Sunt un sustinator infocat al regulii 85%: Daca candidatul are toate abilitatile importante necesare pentru postul respectiv si demonstreaza ca are capacitatea de a invata si […]
Sunt un sustinator infocat al regulii 85%: Daca candidatul are toate abilitatile importante necesare pentru postul respectiv si demonstreaza ca are capacitatea de a invata si de a se perfectiona – propune-i oferta. Este destul de putin probabil ca in ziua de azi pe piata restransa sa existe un candidat 100% perfect disponibil – ce sa mai vorbim de un candidat perfect gata sa dea interviul, sa se afle in gama salariala disponibila, si sa fie disponibil incepand cu data exacta din care ai nevoie de el/ ea. Costul de oportunitate pentru a astepta acel candidat este uneori prea mare. Daca nu esti sigur ca un candidat indeplineste standardul de 85% si ai indoieli in privinta abilitatilor sale din domeniile importante, pune mai multe intrebari pentru a lua o decizie bine informata.
Abilitati tehnice: intrebari eficiente in timpul interviului pentru a evita erorile
In fiecare industrie exista persoane viclene – persoane care stiu suficient de mult pentru a fi periculoase si-i pot “imbrobodi” pe majoritatea recruiterilor si managerilor care se ocupa de angajari intr-un interviu de o ora. Pentru a-i alege pe acei oameni care se pricep cu adevarat, pune intrebari specifice despre proiectele la care au lucrat. Prezinta-le candidatilor o situatie similara cu una pe care ar putea sa o intalneasca pe parcurs la locul de munca si intreaba-i cum ar proceda. Pune intrebari detaliate privind pasii pe care i-ar urma, instrumentele si resursele pe care le-ar folosi si motivul pentru care aleg acea abordare. Raspunsurile pe care le vei primi iti vor oferi o imagine asupra abilitatii candidatilor de a rezolva problemele, a abordarii lor fata de probleme, a cunostintelor privind resursele disponibile si a abilitatilor tehnice pe care le poseda cu adevarat. Aceasta abordare este diferita de pura testare tehnica. Multi dintre cei mai buni angajati ai tai nu retin fiecare regula tehnica sau fiecare cod pe care l-au invatat la scoala – dar stiu exact ce intrebari sa puna, de unde sa obtina raspunsuri si cum sa aplice raspunsurile o data ce le primesc.
Cum sa evaluezi abilitatile de comunicare in scris ale candidatilor
Copywriterii, jurnalistii si reprezentantii din domeniul relatiilor publice nu sunt singurele persoane care au nevoie de abilitati de scriere puternice. Pentru multe alte posturi, abilitatile de comunicare in scris sunt foarte importante. De fapt, majoritatea posturilor de specialisti necesita redactarea unor materiale numeroare. Atunci cand abilitatile de comunicare in scris sunt importante, cere-le candidatilor o mostra de comunicare scrisa. De exemplu, un post de reprezentant de vanzari necesita abilitati verbale si abilitati de scriere pentru vanzari. Ciclul vanzarilor poate implica comunicare in persoana, prin telefon, prin e-mail sau prin propuneri formale. In vreme ce abilitatile verbale ale candidatului ies usor in evidenta in timpul interviului, abilitatile de comunicare in scris nu sunt la fel de evidente. Deci cere-i respectivei persoane o mostra de scris. Da-i candidatului un mic studiu de caz si spune-i sa vina la interviu cu o scrisoare de proba sau cu o propunere ca raspuns la cazul respectiv. Nu exista nimic mai rau decat sa fii un manager de vanzari incarcat cu sarcina de a edita fiecare comunicare scrisa pe care reprezentantul de la vanzari o trimite inainte de a incheia o vanzare. Trebuie sa se faca ceva in legatura cu acele ore de gramatica si compozitie pe care le tin multe dintre facultati pentru studentii din primul an.
Utilizarea interviului de testare pentru evaluarea abilitatilor de management
A avea competentele tehnice necesare si a conduce o echipa sunt doua lucruri foarte diferite. Vad multe proiecte ducandu-se de rapa pentru ca performantele tehnice sunt rasplatite cu promovari in pozitii de mangement. Atunci cand angajezi un manager pentru o echipa tehnica, abilitatile de management ar trebui sa aiba prioritate fata de cele tehnice. Un manager puternic stie cum sa mobilizeze talentul tehnic necesar pentru a termina slujba la timp, in limitele bugetului si cu cat mai putine dureri de cap. Cunostintele tehnice sunt foarte importante, dar abilitatea de a asculta, de a da sfaturi directe, de a ramane pe pozitii obiective, de a motiva, aprecia, delega si integra o echipa sunt adevaratele talente de care au nevoie managerii. Exista multe intrebari de comportament/ situationale pe care le poti pune in cursul unui interviu pentru a-i identifica pe liderii adevarati. Pregateste-ti intrebarile potrivite in acest sens si pune cat mai multe de acest fel in timpul interviurilor pentru candidatii la pozitia de manager.
Abilitatea de a lucra intr-o echipa: Asculta cu atentie raspunsurile candidatilor
Majoritatea mediilor de munca de astazi sunt bazate pe proiecte si pe lucrul in echipa. Cateodata echipele lucreaza atent impreuna, zi de zi, iar alteori fiecare lucreaza independent pentru a-si depune contributia la un proiect integrat. Oricum ar sta lucrurile abilitatea unui candidat de a se descurca bine intr-o echipa este esentiala pentru majoritatea posturilor. Faptul de a fi lucrat anterior in echipa nu-l face pe candidat in mod necesar un bun membru al echipei. Atunci cand iei interviuri pentru participarea la un proiect, este foarte important sa pui intrebari situationale care-l pun pe candidat in situatia de a gandi ca un membru al echipei. Daca o persoana raspunde la o intrebare legata de proiect cu “eu” am facut asta si “eu” am facut ailalta – mai degraba decat cu “noi” am facut asta si “noi” am facut ailalta – acest lucru iti poate da de gandit in ceea ce priveste abilitatea candidatului respectiv de a lucra in echipa. Cei mai buni recruiteri pot extrage urmatoarele informatii despre un individ: tipurile de proiecte la care a mai lucrat, rolul pe care l-a avut in echipa, si abilitatea sa de a se integra, de a imparti cu ceilalti sau de-ai ajuta pe ceilalti membrii ai echipei. Ca de obicei, cand ai indoieli pune intrebari suplimentare, prezinta mai multe situatii ipotetice si analizeaza mai mult.