• 18 Mar. 2016
  • 2 min

Migrația angajaților din IT pe piața forței de muncă

Angajaţi în mişcare
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Companiile de pe piața locală care încearcă să mute IT-iștii dintr-un oraș în altul au mai puțin șanse de reușită decât în cazul angajaților cu funcții manageriale.

Dezvoltarea accelarată pe care a traversat-o domeniul IT&C  din România în ultimii ani a contribuit la apariția unor tendințe noi pe piața muncii. Astfel, specialiștii în resurse umane constată că angajații din IT sunt mai greu de convins să se mute dintr-un oraș în altul decât anumiți manageri.

„Este mai greu să convingi un IT-ist să se mute într-un alt oraș, decât este să convingi un director financiar sau un director operațional. Paradoxal, este mai ușor să convingi un IT-ist să se mute în altă țară decât într-un alt oraș din România”, a declarat Cristina Săvuică, Chief Happiness Officer la compania de recrutare și leasing de personal Lugera & Makler, în cadrul conferinței HR 2.0, organizată de publicația electronică Wall-Street.ro.

Ea a adăugat că oamenii de resurse umane sunt nevoiţi să ducă o muncă foarte mare de convingere pentru a-i determina pe angajații din IT&C să ia în calcul schimbarea locului de muncă, fie într-o altă companie, fie într-un alt oraș. „Ca să convingi un IT-ist să se mute într-un alt oraș sau la un alt angajator, trebuie să-i faci o descriere foarte detaliată a companiei în care va lucra, a programelor cu care va lucra, a trainingurilor de care va beneficia și a oportunităților de creștere profesională pe care le va avea la noul loc de muncă. Bineînțeles că și salariul pe care îl primește este important, dar nu este un factor decisiv când vine vorba de o schimbare”, a precizat Săvuică.

Câștigurile IT-iştilor, cei mai răsfăţaţi angajaţi din economie, au avut o evoluţie spectaculoasă între 2011 şi 2015. Salariile medii nete ale angajaţilor din IT au crescut cu peste 48% în ultimii cinci ani, de la 3.430 de lei în ianuarie 2011, la 5.079 de lei în decembrie 2015, arată datele de la Institutul Național de Statistică (INS).  Decembrie 2015 a adus  o premieră în ceea ce priveşte salariile medii nete lunare ale IT-iştilor: depăşirea pragului de 5.000 de lei. Doar angajaţii din intermedieri financiare, cu 5.300 de lei, şi cei din industria petrolului, cu 5.633 de lei, au câştigat mai mult în decembrie 2015 decât salariaţii din IT.

Industria IT a adăugat, anul trecut, zece mii de joburi în economie. La sfârşitul lui 2015 lucrau 58.900 de oameni în sectorul IT. De asemenea, între 2011 şi 2015, numărul angajaţilor din IT a crescut cu peste 235%, de la 25.000, la 58.900.

Expansiunea sectorului IT din ultimii ani a dus la apariția unui deficit de programatori în marile orașe ale țării, pe fondul numărului prea mic de absolvenți de profil, comparativ cu cererea de pe piață. Astfel, companiile din orașe precum București, Cluj, Timișoara, Iași sau Brașov au încercat, tot mai des, să atragă IT-iști din alte localităţi ale țării.

„Un aspect foarte important de care trebuie să țină cont orice angajat care dorește să se mute cu locul de muncă într-un alt oraș îl constituie valorile și cultura comunității în care are loc schimbarea”, a spus Mihaela Feodorof, proprietarul firmei de consultanță Yourway.

Mobilitatea virtuală poate fi o soluţie pentru angajatorii care nu pot convinge angajaţii din IT să se mute fizic în oraşele în care au sedii. „Mobilitatea virtuală este foarte folosită de către companiile din IT, dar nu numai. Aproximativ 20% dintre clienţii noştri nu au birouri fizice şi preferă să lucreze astfel. Avantajele unei companii care foloseşte mobilitatea virtuală sunt costurile reduse, flexibilitate în luarea deciziilor şi testarea eficientă a pieţei. În schimb, dezavantajul major pentru o companie care foloseşte mobilitatea virtuală constă în pierderea dinamicii de echipă”, a precizat şi Adrian Stanciu, CEO Smartree, companie de externalizare a serviciilor de salarizare şi administrare de personal.

România este țara europeană cu cel mai mare număr de angajați nevoiți să fie prezenți la birou pentru a-și îndeplini sarcinile de lucru (81%), conform unui studiu realizat anul trecut de Ipsos Mori pentru Microsoft în Europa.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply