• 26 Sep. 2006
  • 2 min

Planificarea publicitatii.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Ce sa faci inainte de a cheltui vreun ban. I: Am pus bani deoparte pentru a incepe campania publicitara. Acum ce fac? R: In primul rand, […]

Ce sa faci inainte de a cheltui vreun ban.

I: Am pus bani deoparte pentru a incepe campania publicitara. Acum ce fac?

R: In primul rand, analizeaza afacerea pe hartie, pentru a crea un mesaj central, care sa constituie esenta campaniei promotionale si a eforturilor de creare a marcii. Pentru a-l descoperi, incearca una din urmatoarele doua actiuni:

Enunta misiunea companiei. Astfel te poti orienta spre scopul central al afacerii tale, si spre angajamentul pe care ti-l vei lua in relatiile de piata. Misiunea firmei este scurta (cel al companiei Ford: “Calitatea este pincipala noastra misiune”), sau ceva mai lunga si mai descriptiva.

Creeaza o analiza SWOT pentru a-ti intelege pozitia intre ceilalti competitori. SWOT este prescurtarea pentru Puncte tari (Strenghts), Puncte slabe (Weaknesses), Oportunitati (Opportunities) si Amenintari (Threats). Aceasta “unealta” organizationala te poate ajuta sa identifici avantajele si dezavantajele din interiorul firmei si din mediul extern, care vor modela mesajul promotional.

Pentru a crea o analiza SWOT, noteaza pe foi diferite de hartie urmatoarele titluri:

Punctele Tari, si ceea ce voi face pentru a le mentine. Sub acest titlu enumera produsele si serviciile care te disting de concurenti, alaturi de modalitatile prin care vei mentine si imbunatati aceste avantaje, cu scopul de a ramane cu un pas inaintea competitorilor in aceste domenii.

Punctele Slabe, si ceea ce vei face pentru a le intari. Identifica avantajele pe care le au concurentii asupra ta, si determina daca aceste domenii pot fi imbunatatite in compania ta, sau daca nu se integreaza in imaginea universala de marca.

Oportunitatile, si cum voi obtine avantaje de pe urma lor. Enumera diversele segmente tinta ale cererii pe care le poti satisface in mod corespunzator (nisa ta) si celelalte piete pe care doresti sa patrunzi.

Amenintarile, si cum vei reusi sa le depasesti. Scrie o lista a tuturor concurentilor si cauta orice cale de a-i ataca direct sau indirect, pentru a atrage clientii lor de partea ta. Cerceteaza indicatorii economici care iti pot afecta afacerea prin reducerea lichiditatilor, aparitia unor probleme de transport care sa incetineasca livrarea marfurilor catre distribuitori, si asa mai departe. Primele doua aspecte sunt caracteristice mediului intern, celelalte doua mediului extern. Nici unul nu este mai simplu sau mai dificil decat celalalt, asa ca acorda-le aceeasi atentie.

Aceasta analiza iti va conferi o privire clara asupra a ceea ce ai de oferit in plus fata de concurenti, asupra a ceea ce ofera ei in plus fata de tine, si care ar fi probleme curente si potentiale. Incepand de aici poti selecta un punct de pornire pentru campania promotionala. Intr-o lume tot mai cinica, publicul ignora de cele mai multe ori ofertele publicitare. Concentreza-te asupra modului in care consumatorii pot beneficia de pe urma relatiei reciproce si indeplineste-ti promisiunile. Adapteaza-te modului de gandire ”eu ce obtin din asta ?” Lasa deoparte informatii privind vechimea firmei sau a tipului de proprietate. Oamenilor in general nu le pasa. Si nu cheltui un ban pe publicitate pana nu ai descoperit punctul de plecare.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply