Orice greșeală gramaticală sau de ortografie din CV îi poate afecta serios șansele unui candidat de a obține jobul mult dorit.
„Snt f f potrivit pt job”, „mă încadrez bn”, „am avut multe realizări și succesuri profesionale” sunt doar câteva exemple de exprimări care ar fi bine să nu se regăsească în CV-urile candidaților interesați să obțină un loc de muncă.
„Greselile gramaticale sunt <<gafe majore>>, echivalente vorbirii agramate. CV-ul trebuie verificat în amănunt și apoi făcut public pentru recrutare. Greșelile gramaticale, chiar și cele de ortografie, arată, în primul rând, necunoașterea gramaticii limbii române, dar și superficialitatea candidatului. Dacă acesta nu a avut răbdare sau suficientă motivație pentru a face corecțiile necesare unui CV corect, denotă o lipsă de respect pentru propria imagine”, declară Iuliana Florea, HR Quality & Purchasing Director în cadrul distribuitorului de apă La Fântâna.
Candidații care fac greșeli gramaticale sau de ortografie în CV-urile lor nu sunt percepuți doar ca superficiali de către recrutori, ci și neglijenți sau neprofesioniști.
„Greșelile de gramatică, topică sau ortografie sunt un semnal de alarmă pentru recrutori, deoarece pot indica lipsă de interes sau un deficit de atenție. Ele sunt îngrijorătoare pentru locurile de muncă în care atenția la detalii este esențială – de exemplu, în comunicare – sau în cazul în care CV-ul este redactat într-o limbă străină în care jobul cere o fluență pe care greșelile par să o infirme”, afirmă Corina Gonteanu, Head of Marketing & Communication la compania de recrutare și leasing de personal ManpowerGroup România.
Specialiștii în resurse umane le recomandă candidaților să verifice cu atenție conținutul CV-ului care urmează să ajungă pe masa unui potențial angajator. „Întotdeauna trebuie revizuit CV-ul înainte a de a fi postat, transmis sau făcut public. Greșelile, chiar și cele minore, au o mare importanță, deoarece pot crea de la început o imagine proastă a candidatului”, spune Alina Atudorei, Recruiting Senior Assistant în departamentul de resurse umane al furnizorului de servicii pentru clienți externi Xerox Business Services România, una dintre subsidiarele locale ale companiei americane Xerox.
Candidații care vor să se asigure că nu există niciun fel de greșeală în CV-urile lor pot să apeleze la un prieten sau la un membru al familiei pentru o a doua corectură. „Este recomandat, înainte de aplicarea la joburi, ca un CV să mai fie citit de cineva, tocmai pentru a elimina posibilitatea unor greșeli gramaticale care pot să scape, din diferite motive. De exemplu, cum ar fi oboseala sau neatenția”, arată Florina Vintilă, Recruitment Lead for BPO (Business Process Outsourcing) la furnizorul de servicii IT Accenture România.
Greșelile gramaticale sau de ortografie reprezintă una dintre constantele negative pe care le remarcă oamenii de HR în CV-urile candidaților.
„Din experiența noastră, greșelile de gramatică sau de ortografie apar mereu, indiferent de vârstă sau de poziția pentru care aplică, de aceea insistăm asupra verificării documentelor înainte de trimitere, tocmai pentru a nu ne confrunta cu astfel de cazuri”, precizează Alina Atudorei.
Reprezentanții angajatorilor sunt dispuși să treacă peste anumite erori care pot apărea la redactarea CV-urilor, dar totul depinde de tipul greșelii și de context. „Un candidat cu experiență vastă, experiență ce îl recomandă, poate fi chemat la interviu, însă îl atenționăm asupra greșelilor gramaticale. Este importantă reacția sa la această atenționare: dacă este o scăpare sau o eroare este bine să știe că aceasta poate fi îndreptată și corectată”, mai spune Iuliana Florea.
eJobs, cel mai mare site de recrutare online din România, a lansat campania „CV & Câştigi”. Campania vine în ajutorul candidaţilor cu cele mai bune 7 reguli pentru intocmirea unui CV relevant, atât pentru personalitatea şi pregătirea lor, cât si pentru aşteptările angajatorilor. Experienţa de peste 16 ani acumulată de eJobs în domeniul recrutării online se regăseşte în construcţia celor 7 reguli.