Fa-ti vanzarile sa creasca anul acesta. I: Cum sa realizez un plan de vanzari pentru urmatorul an ? R: Iata un plan de vanzari si marketing […]
Fa-ti vanzarile sa creasca anul acesta.
I: Cum sa realizez un plan de vanzari pentru urmatorul an ?
R: Iata un plan de vanzari si marketing de patru luni, care sa te ajute sa iti dezvolti afacerea in anul urmator. Nu uita, scopul principal al unui plan de vanzari este de a genera profit. Astfel incat, pentru fiecare luna ti-am pregatit cateva idei de cercetare a pietei cu care sa iti atingi obiectivele. Sa speram ca aceste patru luni te vor incuraja sa iti creezi propriile idei pentru restul anului.
Ianuarie: Fa-te auzit.
Pregateste o pagina de hartie ieftina cu o scurta descriere a beneficiilor afacerii tale. O coala in alb, negru, si o alta culoare are efect, de exemplu alb, negru, rosu. Pagina poate fi scanata si trimisa pe Internet, expediata prin posta consumatorilor potentiali, sau livrata la domiciliu. Ofera o gratuitate pentru a determina cititorul sa te sune. Include un spatiu in care sa primesti raspunsul, cu date precum nume, numar de telefon, adresa de e-mail, etc. Mesajele publicitare aditionale: Restituirea banilor este garantata prin ACT astazi. Oferta valabila 30 de zile. Demonstratie gratuita in fiecare marti (la magazinul de produse alimentare, la salonul de cosmetica), sau pe un site web. Petrece doua ore in fiecare zi, trei zile pe saptamana pentru a invada piata cu pagina ta publicitara.
Februarie: Iubeste un client mai vechi.
Lista ta de clienti este revizuita la zi ? Daca au trecut cateva luni de la ultima actualizare a listei cu clienti, incearca sa o revizuiesti. Apoi trimite-le o scrisoare. Multumeste-le pentru ca fac afaceri cu tine, si cere-le cateva recomandari. Utilizeaza formule de adresare precum: “Jucati un rol deosebit pentru succesul meu. Imi doresc sa va fac sa aratati bine. Lasati-ma sa demonstrez asta si unor prieteni sau asociati ai dumneavoastra.” Petrece 90 de minute zilnic pentru a lucra la campania pentru clientii mai vechi.
Martie: Sponsorizeaza un eveniment.
Este posibil sa nu fie atat de costisitor. Orienteaza-te catre Spitalul Local pentru copii, sau catre o organizatie locala non-profit, si spune ca iti doresti sa sponsorizezi un colector de fonduri – un concurs de alergari, un spectacol de moda, o tombola intr-o biserica sau masa de seara in cantinele sociale. Cu sponsorizarea potrivita, vei putea sa atragi o multime de voluntari. Cand te intreaba cineva care este castigul tau, raspunde intotdeauna: “Zvonurile bune. Ne costruim reputatia prin recunoasterea si tranmiterea informatiilor despre noi de la o persoana la alta.”
De exemplu: Show-urile Spring Fling Fashion, Spring Into Shape, un concurs de alergari de 10 kilometri, o tombola in biserica locala cu ocazia Sfantului Patrick.
Petrece-ti doua ore pe zi, timp de trei saptamani pentru o pregatire adecvata a acestui eveniment. Alege cativa voluntari si redu volumul de munca la jumatate. Si acesti voluntari se pot transforma in posibili consumatori.
Aprilie: Cumpara un stand.
Ar beneficia afacerea ta de pe urma participarii la un targ comercial din zona ta? Cumpara un stand si gandeste-te la metode pentru a-ti atrage clienti. Mancarea si bautura sunt intotdeauna o recompensa apreciata – daca sunt gratuite. Nu este necesar sa cumperi cel mai scump sau cel mai mare spatiu. Cauta sa aiba vad comercial. Daca faci rost la timp de o lista de participanti, trimite-le invitatii. Cere unui cunoscut sa ti se alature la targ pentru a te putea deplasa. Circula. Trimite invitatii sau diverse pliante (nu prea multe). Nu rata cea mai mare oportunitate a acestei manifestari. Opreste-te la standul #67 pentru a afla cel mai bine tinut secret al acestei conventii (foloseste misterul si secrete pentru a seduce clientul).
Ocupa-ti cel putin o ora pe zi, timp de doua saptamani sa te pregatesti pentru targ.
Abia acum este momentul sa ne gandim la urmatoarele opt luni. Aminteste-ti: pentru ca planul de afaceri sa devina profitabil, fiecare luna trebuie sa contina activitati de cercetare a pietei specifice (apeluri catre consumatori noi sau mai vechi, intalniri in teritoriu, participari la actiunile de afaceri locale).