• 17 May. 2022
  • 11 min

Săptămâna de lucru de 4 zile. Cum să fii productiv într-un timp mai scurt

saptamana de lucru de 4 zile

După doi ani în care ai avut probabil un program flexibil, fie lucrând de acasă, fie alegând anumite intervale orare să muncești, aproape că nici nu mai concepi un loc de muncă fără flexibilitate. Și nu ești singurul care pune preț pe un program care să-i ofere echilibru între viața profesională și cea personală. Conform unui studiu eJobs, flexibilitatea este al doilea motiv, după salariu, care i-ar întoarce din drum pe angajații deciși să-și dea demisia. Aceștia ar opta fie pentru posibilitatea de a-și alege intervalele de lucru, fie de a lucra de acasă câteva zile pe săptămână sau ar alege să lucreze 100% remote.

Circa 17% din angajați ar dori scurtarea săptămânii de lucru la 4 zile, acesta ar fi motivul care i-ar întoarce din drum dacă ar fi hotărâți să-și dea demisia. Și în acest sens există un proiect de lege care va fi dezbătut la Senat și apoi la Camera Deputaților pentru a reglementa săptămâna de lucru de patru zile. Acest program de lucru, nu este însă o noutate pe piața muncii, ci are o bază legală în Codul Muncii și poate fi adoptat oricând de angajatori. Cum îți organizezi timpul în saptamana de lucru de 4 zile, astfel încât să fii eficient și ce poți învăța de la locuitorii din țările nordice? Află în cele ce urmează. 

 

Saptamana de lucru de 4 zile 

Un grup de parlamentari au depus, la Senat, la începutul lunii martie 2022, un proiect de lege care prevede modificarea Codului Muncii. Conform acestui proiect, saptamana de lucru ar fi de patru zile, cu trei zile de repaus. Pentru angajaţii cu normă întreagă ziua de muncă ar fi, în acest caz, de 10 ore. Este însă important de știut că Ministrul Muncii, Marius Budăi a avertizat că decizia trebuie luată doar după o discuție cu specialiștii:

„Cred că e nevoie de o analiză mai amplă, inclusiv cu specialiști din domeniul sănătății și securității în muncă, inclusiv cu mediul privat, pentru că nu putem da o decizie, din punctul meu de vedere, așa, pentru toată lumea, începând de mâine cu toții să mergem la serviciu patru zile pe săptămână”, a spus Marius Budăi, într-o intervenție televizată.

Acesta a dat exemplul Belgiei, care oferă posibilitatea organizării programului de lucru patru zile pe săptămână, zece ore pe zi, fără ca acesta să fie însă obligatoriu. Pe de altă parte există și țări precum Islanda care a trecut la săptămâna de lucru de 35-36 de ore sau Suedia care a adoptat programul de 6 ore de lucru pe zi.

Saptamana de lucru de 4 zile in Romania

Te întrebi ce va însemna saptamana de lucru de 4 zile în România, dacă programul de lucru va fi de 10 ore pe zi, timp de 4 zile pe săptămână sau cu 8 ore pe zi timp de 4 zile pe săptămână. 

„Dacă majoritatea țărilor în care programul de lucru de 4 zile pe săptămână a fost testat au avut în vedere reducerea proporțională a numărului de ore lucrate într-o săptămână cu menținerea nemodificată a salariului, este de observat că, în România și în Belgia, conceptul de săptămână scurtă de lucru are în vedere doar o comasare a săptămânii de lucru de 40 de ore în 4 zile lucrătoare și acordarea a 3 zile libere. Mai mult, formula de lucru propusă spre dezbatere în Senat este deja permisă de Codul Muncii, companiile având la îndemână mai multe opțiuni pentru a asigura flexibilizarea muncii chiar și în cazul în care proiectul legislativ nu este adoptat”, se arată în comunicatul companiei Ernst & Young.

 

Codul Muncii are prevederi despre programul inegal de lucru

În Codul muncii există prevederi despre programul de lucru inegal care poate echivala cu saptamana de lucru de 4 zile. În Articolul 113 se menționează:

Art. 113 . [repartizarea timpului de muncă în timpul săptămânii]

(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.

(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Art. 116. [programul de lucru inegal]

(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absența acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.

(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

 

Săptămâna de lucru de patru zile – Cum îți organizezi timpul și activitatea

Deși săptămâna de lucru de 4 zile pare mai degrabă un experiment american, multe companii și liber profesioniști susțin că mai scurt înseamnă cu atât mai bine. Potrivit Center for a New American Dream, angajații care lucrează mai mult de 11 ore pe zi au de 2,5 ori mai multe șanse de a dezvolta depresie și de 60 de ori mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă. Dar cum îți organizezi timpul de lucru pentru a te încadra în cele 4 zile, dar și pentru a evita să lucrezi peste 10 ore pe zi?

 

Setează așteptări clare și realiste
În ultimii doi ani, consultantul senior în relații publice, Chelsea Kane, s-a simțit confortabil cu săptămâna ei de lucru de patru zile – nu numai în New York, ci și în timp ce a călătorit prin lume, vizitând orașe în fiecare lună prin Remote Year. După ce a renunțat la un program cu normă întreagă, a oferit consultanță care nu a necesitat atât de mult timp ca jobul full-time.

Pentru a-și convinge noul ei șef că ar putea produce la fel de mult în 32 de ore cât ar putea în 40 a mizat mult pe stabilirea unor așteptări clare cu managerul, cu ai săi colegi și, cel mai important, cu sine însuși. „Asigură-te că ai o zi liberă constantă și că membrii echipei îți cunosc programul, stabilește dacă vrei să fii sau nu contactat prin telefon în acea zi”, recomandă ea. Deși observă că este întotdeauna disponibilă prin e-mail pentru probleme urgente care apar vineri, ea rezistă nevoii de a răspunde până luni. În caz contrar, beneficiile unui program mai scurt ar fi ratate.

 

Stabilește prioritățile la începutul săptămânii
Directorul de marketing, Rachel Sullivan, de la Le Metis Communication s-a adaptat cu entuziasm la noul stil de viață. Unul dintre cei mai mari factori de motivare pentru Sullivan este un weekend lung sau o pauză la mijlocul săptămânii, în funcție de programul săptămânii. De când a făcut schimbarea, ea a observat o creștere a capacității sale de a realiza o listă cu task-urile prioritare la începutul săptămânii și de a elimina orice distragere care ar putea să o împiedice să se bucure de ziua ei liberă. Pentru a identifica prioritățile, solicită feedback din partea managerilor și colegilor și nu evita să propui delegarea anumitor task-uri. Apoi, găsește tool-urile de care ai nevoie pentru a lucra rapid și eficient. Alege instrumentele de comunicare, dar și instrumentele de planificare a task-urilor – pentru a avea o imagine clară asupra a ceea ce ai de făcut.

 

Creează zile tematice
Când și-a lansat propria firmă de consultanță, Carolina Ramirez-Herrera și-a dat seama rapid că programul standard de la nouă la cinci era învechit și inutil. „Nu există niciun motiv pentru care trebuie să stai la computer pentru acele ore doar pentru că restul lumii stă”, explică ea. Odată ce a devenit propriul ei șef, și-a dat seama că libertatea vine cu unele eșecuri, deoarece automotivația era esențială pentru succes și rezultate de calitate. „Gestionarea timpului este o sabie cu două tăișuri și, dacă ești un procrastinator din fire, ca mine, poate fi greu să găsești un program care să funcționeze pentru tine”, spune ea. Un prieten i-a recomandat ideea de loturi de timp. În loc să programeze o varietate de sarcini care i-ar solicita multe abilități, ea își alege anumite zile în care se dedică unui tip de activitate. În timp ce luni dimineața lucrează doar pentru finanțe și facturi, marți se dedică dezvoltării afacerii și vânzărilor, miercurea este pentru munca creativă, iar joia pentru conectarea cu echipa.


Elimină distragerile
Îți petreci timpul la birou probabil în întâlniri, apeluri telefonice lungi și dedici și câteva ore e-mail-ului. Studiile arată că avem doar 1 oră și 12 minute de concentrare în care suntem cu adevărat productivi.

Timpul este resursa ta cea mai valoroasă. Pentru a condensa cele 5 zile de lucru în 4, este important să…

…elimini toate întâlnirile inutile și apoi să le planifici pe cele necesare în noul tău program.

…treci de la comunicarea față în față la e-mail. De câte ori nu te-ai întrebat „de ce nu a fost întâlnirea acesta un e-mail?” Renunță la ședințele sau întâlnirile la care nu consideri că trebuie să participi și transpune în scris mesajul.

…setezi un timp mai scurt pentru apeluri și întâlniri. Începe prin a dedica zece minute pentru fiecare și extinde timpul doar dacă e nevoie.

 

Programează întreruperile
De regulă, pui pauză la ceea ce faci pentru a verifica e-mailul sau pentru a răspunde la mesajele instant. Însă acest obicei te distrage și îți poate afecta concentrarea pe task-uri. Pentru a nu fi întrerupt des, poți crea anumite îndrumări scrise pentru colegi, cu întrebări frecvente și răspunsuri sau poți stabili anumite intervale (de exemplu, după amiază) când să-ți iei timp expres pentru întreruperi.

 

Creează un manifest social
Pe măsură ce stabilești norme pentru a te adapta la săptămâna de lucru de 4 zile, este important să obții și acordul colegilor. Și poți face acest lucru printr-un scurt document (manifest) în care să vorbești despre valorile tale, despre cum ți-ai stabilit să lucrezi în cele 4 zile, la ce ședințe/întâlniri sau task-uri ai vrea să renunți, de ce anumite aspecte care țin de organizare sunt importante pentru tine.

 

Planifică zilele de lucru, astfel încât să fii productiv 

Gândește-te la task-urile care au nevoie de cel mai bun nivel de concentrare sau de creativitate și planifică-le în calendar la primele ore ale dimineții. După amiază, când puterea de concentare scade, poți face task-uri de rutină.

 

Ce poți învăța de la locuitorii din țările nordice despre saptamana de lucru de 4 zile


Islanda este una dintre primele țări care a militat pentru saptamana de lucru de patru zile și care a și adoptat-o în urma celui mai amplu program-pilot, desfășurat în perioada 2015-2019, la care au participat 2.500 de angajați. A fost testat programul de lucru de 35 până la 36 de ore fără a fi reduse salariile. Și a fost considerat un succes atât de către cercetători, cât și de către sindicatele islandeze care au putut să negocieze reducerea săptămânii de lucru. Cercetările din Islanda au descoperit că munca în mai puține ore pentru același salariu (ca la 40 de ore) a îmbunătățit starea de bine a angajaților, fără a scădea productivitatea. De fapt, unii islandezi au fost mai productivi după ce și-au redus orele de lucru.

Au făcut întâlnirile mai scurte și mai concentrate. Unii au decis să le programeze înainte de ora 15.00. Alții le-au înlocuit cu e-mail-uri sau cu altă corespondență electronică.

Unii angajați și-au început turele mai devreme sau mai târziu, în funcție de cerere. De exemplu, la o creșă, personalul pleca pe rând devreme, când juniorii plecau acasă. Unele servicii au fost mutate online. Pauzele de cafea au fost scurtate sau eliminate. Promisiunea unei săptămâni de lucru mai scurte i-a determinat pe oameni să-și organizeze timpul și să delege sarcini mai eficient.

Lucrând mai puține ore, islandezii s-au simțiti mai energici și mai puțin stresați. Au petrecut mai mult timp făcând exerciții fizice sau întâlnindu-se prieteni, ceea ce a avut un efect pozitiv asupra muncii lor.

Suedia a testat zilele de lucru de șase ore, pornind de la un studiu al Biroului pentru Muncă și Statistică din America a descoperit că în timpul zilei de lucru de 8,8 ore, majoritatea oamenilor au fost cu adevărat productivi mai puțin de trei ore. În februarie 2015, asistentele de la azilul de bătrâni Svartedalens din Suedia au trecut de la o zi de lucru de opt ore la o zi de șase ore pentru același salariu. Problemele de sănătate s-au redus, prin urmare și numărul de concedii de odihnă s-a redus, iar angajații au fost mult mai dispuși să desfășoare activități sociale cu pacienții, cum ar fi jocuri sau plimbări în aer liber. Pentru a face față reducerii semnificative a orelor de lucru, angajații din mai multe companii suedeze au decis să stea departe de rețelele de socializare și de alte distrageri la locul de muncă, iar întâlnirile au fost reduse la minimum.

Tim Ferriss – 4 Ore – Saptamana de lucru

Cartea The 4-Hour Workweek: Escape 9-5, Live Anywhere, and Join the New Rich, scrisă de Timothy Ferriss, este un adevărat ghid care-ți arată cum să trăiești mai mult și să muncești mai puțin. Indiferent dacă visul tău este să experimentezi o călătorie în lume sau să câștigi un venit lunar de cinci cifre, poți să-ți comprimi munca și în 4 ore pe zi.

Într-un context în care în Silicon Valley, antreprenorii stăteaau până noaptea târziu pentru a lucra la proiectele care îi puteau transforma în milionari, un absolvent de douăzeci și nouă de ani din Princeton, pe nume Tim Ferriss, se pregătea să urce pe scena din Austin pentru a transmite un mesaj contrar. După facultate, Ferriss obținuse un loc de muncă în vânzări, într-o afacere din domeniul digital, numită TrueSAN. În cele din urmă a renunțat pentru a-și înființa propria companie, care a vândut un supliment nutrițional pentru sportivi. Inspirat de cultura Silicon Valley, Ferriss a lucrat ore în șir. La un moment dat, a plecat într-o vacanță la Florența cu familia și a ajuns să petreacă zece ore pe zi lucrând într-un internet cafe.

A fost dezamăgit când și-a dat seama că business-ul său nu va fi vândut niciodată pentru milioane de dolari. Ca răspuns, el a făcut o serie de experimente pentru a reduce drastic timpul de lucru, fără să aibă nimic de pierdut. În loc să încerce să maximizeze numărul de conturi pentru care lucra, s-a concentrat pe numărul mai mic de clienți care au generat cea mai mare parte a veniturilor sale. Apoi a construit sisteme elaborate care au permis oamenilor din echipa sa, să se ocupe de majoritatea operațiunilor companiei sale fără implicarea lui.

În curând, a verificat e-mail-ul doar o dată la zece sau chiar paisprezece zile. Cu programul său simplificat, a vizitat orașe precum Buenos Aires, Argentina, valorificând ideea că atunci când vine vorba de maximizarea autonomiei, este adesea mai bine să trăiești mai ieftin decât să câștigi mai mulți bani. A urmat cursuri intensive de spaniolă și a început să danseze tango, participând în cele din urmă la concursuri. După ce a susținut o serie de prelegeri despre aceste experimente la un curs de antreprenoriat de la Princeton, Ferriss a rafinat lecțiile învățate în cartea  „The 4-Hour Workweek: Escape 9-5, Live Anywhere, and Join the New Rich” care a devenit bestseller după ce a fost menționată într-un episod din 2011 din serialu „The Office”.

Din The 4-Hour Workweek vei afla:

  • Cum a trecut Tim de la 40.000 USD pe an și 80 de ore pe săptămână la 40.000 USD pe lună și 4 ore pe zi/într-o săptămână
  • Cum să-ți faci mai ușoară viața, apelând la asistenți virtuali pentru 5 USD pe oră 
  • Cum artiștii călătoresc prin lume fără să renunțe la job
  • Cum să elimini 50% din munca ta în 48 de ore, folosind principiile unui economist italian 

 

Locuri de munca 4 ore pe zi

În România poți găsi și joburi care îți permit să lucrezi 4 ore pe săptămână sau poți alege locuri de munca 4 ore pe zi. Am făcut o selecție a locurilor de muncă part-time care îți oferă și numeroase beneficii:

 

Lucrător comercial
Lanțurile fast-food angajează persoane energice, cu studii medii finalizate, atitudine pozitivă, orientare către client și abilități de lucru în echipă. Ai numeroase beneficii, pachetul salarial este compus din salariu fix, tichete de masă, sporuri și alte bonusuri. În plus ai flexibilitate – îți poți organiza programul de lucru în ture de zi, ture de noapte și în ture de weekend, alegând să lucrezi 4, 6 sau 8 ore, în funcție de nevoile tale și de programul restaurantului. Te bucuri și de un proces rapid de promovare, de reduceri la produsele preferate și poți lucra aproape de casă.

 

Asistent vânzări/Reprezentant vânzări

Dacă ai 18 ani împliniți, comunici bine cu oamenii și îți dorești să ai flexibilitate în alegerea orele de lucru, îți poți alege job în retail în marile lanțuri de magazine de îmbrăcăminte. Vei avea contract de muncă, posibilitatea de a te dezvolta în cadrul companiei, perioadă extinsă de training, program de onboarding în companie, bonus pentru recomandarea noilor colegi, reduceri la achizițiile de haine, card servicii medicale, bonuri de masă. Îți va plăcea pentru că tu ești cel care stabilește limitele carierei tale, iar dezvoltarea ta profesională contează mult pentru dezvoltarea business-ului.

 

Bucătar/ Ajutor bucătar
Cu atitudine pozitivă, pasiune și creativitate pentru bucătărie, dar și orientare spre învățare, te califici și pentru un job de bucătar sau ajutor bucătar în industria HoReCa, pe locul doi, după retail, în topul domeniilor cu cele mai multe oferte de muncă. Vei lucra într-o echipă tănără și plină de chef de viață, alături de profesoniști, și vei putea alege un program flexibil, fie de 8 ore/zi – 5 zile/săptămână sau part-time de week-end . Pachetul tău de beneficii cuprinde bonusuri, bonuri de masă, masa asigurată și transportul decontat. 

 

Agent Customer Care
Dacă îți place să oferi o experiență plăcută de shopping de la început până la final, poți aplica pentru un loc de muncă în call-center. Contează să ai experiență anterioară de minimum un an, studii medii finalizate, cunoștințe minime de operare PC: Office Word, Excel, bune abilități de comunicare în română și engleză (sau altă limbă străină), orientare spre client. Ce vei face? Vei prelua apeluri și vei rezolva situațiile în care apar neconformități, vei crea răspunsuri originale la întrebările clienților. Poți lucra în  ture de 4h/ 6h sau 8h. Ai un pachet de beneficii adaptat nevoilor tale, care include: abonament medical, un buget flexibil pe care îl poți investi cum îți dorești, în tichete de masă, tichete de vacanță, vouchere culturale, pensii private, cursuri de limbi străine, carduri-cadou, acces la săli de fitness și la bibliotecă.


Personal hotelier
Vrei sa combini utilul cu plăcutul și să te bucuri de un job într-o destinație de vacanță? Hotelurile de pe litoral, dar și cele din zona montană angajează personal. Sunt în căutare de ospătari, barmani, bucătari, ajutori bucătari, șefi-restaurant, contabili, maseuri. Vei avea oportunitatea să lucrezi alături de o echipă de profesioniști, care te va ajuta sa dobândești abilitățile practice necesare unui CV relevant pentru industria ospitalității. Te vei bucura de oportunități de creștere profesională și personală, transport decontat sau posibilitate de cazare, masă asigurată în cadrul hotelului.

Ar putea fi nevoie de timp și de o schimbare serioasă a mentalității pentru a ieși din săptămâna de lucru „standard” de 40 de ore. Dar dacă setezi clar așteptările tale, ceri feedback, acorzi atenție priorităților și elimini distragerile, vei fi mai productiv într-un timp mai scurt decât de obicei și vei avea câteva zile și pentru pasiuni sau pentru o minivacanță binemeritată. Curaj!

Adu curajul de a încerca ceva nou! De restul se ocupă eJobs.

Suntem aici cu zeci de mii de joburi și o mulțime de resurse online gândite să-ți simplifice căutarea unui nou loc de muncă sau să te ajute să te adaptezi unui nou program de lucru, așa că intră cu încredere pe eJobs.ro și găsește-ți următorul tău job.


Ți-a plăcut articolul „Săptămâna de lucru de 4 zile. Cum să fii productiv într-un timp mai scurt”? S-ar putea să-ți placă și: 

 

Telemunca din altă țară pentru o companie din România. Iată ce trebuie să știi!

Motivele pentru care și tu ai face o schimbare în carieră acum

A fost util articolul? 4
saptamana de lucru de 4 zile

Leave a Reply