• 26 Jan. 2016
  • 2 min

PwC: În România se observă o creștere a interesului pentru munca interconectată

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Interesul românilor pentru munca interconectată este din ce în ce mai vizibil, arată o analiză realizată de compania de audit și consultanță PwC.

Aproape jumătate (46%) dintre specialiștii în resurse umane din întreaga lume se așteaptă ca, până în 2020, cel puțin 20% din forța lor de muncă să fie formată din angajați temporari sau prestatori de servicii – prin intermediul platformelor de networking profesional, de freelancing, aplicațiilor pentru muncă la distanță și platformelor online de teleconferință, arată raportul „The future of work”, realizat de compania de audit și consultanță PwC.

Totodată, o treime dintre companii (31%) afirmă că îşi construiesc strategia de dezvoltare a resurselor umane pe baza creşterii popularităţii carierei de liber profesionist și că angajează, astfel, o mare varietate de oameni, în funcţie de necesităţi.

„Şi în România vedem o creştere a interesului pentru munca interconectată. Din ce în ce mai mulţi români cu abilităţi IT, de design sau de scriere, traducere şi editare de text în diferite limbi străine sunt prezenţi pe platformele globale de tip freelance şi ne  aşteptăm ca numărul lor să crească pe măsură ce tot mai mulţi profesionişti descoperă avantajele antreprenoriatului. În acelaşi timp, credem că noua generaţie de companii antreprenoriale din România va fi din ce în ce mai deschisă la ideea de a angaja liber-profesionişti pentru proiecte punctuale, păstrându-şi astfel o schemă de personal suplă şi ţinând costurile sub control”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner la PwC România.

El adaugă că, în următorii cinci ani, s-ar putea ajunge la situația în care, pe piața muncii, oamenii se vor prezenta mai degrabă ca o membri dintr-o anumită reţea profesională sau cunoscători ai unei competenţe, şi nu ca angajaţi ai unei companii individuale. „Cu toate acestea, ascensiunea muncii interconectate ridică o serie de întrebări cu privire la viitoarea protecţie socială aferentă locurilor de muncă –cum ar fi pensiile, ajutoarele sociale şi sănătate. Cum vor fi ele asigurate şi cum vor putea angajatorii să aibă grijă de forţa de muncă aflată mereu în tranziţie? De aceasta este necesară o amplă dezbatere publică în vederea adaptării sistemului de asigurări sociale şi de sănătate”, a mai spus Ionuţ Simion.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply