Silviu Grigorescu are 32 de ani, conduce un dezvoltator imobiliar și are o poveste din care nu lipsesc experiențele antreprenoriale.
Silviu Grigorescu este din Târgoviște, a terminat Facultatea de Construcții Civile, Industriale și Agricole la Universitatea Tehnică de Construcții București, s-a angajat în imobiliare acum nouă ani, iar, în prezent, este director general la Hanner România, subsidiara locală a dezvoltatorului imobiliar lituanian Hanner Group.
Silviu Grigorescu a lucrat în domeniul imobiliar doar la Hanner România. S-a angajat în 2007, pe o poziție de Assistent Country Manager. Era mâna dreaptă a lui Ignas Urbanas, cel ce a condus Hanner România înaintea sa. Urbanas a plecat din România în 2009, după ce lituanienii au decis să-și amâne planurile de dezvoltare ale actualului proiect rezidenţial The Park, din zona parcului bucureştean Tineretului. „În 2009, când Hanner a oprit dezvoltările din România, pentru că le-a fost teamă că dacă se apucă să de proiectul rezidențial nu vor mai putea să vândă ceea ce făceau, eu am rămas singurul lor angajat, cu un contract de muncă pe două ore”, spune Silviu Grigorescu. Lituanienii au scos la vânzare terenul de circa 10.000 de metri pătraţi pe care ar fi urmat să dezvolte proiectul de locuinţe, iar Grigorescu a rămas angajatul Hanner Group în România ca să poată prezenta lotul eventualilor cumpărători. Între 2009 și 2014, Silviu Grigorescu a absolvit un masterat în Dreptul Afacerilor și a intrat în antreprenoriat, printr-o firmă de brokeraj de asigurări, afacere din care s-a retras în 2013. Nu i-a fost greu să se apuce de afaceri, deoarece a fost inspirat de părinții tăi, care au un business cu vopsele auto. „Întotdeauna am fost destul de ambițios și am știut că, la un moment dat, voi ajunge să am afacerea mea”, explică Grigorescu.
El a ocupat, tot în 2013, funcția de consilier la ministerul economiei, în timpul mandatului lui Varujan Vosganian. „Am fost consilier pe Programul Operațional Creșterea Competitivității Economice. Am ales să merg pe această funcție pentru că erau multe proiecte interesante pe care le puteam face. Din păcate însă, lucrurile nu s-au prea mișcat, așa că am decis să plec, pentru că nu mă regăseam în activitatea de acolo”, menționează Grigorescu.
Lituanienii au hotărât, în 2011, să nu mai vândă terenul din România și să continue cu dezvoltarea blocurilor lângă parcul Tineretului. Silviu Grigorescu a revenit pe contract full-time la Hanner România în 2014, când a demarat construcția proiectului The Park Apartments. Proiectul, care include patru blocuri, cu 429 de apartamente, va atrage, până la finalizarea sa, prognozată pentru 2017, investiții totale de 40 de milioane de euro. Până în prezent, dezvoltatorul a ridicat două dintre cele patru blocuri.
Recent, lituanienii au anunțat achiziția terenului pe care era amplasată fosta fabrică de bere Grivița, în zona Grozăvești, pentru o investiție de cinci milioane de euro. Hanner va dezvolta pe terenul de 11.000 de metri pătrați un proiect mixt, care va include atât spații de birouri, cât și locuințe.
Silviu Grigorescu: Este foarte provocator, dar este și o chestie pe care o fac cu plăcere. Fiind de profesie constructor, îmi este foarte ușor să fac ceea ce fac în momentul de față. Când faci un lucru din plăcere nu simți când trece timpul sau care sunt eventualele greutăți. Sunt atât de implicat încât și când plec de la birou mă gândesc la ceea ce urmează să fac ziua următoare sau în weekendul viitor.
Silviu Grigorescu: Mă trezesc undeva în jurul orei 7:00. Locuiesc chiar în proiect. Am luat această decizie pentru că sunt conștient că este o investiție bună. După ce mă trezesc, îmi duc câinele în parc. La birou ajung, de regulă, între 9:00 și 9:30. După ce ajung la birou, îmi întocmesc o listă cu ceea ce am de făcut în ziua respectivă. Sunt o persoană foarte metodică. Îmi plac regulile și îmi place să-mi programez întâlnirile, ședințele și toate sarcinile de serviciu. După, văd dacă am e-mailuri la care trebuie să răspund și mă apuc de acest lucru. Apoi, am întâlniri cu colegii mei unde discutăm, printre altele, despre eventualele probleme apărute în proiect.
Silviu Grigorescu: De exemplu, la un moment am discutat despre marcajele din parcarea subterană, care nu erau trasate. Deși poate părea banală, o astfel de problemă ține în loc procesul de vânzare.
Silviu Grigorescu: Aceste întâlniri îmi ocupă destul de mult timp din ziua de lucru, deoarece sunt preocupat de fiecare etapă de dezvoltare a proiectului și, în paralel, căutăm și alte oportunități de investiții. Departamentul de vânzări este foarte important, pentru că oamenii care lucrează în acest departament au contact direct cu clienții și trebuie să înțeleagă ce nevoi și așteptări au cei ce își doresc să cumpere o locuință în proiectul nostru. În plus, în momentul de față există o preocupare vizavi de legea dării în plată. Așadar, am discuții dese cu oamenii de vânzări pe acest subiect. Încercăm să-i ajutăm pe clienți și să-i dirijăm către băncile care sunt mai flexibile.
Pe lângă toate aceste lucruri, foarte rar mă întâlnesc și cu clienții, în situația în care sunt cumpărători care vor să achiziționeze mai multe locuințe sau dacă procesul de negociere este mai dificil. Însă, în general, toate negocierile se fac doar prin intermediul oamenilor de vânzări.
Nu am un program fix de lucru, așa că ziua de muncă se poate încheia fie la 17:00, fie la 22:00.
Silviu Grigorescu: Faptul că nu prea reușesc să delimitez foarte bine viața personală de viața profesională. Am încălcat bariera asta de foarte multe ori. Cred s-a întâmplat astfel deoarece așa este firea mea. Dacă mă implic în ceva, mă implic total.
Silviu Grigorescu: În prezent, vânzătorii noștri au experiență, dar când i-am angajat nu aveau. Nu am vrut să angajăm oameni cu experiență în domeniu, pentru că oamenii din domeniu vin deja cu niște mentalități formate și, odată ce te-ai format cu o anumită mentalitate, este foarte greu să o schimbi.
Silviu Grigorescu: Am vrut să văd dorința de a face lucruri. În vânzarea de locuințe lucrezi foarte mult cu emoții, pentru că un om poate că își permite să-și cumpere o casă o singură dată în viață. Am triat multe CV-uri și în funcție de flerul meu. De asemenea, a contat mult și exprimarea și felul în care era structurată informația în CV.
Silviu Grigorescu: Da. Construcțiile, care sunt parte integrantă în imobiliare, există de când lumea și vor exista atâta timp cât va exista lumea. În plus, la noi în România, nevoia de a construi este foarte mare. Totodată, zona rezidențială este extrem de captivantă și antrenantă pentru oricine își dorește să lucreze într-un domeniu competitiv, dar care aduce și foarte multă recunoștință din partea clienților. Nu în ultimul rând, salariile din imobiliare sunt destul de bune.