• 4 Jan. 2005
  • 2 min

Ochii indiscreti.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Nimic nu a starnit mai multa controversa decat o face acum subiectul intimitatii pe Internet. Toata lumea pare sa aiba ceva de spus – fie ca […]

Nimic nu a starnit mai multa controversa decat o face acum subiectul intimitatii pe Internet. Toata lumea pare sa aiba ceva de spus – fie ca e vorba de societatile comerciale sau de clientii lor. Pana si organele legislative se lupta sa reglementeze chstiunea; anul acesta au fost deja introduse o serie de proiecte de lege.

Pe de o parte, avem clientii – care au devenit adevarati specialisti in domeniul informational. Pretind restrictii tot mai mari privind utilizarea datelor lor personale si tragerea la raspundere a companiilor care le colecteaza. Unii chiar refuza sa mai apeleze la cumparaturi online, temandu-se de preluarea datelor personale de alte companii si agentii guvernamentale.

Pe de cealalta parte – intreprinzatorii, aflati undeva la linia subtire intre nevoia de a colecta informatiile necesare pentru o mai buna relatie cu potentialii clienti si alungarea lor. Sarcina cea mai grea e sa asiguri clientii ca datele lor sunt necesare, ca procesul este intr-adevar in beneficiul lor si ca intimitatea nu le va fi niciodata violata.

“Ingrijorarea crescanda a consumatorilor, dezvoltarea tehnologica si presiunile exercitate de societatile comerciale va face din politica privind protejarea intimitatii pe Internet unul dintre cele mai fierbinti subiecte in urmatorii ani”, afirma Jay Stanley, analist la Forrester Research.

Intre timp, organele legislative continua eforturile in vederea stabilirii cerintelor stringente privind serviciile online. Congresul a votat Legea privind protejarea intimitatii copilului pe Internet, care pune copiii la adapost de tehnicile agresive de colectare de date si comercializare. Expertii preconizeaza adoptarea si mai lultor acte normative in acest an, avand in vedere mai ales numeroasele probleme privind intimitatea care se afla pe lista de dezbateri.

Dar respectarea lor nu va fi usoara. Potrivit unui stiudiu efectuat de Joint Center for Regulatory Studies al American Enterprise Institute si Brookings Institution si garantat de Association for Competitive Technology,aderarea la noua legislatie asupra intimitatii ep Internet ar putea costa firmele intre $ 9 si $ 36 de miliarde.

Secretul, pentru firme, este sa gaseasca echilibrul perfect. “Tehnologia moderna, si mai ales Internetul, au facut colectarea datelor un proces mai usor, mai rapid si mai riguros”, afirma Walter O’ Brian, director executiv la Private Leadership Initiative, un parteneriat de presedinti executivi ai marilor corporatii si asociatii comerciale din New York.”Si asta ii nelinisteste pe multi. Avem un deficit de incredere de proportii ingrijoratoare si care mentine cumparatorii in expectativa. Pentru orice companie, miza pierderii atator consumatori ”circumspecti dar conectati” este enorma”.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply