Si, daca-i pana acolo, nimic nu e mai important decat sanatatea mea!”
Frumusetea minciunilor de mai sus consta in crearea unei marci care sa relationeze cu clientul. Una care sa ii satisfaca nevoile phihologice. Una semnificativa pentru oameni, ca un bun prieten sau o persoana interesanta, o persoana pe care o admiri sau cu care iti place sa o asociezi.
Ai inteles ideea? Atunci sa trecem la treaba!
Va trebui sa creezi o personalitate a marcii. Una pentru companie si una pentru fiecare produs si serviciu in parte. Asa ca, daca lucrezi cu o companie mare care realizeaza multe servicii, e posibil sa fii nevoit sa creezi o intreaga familie, cu personalitati diferite. In mod normal e nevoie de o marca de baza si de altele secundare.
Acum ca ai inteles ce inseamna personalitatea unei marci, adu-o la viata prin intermediul reclamelor tale.
– Prin felul in care scrii – stilul trebuie sa reprezinte personalitatea marcii, nu pe cea a autorului.
– Prin formatul reclamelor tale, care ar trebui sa fie formale sau familiare. Cat mai apropiate de personalitatea marcii.
– Retine! Marca trebuie sa ajute la diferentierea produsui de ofertele concurente. Fa-o diferita!