• 13 Dec. 2016
  • 10 min

Poveste cu Soare: 10 lecții despre fundraising

Jobul ei este să răspândească binele în lume, iar viața i se învârte în jurul activităților de fundraising. Iată pașii pe care i-a urmat Veronica Soare pentru a ajunge specialistă în binefacere.

Poate că i se datorează numelui prevestitor, poate că este vorba de întâmplarea care a marcat-o în copilărie sau poate este, pur și simplu, pentru că nu știe să spună „nu”. Cert este că Veronica Soare a transformat acțiunile caritabile, activitatea de fundraising și, în general, faptele bune într-o oportunitate de a face minuni pentru cei aflați în nevoie, prin idei inedite și dorința de a demonstra că oricine poate construi o lume mai bună, oricât de mult sau de puțin ar contribui. Veronica pare să fie un personaj unic în peisajul autohton: deși a strâns peste 120.000 de lei doar în ultimii doi ani, prin evenimente de fundraising, ea încă se consideră o simplă fată care se joacă în grădina „copiilor mari”, dominată de ONG-uri renumite.

S-ar putea să o cunoști după emisiunea de la Smart FM, „La minuni înainte!”, poate ai dat peste site-ul ei, minuni.ro, sau poate ai auzit de aventurile ei pe Camino de Santiago. Mulți, însă, nu îi știu povestea și nu au aflat ce înseamnă Veronica Soare pentru atâția oameni, fie ei orfani, nevoiași sau, pur și simplu, prieteni la ananghie. Veronica ar putea scrie manualul despre cum să faci fundraising în România, pornind de la simpla dorință de a face bine, și cam asta face prin toate acțiunile ei. Însă povestea ei merită spusă de la cap la coadă și împărtășită în cât mai multe cercuri, pentru a servi drept exemplu că jobul de om bun i se potrivește fiecăruia.

Veronica Soare: realizatoare de emisiuni radio, autoare de blog, om de comunicare și zână de fapte bune

Veronica Soare: realizatoare de emisiuni radio, autoare de blog, om de comunicare și zână de fapte bune

Veronica Soare s-a născut și a copilărit în Satu Mare, loc în care a trăit și prima experiență caritabilă. La doar 5-6 ani, a simțit nevoia să ajute copiii dintr-un orfelinat, iar la 13 ani a întemeiat prima acțiune de donație. „Primele mele amintiri de când sunt copil sunt despre drumul spre parc, care trecea pe lângă o casă de copii. Înainte să trecem pe acolo cu gașca, părinții noștri ne luau înghețată de la o tonetă care și acum, după mulți ani, mai e acolo. Și noi treceam pe lângă acei copii de la orfelinat și 2-3 erau tot timpul la gard. În mine a rămas toată viața imaginea acelor copii și durerea mea, din inima mea de copil, că eu nu pot să le dau tuturor, că n-am cum să le dau tuturor. Ani mai târziu, durerea asta a făcut ca, în clasa a VII-a, să îi zic mamei că trebuie să vorbim cu toți vecinii, colegii de școală, cu toată lumea, rudenii, să dea toți jucării și lucruri frumoase și haine, să ducem la acea casă de copii. Și am strâns atât de multe, încât am mers la două centre de plasament. În acea zi, am înțeles cât de mult bine ne facem nouă înșine dăruind”, povestește Veronica.

Caleidoscopul de fapte bune

 

Pas cu pas, Veronica Soare a început să își paveze drumul cu acțiuni frumoase, pentru oricine avea nevoie, de la salvarea animăluțelor de pe stradă, la predarea de limba engleză unor copii abandonați din China. La un moment dat, s-a decis să adune la un loc toate acțiunile sale sub o umbrelă suficient de încăpătoare încât să adăpostească toate poveștile de fapte bune, venite fie din activitățile ei, fie din ale altor binevoitori. Așa a creat, în 2014, blogul minuni.ro – caleidoscop de fapte bune. „Participam pentru a treia sau a patra oară la un iarmaroc caritabil, al Asociației Umanitate, unde oamenii vindeau chestii handmade. Pentru că tot venisem cu cheesecake la edițiile anterioare, am vrut să fac ceva mai inedit și mi-a venit ideea să fac eclere cu ciocolată și piper roz. Eu nu mă pricepeam foarte bine, așa că am rugat-o pe Laura [n.r. Laura Chiculiță, CMO eJobs România] să mă ajute, pentru că e expert în gătit. La un moment dat, mi-a dat să învârt într-o cremă de vanilie și țin minte perfect cum mi-a venit ideea minuni.ro, învârtind în crema de vanilie și privind apusul care se vedea de la fereastra ei”, își amintește ea.

„Cred că venim în viețile celorlalți cu un scop.”

Odată cu această revelație, au urmat și mai multe minuni, într-un mod natural și armonios. A găsit pe stradă o cățelușă pe care a botezat-o Lola și, un an mai târziu, a arătat că, iubind un câine maidanez, poți ajunge să ajuți copii din centre de plasament. Și-a dăruit ziua de naștere, organizând un eveniment la care invitații, în loc să aducă daruri, donau pentru un proiect ales de ea. Tot ce a întreprins, de doi ani încoace, a fost pentru proiecte caritabile. Punctul culminant e strângerea de fonduri, dar până acolo ea practic vorbește în comunitatea ei despre acele proiecte, popularizând ideea și oferind poate oportunitatea unora care caută astfel de acțiuni să le și găsească. În plus, de șase ani, citeste audiobook-uri pentru Asociația Nevăzătorilor.

A treia ediție Lola & Friends Charity Party

A treia ediție Lola & Friends Charity Party. Petrecerile cățelușei Lola sunt mereu cu și despre copiii din centre de plasament. În 2016, au fost strânși bani pentru Asociația Ajungem Mari.

„Minuni.ro a fost lansat în ideea de a face strângere de fonduri, de fiecare dată pentru un alt proiect – asta a fost intenția mea: de fiecare dată să strâng pentru altcineva. Pot să spun că asta este partea cea mai grea din tot ce fac – să aleg cauza pentru care să donez. Sunt atâtea proiecte și atâția oameni pentru care aș face asta!” – mărturisește Veronica Soare. Astfel, printre cauzele pentru care a strâns se numără MagiCAMP, Zi cu fapte bune, Teach for Romania, Ajungem Mari, Touched Romania, Inima Copiilor.

Probabil că cel mai îndrăzneț proiect pe care l-a derulat Veronica Soare a fost #minunipecamino, călătoria în scop caritabil, prin care a străbătut 910 kilometri pe jos, în 40 de zile, pe celebrul drum Camino de Santiago. Prin aventura derulată în vara acestui an, Veronica a reușit să strângă peste 40.000 de lei pentru Asociația Inima Copiilor. Pe lângă cauza nobilă, ceea ce i-a făcut pe oameni să doneze cu tot sufletul, a stat în faptul că, pe tot parcursul călătoriei, Veronica Soare își invita toți prietenii de pe blog și de pe Facebook să facă parte din aventura ei și să se bucure de ce vedea ea. Și-a împărtășit povestea în fiecare zi, cu mii de oameni, prin articole și câte 4-5 Facebook posts pe zi. „În România nu a existat un fundraiser care să te facă părtaș la experiența sa. Pentru mine, a fost o esență de viață – cea mai frumoasă poveste pe care am trăit-o vreodată. Nu știu dacă o să mai trăiesc ceva atât de intens. E clar că, pentru mine, Camino e un virus frumos, care mă cheamă și o să mă tot duc”, povestește ea.

Veronica Soare își amintește că, în pelerinajul său, una dintre cele mai mari țâșniri de bucurie a fost atunci când a ajuns în Cabo Finisterre - considerat, în vremuri străvechi, capătul pământului

Veronica Soare își amintește că, în pelerinajul său, una dintre cele mai mari țâșniri de bucurie a fost atunci când a ajuns în Cabo Finisterre – considerat, în vremuri străvechi, capătul pământului

Nu în ultimul rând, un proiect de suflet al Veronicăi mai este Atelierul de Caleidoscoape. „Caleidoscoapele mi se par unele dintre cele mai frumoase lucruri din lume”, explică ea. „La început, mi se părea puțin ciudat că nu era nimeni care să facă ateliere de caleidoscoape, într-o lume în care se fac ateliere de toate felurile. Între timp, m-am gândit că nu le face nimeni pentru că activitatea pre-atelier e foarte laborioasă și probabil descurajantă. Oricum, merită orice efort, oamenii sunt atât de bucuroși când primesc unul sau îl confecționează chiar ei.” Inițial, a vrut doar să facă ceva inedit pentru festivalul Femei pe Mătăsari, din 2015. Cu timpul, ideea s-a dezvoltat într-un proiect frumos și colorat. Participarea la atelierele organizate de ea costă 50 de lei, pentru a acoperi costurile materialelor și pentru a strânge fonduri. Cu banii rămași, Veronica Soare cumpără din nou materiale, de data aceasta pentru a derula ateliere în centre de plasament și în spitale, gratuit, cu cei mici.

Bucuria provocată de un caleidoscop făcut cu drag

Bucuria provocată de un caleidoscop făcut cu drag

Mini-ghid de fundraising

 

Stând de vorbă cu Veronica Soare, am adunat toate poveștile ei în 10 lecții despre activitatea unui bun fundraiser. Le voi înșira mai jos, însoțite de propriile experiențe ale Veronicăi.

1. Pune oamenii înaintea banilor: „Ceea ce fac în minuni.ro nu este despre bani. Nici #minunipecamino n-a fost, de fapt, despre asta. Ce mă interesează pe mine cel mai mult nu sunt cifrele, ci nevăzutul. Ceea ce nu voi putea ști niciodată. De exemplu, în câți oameni voi fi pus, prin această călătorie a mea, dorința de a-și depăși ceea ce li se pare de nedepășit. Nu am un target niciodată. Vreau să doneze pentru că așa simt ei, oricât ar fi. În general, îmi place să cred că minuni.ro este și despre binele pe care îl pui în oameni și care, într-un fel sau altul, rodește.”

2. Clădește încredere prin entuziasm: „Sunt foarte mândră de proiectele mele și de ideile mele. Sunt proiecte inedite, care nu s-au mai făcut și în care cred foarte mult. Așa că, atunci când mă duc plină de entuziasm și îi rog pe oameni să sprijine o acțiune, să doneze, au încredere în mine.”

3. Fă-ți partea ta: „Am vrut să arăt că se poate, fiind un simplu om. Se găsesc soluții. De fapt, e o poveste care pe mine mă animă foarte tare: pasărea colibri care, în incendiul din pădure, participă și ea, cum poate, la stingerea flăcărilor. Ea poate aduce câte o picătură de apă. O întâlnește leul care, desigur, o ia în derâdere și o întreabă ce crede că va schimba cu picătura ei de apă. Iar pasărea colibri spune «Eu îmi fac partea mea». Deci, eu îmi fac partea mea. Sunt oameni care aderă la povestea asta și care vin cu mine în poveste. Iar pe mine asta mă interesează.”

4. Ia-ți inima în dinți: „Cred că trebuie să ai un pic de curaj ca să le ceri oamenilor bani. O chestie cu care eu m-am luptat la început – sentimentul că aș cerși. Doar că nu e așa. Eu îți cer ție bani cu responsabilitate, ca să facem un bine pe lume. Vorbim de la egal la egal. Nimeni nu cerșește nimic.”

5. Transformă puțin în mult: „Am aflat despre un băiat care are nevoie de mulți bani pentru o operație. Aveam 50 de lei și m-am gândit că aș fi putut să îi donez sau să fac ceva cu ei, prin care să strâng și mai mulți bani. Așa că am făcut brioșe, pe care le-am vândut cu 5 lei bucata. Dacă se vindeau la prețul pus de mine, aș fi strâns vreo 250 de lei, deci cu 200 de lei mai mult decât aveam eu, doar că unii oameni au dat mai mult. Așa că, în final, dacă nu mă înșel, am strâns 450 de lei, pentru a-i dona.”

Acțiunile de fundraising trebuie să fie, în primul rând, despre oameni.

Acțiunile de fundraising trebuie să fie, în primul rând, despre oameni.

6. Bazează-te puțin și pe Univers: „Îmi place mie să cred că toate drumurile m-au adus aici.. Eu sunt foarte bună prietenă cu Universul și Universul îmi dă semne. Pentru proiectul #minunipecamino, aveam nevoie să mă decid pentru cine donez, ca să mă pot duce la parteneri și să cer sponsorizări ca să acopăr cheltuielile pentru călătorie. Voiam să am pachetul întreg: mă duc pe Camino, spun povești și strâng bani. Pentru cine? Și nu mi se lega. Aveam în minte patru ONG-uri și pentru toate m-aș fi implicat la fel de mult. Într-o zi, m-am trezit și m-am uitat pe pagina de Facebook a Asociației Inima Copiilor, care era una dintre cele patru, și ultima lor postare pe Facebook, semnul meu, era despre un băiat adus de urgență de la Craiova, cu malformație cardiacă, un băiat pe nume Mario. Mario este numele fratelui meu, care a murit din cauza unei malformații la inimă, pe care o avea de când era mic, dar noi nu am știut. S-au împlinit 6 ani de la moartea lui. Și atunci, pentru mine, acesta a fost semnul. Universul a decis că pentru Inima Copiilor trebuie să fac asta și sunt foarte împăcată. Așa a fost să fie. Dacă intram pe Facebook cu o zi înainte, nu vedeam postarea. Dacă intram cu 2-3 zile după, nu ar fi fost acea postare care mă izbea.”

7. Așteaptă-te la sacrificii: „Nu aș vrea să mă plâng, dar e complicat să faci totul de una singură. Sigur că există oameni care mă ajută punctual, când e nevoie și fără ei nu aș reusi, dar tot ce am făcut în ultimii doi ani a fost cu niște sacrificii de timp. Am citit mai puțin, am văzut mai puține filme, am făcut mai puține lucruri pentru mine. Bineînțeles, făcând tot ce am făcut, este și pentru sufletul meu. Dar în 2017 vreau să îmi dau un pic mai mult timp și mie. Nu vreau să ajung să îmi pară rău că nu am făcut ceva ce am vrut.”

