Elena Dobre, Digital Marketing Strategist, are o bogata experienta in marketing online, dobandita ca PPC Strategist la Google unde a lucrat timp de 3 ani cu […]
Elena Dobre, Digital Marketing Strategist, are o bogata experienta in marketing online, dobandita ca PPC Strategist la Google unde a lucrat timp de 3 ani cu clienti din cele mai dezvoltate piete din lume: Franta, Belgia, Elvetia, Canada, Irlanda si Marea Britanie. Alaturi de Google, Elena s-a perfectionat in strategii PPC, Analytics si website usability pe verticale diverse: retail, travel, entertainment.
In februarie 2013, Elena a revenit in Romania pentru a se alatura agentiei Conversion Marketing unde a gestionat unele dintre cele mai mari bugete de marketing online din Romania, pentru clienti precum eMag, Flanco, Autovit, Oriflame.
In prezent, Elena lucreaza independent in consultanta de marketing online si promovare PPC. In calitate de trainer certificat Google, Elena participa la evenimente de promovare a marketingului online in facultatile din Bucuresti, Timisoara si Brasov.
Ce inseamna sa fii Digital Marketing Strategist?
O descriere succinta a ceea ce fac este ca aduc cele mai bune solutii de promovare online a unui business, in raport cu obiectivele variate pe care acesta le poate avea: generare de awareness unui brand sau produs, cresterea vanzarilor, obtinerea de informatii de la clienti potentiali, engagement din partea publicului tinta etc. Vorbim de un mix de canale de promovare online cat mai eficient, adaptat specificitatilor business-ului respectiv. Cele mai frecvent utilizate metode sunt :
Munca mea presupune cercetare si analiza, monitorizare si masurare precum si intelegerea noilor tehnologii si integrarea acestora in strategia unei companii, in vederea imbunatatirii rezultatelor. Pentru cei mai multi dintre clienti iau parte si la procesul de imbunatatire a experientei vizitatorilor pe site, in absenta unor persoane dedicate exclusiv acestui tip de proces in cadrul companiei.
Care sunt proiectele cele mai dragi din experienta ta internationala si in ce a constat contributia si participarea ta?
Perioada petrecuta in Londra a reprezentat pentru mine cea mai bogata experienta profesionala prin interactiunea cu experti Google din departamente diverse si cu o piata de online matura si complexa. Din pozitia de specialist New Products & Solutions, identificam cele mai potrivite solutii Google pentru companii mari, care ajunsesera la performante online ridicate, dar voiau sa treaca la nivelul urmator prin realizarea acelor ajustari de finete si utilizarea celor mai inteligente instrumente.
O zona extrem de interesanta a fost cea de website usability unde incercam sa convingem business-urile online de importanta pe care o are site-ul in cresterea ratei de conversie, prin cifre pe care ni le furniza chiar site-ul. De multe ori cautam explicatia insuccesului unor campanii de promovare, in modul de implementare si derulare al acestora, insa analiza ar trebui sa inceapa cu calitatea site-ului. Erau cazuri in care descopeream ca prin simpla reducere a ratei de bounce pe o pagina sau modificarea butoanelor din site puteam creste rata de conversie cu 3-4%.
Un exemplu este videdressing.com, un business francez care propune o platforma pentru pasionatii de haute-couture, un fel de eBay exclusiv pentru obiecte vestimentare si accesorii create de cei mai renumiti designeri. Un alt site cu care mi-a placut sa lucrez a fost www.viagogo.co.uk care conecteaza cererea si oferta de bilete la concerte, meciuri, spectacole etc. Prin implementarea modificarilor propuse s-a reusit cresterea ratei de conversie dar si a satisfactiei clientilor, care duc amandoua la o majorare a customer lifetime value. Ceea ce m-a impresionat in relatia cu echipa Viagogo a fost dimensiunea si reactivitatea echipei de specialisti: la o intalnire participau 8-10 specialisti tehnici care cunosteau foarte bine site-ul, iar unele modificari se produceau live, in momentul discutiei.
Ce ne poti spune despre proiectele din Romania ?
In Romania am descoperit varietatea in ceea ce priveste un business online. Daca in trecut fusesem obisnuita cu clienti mari, aici am intalnit atat nume foarte cunoscute, dar si afaceri de familie care, cu un numar restrans de angajati, reusesc sa realizeze performante in mediul online. Dificultatea o reprezinta resursele tehnice limitate pe care le au in general business-urile. Am observat ca managerii nu vor sa investeasca in site inainte de a se convinge de potentialul online-ului, iar cand se conving, considera ca daca site-ul converteste astazi, va functiona in aceiasi parametrii si in urmatorii ani, fara modificari majore. Pe de alta parte, am intalnit si manageri foarte curiosi vis-a-vis de noile tehnologii, care doresc sa utilizeze instrumente noi, care isi optimizeaza in permanenta site-ul si care nu se tem de testare si experimentare.
Care dintre campaniile pe care le-ai coordonat ti s-au parut de succes? Care au fost cele mai mari provocari in gestionarea conturilor de care te-ai ocupat la Conversion?
Succesul pentru mine reprezinta un client fericit la final de campanie sau proces de optimizare. In cazul eMag, succesul unei campanii este reprezentat, pe langa vanzari, de nivelul de reach si engagement pe care il declanseaza o promotie. eMag este un model nu doar din punct de vedere al site-ului, ci si prin metodele de promovare. Performantele sunt influentate de flexibilitatea echipei de marketing de a testa cele mai noi functionalitati AdWords, spre exemplu. Foarte multi clienti se tem de esec si prefera sa astepte confirmarea acestor functionalitati noi de catre alte companii, inainte de a le implementa. Aceeasi reteta nu functioneaza la fiecare client la fel, de aceea mi-as dori sa vad mai multa deschidere catre testare, dupa formula 80/20 – 80% buget de promovare si 20% buget de testare.
Cea mai mare provocare pentru mine a reprezentat-o gestionarea de bugete mici in limita unui cost/conversie redus, in special pentru business-uri care apareau pentru prima data online. Pot adauga la provocari campaniile de Black Friday cand, indiferent de client, asteptarile sunt mari, iar competitia intensa.
Care au fost cele mai interesante experiente sau lucruri pe care le-ai descoperit de cand lucrezi ca si consultant independent?
Ceea ce apreciez cel mai mult la noul meu mod de lucru este libertatea de a decide asupra timpului pe care il investesc in fiecare proiect. Pot face analize mai amanuntite si complexe, evaluez mai multe optiuni pentru fiecare client, iar varietatea de instrumente din care pot alege este mai larga. Orice proiect incepe cu un audit complex al website-ului prin care identific problemele existente, oportunitatile si principalele actiuni de optimizare si promovare.
Am ocazia sa lucrez cu clienti internationali si aceasta imi permite sa accesez functionalitati disponibile exclusiv in SUA sau UK pentru produse precum AdWords sau Facebook Ads. Desi aceste produse sunt folosite pe scara larga si in Romania, ele nu sunt la fel de complexe, din cauza dimensiunii reduse a pietei. Tot din aceasta pozitie reusesc sa ma implic mai mult in business-ul fiecarui client si sa influentez procese referitoare la promovarea online, dar si la structura site-ului, optimizarea unei aplicatii sau metode de plata si livrare. Aceste actiuni imi confirma contributia mea la rezultatele clientilor si impactul asupra evolutiei business-ului lor.
Ce sfaturi sau recomandari ai pentru cei care coordoneaza campanii de marketing online in 2015?
Sa isi indrepte atentia catre metode de automatizare a proceselor. Experienta unui specialist in marketing online este importanta si sfaturile sale valoroase, dar a trecut perioada in care optimizarile se faceau manual. Astazi avem solutii de optimizare automata, integrate simultan cu mai multe platforme de publicitate online, care au capacitatea de a masura, evalua si actiona mai rapid decat o face o persoana, chiar si atunci cand este 100% dedicata unui client. Licitarea in sistem real-time in functie de potentialul de conversie al unui utilizator si remarketingul cross-platform sau cross-device ar trebui sa faca parte din strategia pe 2015. Descoperirea si utilizarea unor instrumente precum AdRoll, Criteo sau Sociomantic mi se par esentiale pentru a nu ramane in urma fata de rapiditatea cu care cresc business-urile romanesti.
Care crezi ca ar trebui sa fie focusul in marketing digital in 2015? Exista retete sau recomandari generale?
Pentru 2015 trebuie sa gasim metode de livrarea a unui mesaj personalizat prin hyper-segmentare si micro-targetare. Un site personalizat dinamic, in functie de istoricul vizitatorului devine o necesitate, la fel si customizarea tuturor interactiunilor cu produsele marketing-ului digital : bannere, newslettere, rezultate de cautare etc. Prezentarea unei oferte personalizate, produse preferate sau preturi speciale in functie de loialitatea fata de brand vor contribui la maximizarea satisfactiei clientului si in cele din urma la cresterea vanzarilor.
Omni-channel este un alt concept despre care se vorbeste recent si imi doresc sa vedem si in Romania integrarea acestuia in strategia de marketing online. Cu toate ca ne-am obisnuit cu achizitiile online, exista in continuare dorinta de a vedea si testa produsul inainte de cumparare. Fiecare interactiune cu brandul trebuie sa asigure consistenta si complementaritate, indiferent de canalele fizice sau digitale folosite; imbinarea experientei de shopping online cu cea din offline a unui client este recomandarea mea pentru 2015. Nu mai este cazul sa comparam tranzactiile din online cu cele din magazinele fizice, trebuie sa analizam rezultatele in ansamblu, mai ales ca studiile de pe piete mai dezvoltate decat Romania arata ca 80% dintre cumparatorii din offline verifica pretul pe Internet, uneori fiind deja in fata raftului. Optimizarea conversiei nu se aplica doar la site, ci la intreaga experienta a clientului.