• 26 Oct. 2015
  • 2 min

Poți să vorbești despre vacanță la interviul pentru job?

Foto interviu de angajare
Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Un job nou vine cu lucruri bune, dar şi cu îngrijorări, dacă te gândeşti să-ţi iei o vacanţă în scurt timp.

Interviul de angajare decurge bine şi crezi că ai şanse reale să obţii jobul dorit.  Procesul de recrutare se încheie într-o săptămână, dar planurile tale de carieră ar putea  să fie date peste cap de concediul tău de trei săptămâni, programat încă de la începutul anului, în care ar trebui să pleci peste o lună şi jumătate.

Vrei să-i zici recrutorului de planurile tale de vacanţă, dar îţi este greu să alegi momentul potrivit. Ar trebui să te gândeşti bine pentru a evita să-i transmiţi că eşti entuziasmat să începi lucrul şi peste două secunde să-i spui că vei fi plecat pentru următoarele patru luni, indiferent că pleci în concediu sau că eşti implicat într-un proiect la jobul actual, pe care vrei să-l închei cu bine.

Recrutorii par, de foarte multe ori, nişte duri, dar vor, la fel ca tine, să fie plăcuţi de candidaţii cu care interacţionează.

Cel mai bine ar fi să aştepţi până când compania care te-a chemat la interviu îţi lasă de înţeles că eşti prima opţiune. Pune întrebările pe care vrei să le pui sau exprimă eventualele îngrijorări abia după ce primeşti o ofertă verbală. Întotdeauna poţi opta pentru varianta în care să spui că eşti nerădător să începi după ce „se clarifică toate aspectele”, după cum ne sfătuieşte Harvard Business Review.

Job-ul înainte de toate

Când vine momentul să vorbeşti despre planurile tale, gândeşte-te la ceea ce ar înseamnă, atât pentru tine, cât şi pentru viitorul angajator. Chiar dacă nu ţi-ai stabilit concediul, probabil că vei dori să-ţi iei o pauză între cele două joburi.

Limbajul de negociere este mult mai potrivit decât limbajul înrijorării. Vacanţa nu ar trebui identificată drept o problemă, ci doar ca o chestiune minoră, pe care vrei să o rezolvi înainte de a stabili detaliile noului contract de muncă. Abordarea „sunt sigur că vom putea găsi o soluţie” este mai potrivită decât „ îmi pare rău, dar…”.

O variantă ar fi să pui informaţia negativă între două informaţii pozitive. Aşadar, vorbeştemai întâi despre faptul că eşti entuziasmat de noul job, apoi despre planurile tale vacanţa şi, la final, despre ce îţi doreşti să reuşeşti să realizezi în poziţia pe care urmează să o ocupi.

Recrutorii par, de foarte multe ori, nişte duri, dar vor, la fel ca tine, să fie plăcuţi de candidaţii cu care interacţionează. De asemenea, vor să vadă la tine că noul rol reprezintă pasul perfect pentru cariera ta. Îşi doresc să te vadă drept o persoană dedicată, care prezintă riscuri puţine. Dacă poţi să le demonstrezi pe amândouă, vei putea obţine atât jobul dorit, cât şi timpul de care ai nevoie pentru planurile tale.

A fost util articolul? 0
angajareinterviu

Leave a Reply