Publicul tinta aprecieaza beneficiile. Intreaba-te “cu ce ma poate ajuta acest produs sau serviciu?”, iar raspunsul va fi chiar beneficiul. Energia persuasiva a unei reclame provine […]
Publicul tinta aprecieaza beneficiile. Intreaba-te “cu ce ma poate ajuta acest produs sau serviciu?”, iar raspunsul va fi chiar beneficiul.
Energia persuasiva a unei reclame provine din doua elemente. Primul este importanta beneficiului cititorului, iar al doilea e specificul beneficiului.
Gandeste-te la un titlu de genul “A aparut o masina de spalat atat de buna, incat iti pastreaza hainele ca noi.” Aceasta este o promisiune clara a unui beneficiu bine definit.
Cuvintele abstracte ca si “profesional” sau “frumos” sau “unic” nu sunt suficient de explicite, deci nu sunt foarte importante pentru cititor. Evita-le!
Un beneficiu nu e neaparat sa fie si un avantaj competitiv. S-ar putea ca multe firme de baterii de masini, de exemplu, sa ofere garantie pe viata. Daca nu depune nimeni plangere, du-te tu insuti si intinde-le capcane.
Uneori, clientii vor sustine ca si firmele concurente ar putea sa sustina aceleasi beneficii ca si tine. Dar pe consumator nu asta il intereseaza. Daca tu iti promovezi primul beneficiile, consumatorul va zice “Suna bine. Ia sa-l incerc si eu!”
Chiar daca consumatorii sunt constienti de faptul ca mai multe produse ofera aceleasi beneficii, reclama este cea care il determina sa le constientizeze si sa cumpere produsul.
Caracteristicile beneficiilor
O trasatura ii este caracterisitca unui produs. “Acest calculator are un HDD de 100 de GB.” Beneficiul pe care il intereseaza pe cititor este ca acel HDD poate memora multe informatii.
Dar, uneori, ca si in exemplul de mai sus, beneficiul poate coincide cu capacitatea produsului. Majoritatea oamenilor inteleg imediat care sunt beneficiile unui HDD de 100 GB. Daca marea majoritate intelege beneficiile, nu e nevoie sa le explici. Spune-o doar!