„Da, există rău în lume, nu putem să îl ștergem. Dar, dacă fiecare face ceva pe strada sa, poate că putem să sperăm la lumea aia mai bună, din visurile noastre.”

8. Nu spune „nu pot”: „Am mai învățat că, dacă îmi doresc cu adevărat ceva, nu există «nu pot», ci există doar «nu îmi doresc suficient de mult». Am cunoscut un băiat care a făcut drumul Camino în cârje. Și când dai de o astfel de poveste, când îl vezi pe acel om în carne și oase, nu prea mai poți să admiți că nu mai poți. „Nu mai pot” este rezervat unei zile în care ai muncit foarte mult și, la final spui că nu mai poți. E ok în acest caz. Dar, când e vorba de lucruri mărețe și proiecte și planuri, nu există «eu nu pot.»”

9. Bucură-te de fiecare moment: „Este important să ne simțim recunoscători că am trăit ceva sau o experiență cu cineva și de a nu încerca să o păstrăm și să ne ținem cu ghearele de ea, pentru că important este că am trăit-o. Dacă drumul ți se termină, nu e nimic rău în asta. Pentru că lumea e plină de oameni și experiențe. Faptul că am petrecut niște momente împreună este suficient. Universul o să facă să ne întâlnim din nou.”

10. Iubește: „ Cred că trebuie să fii foarte entuziast, să îți dorești. Asta nu e o meserie pentru care eu m-am pregătit, ci m-am gândit că asta aș vrea să fac. Cred că ceea ce m-a ajutat să strâng peste 120.000 de lei, în doi ani de minuni.ro, de la oameni simpli, este faptul că iubesc oamenii și că îmi place să fiu în mijlocul lor și să împart binele.”

Oamenii pe care îi cunoști prin fapte bune

 

O cheamă Smaranda și n-are nici 7 ani. A licitat pentru o cutie pictată manual, donându-și toți banii din pușculiță pentru o cauză nobilă

O cheamă Smaranda și n-are nici 7 ani. A licitat pentru o cutie pictată manual, donându-și toți banii din pușculiță pentru o cauză nobilă.

Prin fundraising și evenimente caritabile, Veronica Soare a ajuns să cunoască o mulțime de oameni care i-au marcat viața, într-un fel sau altul, ale căror povești le ține aproape de inima sa:

  • prietena care credea că nu poate face fundraising, până când Veronica a încurajat-o, iar acum ea se ocupă de evenimente caritabile;
  • băiatul care a inspirat-o să facă atelierele de caleidoscoape, când i-a spus că el nu știa ce sunt acele obiecte, pentru că nu a avut așa ceva la casa de copii;
  • prietena din Belgia, care nu lipsește de la niciun eveniment minuni.ro;
  • femeia care, la a treia ediție Lola & Friends Charity Party, a câștigat o eșarfă de peste 500 de lei și a dăruit-o doar pentru că a auzit că altcineva și-o dorea foarte mult;
  • fetița de nici 7 ani, care și-a donat toți banii din pușculiță pentru o cauză nobilă.

„Dincolo de banii pe care îi strângem, e vorba de oameni”, este de părere Veronica.

Planurile pentru un viitor cu Soare

 

Pentru anul ce urmează, Veronica Soare deja și-a făcut lista cu obiective și tot mai scrie la ea, pe zi ce trece și pe măsură ce Universul îi confirmă planurile. Este de părere că a venit timpul să își întemeieze propriul ONG, își dorește să plece în Etiopia, pentru a construi case cu Habitat for Humanity și vrea să revină pe Camino, în calitate de voluntar pentru alți pelerini. Mai are un plan măreț, dar încă nu vrea să vorbească lumii despre el. „Ideea mi-a venit de la postarea unui om pe care l-am întâlnit pe Camino (culmea!). Este o idee în jurul căreia am să mă tot învârt. Este tot despre a spune povești, a trăi o experiență și a-i face pe oameni părtași la călătoria mea”, explică ea.

Veronica Soare și Lola se pregătesc de un nou an plin de minuni

Veronica Soare și Lola se pregătesc de un nou an plin de minuni

Într-o lume întunecată de atâtea vești triste, Veronica demonstrează că poți aduce Soare pe strada ta, prin propriile puteri. Fie că îți propui să faci cuiva o bucurie de sărbători, fie că ai în plan să faci o faptă bună în fiecare zi, este important să știi că poți face orice îți dorești, că sunt oameni care trec de orice barieră și că fiecare fărâmă de bine ajută la construirea unei lumi mai frumoase.

 

surse foto: Vanilla Roads și Facebook minuni.ro

A fost util articolul? 0

Leave a Reply