• 28 Sep. 2005
  • 2 min

Parteneriatele.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Cresteti-va profitul afacerilor online prin parteneriate de succes. I: Am creat un portal de educatie online care tinteste o nisa de piata globala. O parte a […]

Cresteti-va profitul afacerilor online prin parteneriate de succes.

I: Am creat un portal de educatie online care tinteste o nisa de piata globala. O parte a strategiei noastre este incheierea unui parteneriat cu institutii academice si corporative. Produsele si serviciile noastre ofera o solutie la cheie pentru potentialii parteneri care nu au dezvoltat inca nisa pe care o vizam noi. Cum sa stabilesc o strategie de parteneriat ?

R: Cheia spre parteneriatele de succes este universala, indiferent ca este in sectorul educational sau o alta nisa la fel de bine conturata: ambele parti trebuie sa beneficieze de avantaje egale si sa isi realizeze obiectivele pe care le considera vitale. Pentru atingerea acestui echilibru, trebuie sa-ti studiezi bine partenerul potential inainte de a-i adresa o propunere.

Dupa cercetarile necesare referitoare la partenerii potentiali, vei putea identifica punctele strategice ale afacerii lor si vei putea formula propuneri particularizate care sa le poata starni interesul si capta atentia.

De prea multe ori directorii de dezvoltare nu isi studiaza indeajuns partenerii potentiali ca sa le descopere nevoile specifice. Sunt prea concentrati pe propria campanie si trimit aceeasi propunere si calcule de beneficii la toti, asteptandu-se sa capteze interesul cu ceea ce este de fapt o oferta unilaterala.

De exemplu, propunerile de impartire a venitului sunt acum la moda. Fiecareprodus/serviciu are profitul ca element central al prezentarii. “O sa faceti bani“. Dar adevarul este ca strategia nu prea aduce “banii cu lopata” decat daca sunteti dis pusi sa va implicati activ si dumneavoastra. Exista totusi si exceptii. Sunt produse si servicii care vor starni interesul initial. Dincolo de acest pas, diferenta este data de cercetarea voastra bine realizate.
Iata cateva abordari in construirea strategiilor, in functie de nevoile partenerilor.

Ele includ:

– Venituri. In loc de a va stabili procente egale de incasat, exista strategii care sa va permita retinerea veniturilor generate de parteneri in schimbul oferirii de venituri acestora. De exemplu, in schimbul promovarii si distribuirii produsului/serviciului vostru de catre partener, puteti si voi promova produsele pe care partenerul ii considera ca fiind semnificativi. In acest mod ambele parti isi indeplinesc obiectivele stabilite.

– Promovare comuna. Puteti conlucra in conceperea unui mediu de promovare comuna a ofertei de produse/servicii, extinzand modelul veniturilor intr-un cadru strategic. Mediul comun poate fi combinat cu scopul de a gazdui si elementul venituri pentru echilibrarea beneficiilor de cele doua parti. De ex., puteti oferi un portal educational promovat de
amandoi partenerii care sa cuprinda produsele considerate strategice de catre ambele parti.

– Platiti pentru locatie. Cateodata numite si taxe – ancora, unii parteneri sunt foarte constienti de importanta strategica a spatiului. Veti putea pastra toate veniturile din vanzari prin plata unei sume in avans, pe care o veti putea recupera mai tarziu.

Exista variante hibrid al acestui model: unele pe baza de plata completa, altele pe baza lunara a unei sume; odata ce incasarile ating nivelul asteptat, partenerul potential poate incasa o cota-parte din venit. Acest model e folosit pentru a compensa suma taxei de ancora initiale.

Sunt multe modalitati de structurare a propunerii initiale. Mare parte depinde de cercetari. Aflati mai intai ce ii intereseaza si apoi faceti propunerea.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply