Se intampla in fiecare zi. Doua companii cu bugete de marketing asemenatoare organizeaza campanii extinse prin posta. Una dintre ele obtine o crestere a vanzarilor cu […]
Se intampla in fiecare zi. Doua companii cu bugete de marketing asemenatoare organizeaza campanii extinse prin posta. Una dintre ele obtine o crestere a vanzarilor cu 1%, iar cealalta atinge un adaos de 20% si isi transforma noii clienti in clienti fideli. De ce unele au rezultate si altele nu ? Multi au acces la aceleasi instrumente si resurse, dar numai unii stiu cum sa le puna laolalta in planul de marketing. Iata noua elemente ale marketingului de succes:
1. Conducere. Programele de marketing create de personalul vostru sau de o agentie trebuie sa sustina viziunea asupra viitorului companiei. Depinde de voi, cadrele de conducere, sa dati tonul si sa stabiliti obiectivele. Cum poate echipa de marketing sa va intalneasca asteptarile daca nu stie care sunt ele ?
2. Ascultare. Clientii va vor spune ce vor, de ce au nevoie si cat sunt dispusi sa plateasca, chiar si ce metode de comunicare prefera. Trebuie doare sa-i intrebati si sa le ascultati cu atentie raspunsurile.
3. Munca de echipa. Marketingul nu incepe si se termina la departamentul de marketing. Fiecare individ din companie, de la secretara si pana la muncitorii din fabrica, pot produce PR pozitive si chiar vanzari. Cheia e sa ii inrolati pe toti, solicitandu-le ideile, impartasindu-le planurile de viitor si tinandu -i la curent cu progresele inregistrate.
4. Coordonare. Chiar si cele mai bune programe pot da gres cand apar anumite bariere. Orice element de la socuri epuizate si defecte, personal dezinformat sau prost informat va poate impiedica de la incheierea unei afaceri. Se cere o coordonare eficienta si indepartarea barierelor in vanzari prin comunicare deschisa intre toate departamentele si toti angajatii, iar personalul sa se sustina unii pe alti in loc de a sta unii in calea altora.
5. Concentrare. Spre deosebire de marile corporatii, unde fiecare divizie se lupta pentru o bucata mai mare de prajitura, mica voastra afacere isi permite luxul de a se concentra pe promovarea unui produs pentru un public restrans si bine definit. Luarea in vizor a prea multor tinte va reduce din intensitatea eforturilor – timp si buget necesar pentru penetrarea fiecareia- si va saboteaza rezultatele
6. Planificare. Asa cum au fost construite si piramidele, punand piatra peste piatra, palnurile eficiente se construiesc in urma si pe baza rezultatelor celor de dinainte. Totul se leaga prin urmarirea si calcularea rezultatelor de marketing.
Stabiliti obiective cuantificabile pentru fiecare program sau tactica, cum ar fi castigarea a trei noi conturi in 60 de zile. Testati si experimentati fiecare abordare si apoi aplicati ce a dat rezultate bune la testari.
7. Flexibilitate. Companiile de succes raspund rapid la fluctuatiile pietei, schimbari in preferintele clientilor si noi tehnologii. Cand o tactica nu mai functioneaza, nu asteptati luni de zile ca sa aplicati remedii. Indentificati, examinati si eliminati!
8. Continuitate. Prezentarea continua a aceleiasi marci si a aceleiasi imagini de firma indiferent de schimbarile de tactica sau strategie. Nume, logo -uri, slogane – sunt fundatia programului de marketing.
9. Perceptia realitatii. Unii par sa detina informatii secrete. Ei evalueaza concurenta si se pot pronunta in legatura cu viitoare tendinte ale pietei, noi produse si tehnologii in loc de a raspunde pur si simplu la chestiuni cotidiene. A fi un in domeniu inseamna sa fii intotdeauna inaintea tuturor. Si nu ai nevoie de un bol de cristal – ci doar sa pari ca ai avea unul.