• 10 Oct. 2006
  • 3 min

Proactivitatea decodata – gandirea in perspectiva fara limite

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Una din cele patru competente universale, proactivitatea, abilitatea de a privi in perspectiva devine din ce in ce mai cautata de angajatori. Un articol scris in […]

Una din cele patru competente universale, proactivitatea, abilitatea de a privi in perspectiva devine din ce in ce mai cautata de angajatori.

Un articol scris in exclusivitate pentru eJobs de Eduard Radu
www.careerexperts.ro

In goana de crestere a productivitatii, mai toate companiile se muta spre responsabilizarea angajatilor si imputernicirea lor sa ia decizii si sa gandeasca singuri in absenta sau chiar in locul managerului.

Daca nu-ti vine sa crezi, nu trebuie decat sa citesti articolele din presa care atesta cresterea vanzarilor, cresterea productivitatii si, simultan, reducerea numarului de angajati in companiile multinationale si nationale in proces de privatizare.

Proactivitatea este realizata de angajatori acolo unde nu exista si recompensata acolo unde este deja dezvoltata.

Daca vrei sa vezi cat de bine este compensata proactivitatea, uita-te la diferenta intre conducere si functiile fara responsabilitati de conducere. Aceasta diferenta este reflectata bineinteles si in nivelul de stres pe care managerul il duce acasa cand mintea continua sa identifice solutii la problemele de serviciu in dorinta sa de a gandi in perspectiva si de a reveni la serviciu luni cu solutia deja identificata.

Acest stres este mentionat de unii ca fiind un element pentru care ei nu doresc sa isi dezvolte proactivitatea si a tinti functii de conducere. O astfel de motivatie este ok daca este determinata de setul de valori personale, de exemplu confort si siguranta. Pe de alta parte, motivatia nu este in regula daca este determinata de dorinta persoanei de a-si explica gradul de esec avut pana in acel moment. Deseori natura umana este atat de protectiva incat ea cauta sa ne apere de posibila durere cauzata de ideea ca pana in prezent nu am reusit sa ne dezvoltam suficienta proactivitate incat sa obtinem rezultatele dorite. Ca urmare, ne ascundem sub ideea ca nu ne dorim un nivel de stres atat de mare care ar fi cauzat de proactivitatea respectiva.

In acelasi timp, tocmai aceasta scuza ii indeparteaza pe cei care isi doresc rezultate inalte din calea dezvoltarii proactivitatii. Beneficiile proactivitatii sunt mentionate mai jos.

Cei care gandesc in perspectiva:
• Vad trenduri pe care altii nu le observa

• Sunt mai motivati sa investeasca in propria lor dezvoltare

• Sunt mai motivati sa lucreze cu pasiune

• Sunt mai motivati sa-si aplice inteligenta emotionala prin amanarea recompensei imediate pentru cea pe termen lung si de durata

• Isi maresc potentialul

• Isi maximizeaza eficacitatea

Sa vedem acum care sunt cateva modalitati prin care ne putem dezvolta proactivitatea.

Incepem cu cateva intrebari care vor starni dorinta de a descoperi solutii si oportunitati. Tinteste sa raspunzi cu cel putin 10-15 idei la fiecare intrebare. Tine minte ca nu raspunsurile sunt atat de importante, cat procesul in sine. Important este sa-ti stimulezi materia cenusie. Totodata ideile identificate sunt valoroase pentru celelalte idei pe care le starnesc in egala masura cu valoarea ideilor generate.

1. Ce se va intampla peste 1 luna, 1 an, 3 ani, 10 ani etc?

2. Cum se va schimba comportamentul consumatorilor, firmelor, tehonologiei?

3. Cum vor evolua carierele in cadrul industriei in care lucrez?

Ex. In industria auto, se va muta focusul pe motorizare nepoluanta?

4. Care sunt competentele cerute acum in firma?

5. Care vor fi competentele cerute in viitor avand in vedere ca se pune accentul din ce in ce mai mult pe reducerea cheltuielilor si cresterea productivitatii?

6. Cum va fi afectata structura firmei de concurenta firmelor din Asia?

7. Cum va fi afectata structura firmei de procesele de centralizare si externalizare?

8. Ce pot face eu chiar acum incat sa ma pregatesc pentru aceste provocari si schimbari?

Dupa ce identifici raspunsurile la intrebarile de mai sus, al doilea pas va fi analizarea raspunsurilor si interpretarea lor.

Aici vei folosi principiile de deductie de genul “Daca x, atunci y se va intampla si ma va afecta in felul z.”

Ex. Daca concurenta va veni din Europa Occidentala, unde calitatea produselor si producitvitatea este mai inalta, atunci se va pune accentul pe cresterea calitatii, a productivitatii si a tehnologizarii in firmele din Romania, ceea ce ma va afecta in sensul ca va trebui sa fac fata noilor cerinte.

In functiile de concluziile pe care le poti face vei putea acum crea un plan de actiune si dezvoltare cu ajutorul caruia vei putea sa te antrenezi profesional in perspectiva, astfel incat sa nu fi luat prin surprindere. Daca esti foarte proactiv poti chiar sa capitalizezi de pe urma acestor schimbari prin calificarea ta intr-unul din domeniile in care se vor formula multe cereri.

Dupa cum vezi de aici depinde de tine.

Succes!

___________________________________________________________________________
Eduard Radu este initiatorul primului centru privat de servicii de consiliere in carieră din Romania. Pornind de la angajare, promovare, dezvoltare personala si pana la construirea unei cariere de succes. Eduard scrie si colaboreaza in mod constant cu eJobs si reviste ca BIZ sau Capital. Pentru a afla mai multe informatii vizitati www.careerexperts.ro sau scrieti-ne la contact@careerexperts.ro

A fost util articolul? 0

Leave a Reply