• 12 Dec. 2022
  • 6 min

Cum să devii un om proactiv la job

Cum să devii un om proactiv la job

Dacă ai citit întâmplător bestseller-ul doctorului Stephen Covey „The 7 Habits of Highly Effective People”, știi deja că a fi proactiv este obiceiul numărul unu despre care vorbește acesta. De ce este atât de important să fii proactiv atât în viața personală, cât și în carieră? Cum îți poți dezvolta această atitudine? În acest articol vom povesti pe larg despre acest subiect.

Câți dintre noi nu-și propun să-și schimbe stilul de lucru, să fie mai orientați spre acțiune, dar câți fac și ceva concret în acest sens? Este ușor să stai și să spui că vrei să fii mai proactiv la locul de muncă, dar este nevoie de multă determinare pentru a pune în practică aceste cuvinte. Ce înseamnă mai concret să fii proactiv la locul de muncă?

O persoană proactivă este una orientată spre acțiune, care privește și gândește în mod constant înaintea a ceea ce poate face pentru a contribui la binele organizației, dar și pentru a avansa în carieră. Este genul de om care nu așteaptă să apară oportunități, ci mai degrabă încearcă să-și creeze oportunități.

 

Cum e un om proactiv vs. un om reactiv

Oamenii proactivi nu se nasc gata pregătiți să se arunce în focul acțiunii. Oamenii proactivi sunt cei care au adoptat un set de comportamente care să-i pregătească pentru viitor. Unii oameni fac acest lucru în mod inconștient, iar alții o fac foarte conștient și metodic. Oricum, oricine poate fi predominant proactiv sau reactiv. Primul pas este să înțelegi foarte bine diferența:

 

Un om reactiv:

  • Își concentrează eforturile asupra lucrurilor care îl preocupă, dar asupra cărora nu are controlul (de ex. vreme, vedete, politica din alte țări etc.).
  • Se concentrează pe negativitate și puncte slabe.
  • Atitudinea lui are ca rezultat vina și acuzația, limbajul reactiv și sentimentele crescute de victimizare.
  • Energia sa negativă, combinată cu neglijarea zonelor pe care le-ar putea controla, determină scăderea influenței sale.

 

În schimb, un om proactiv:

  • Își concentrează eforturile asupra lucrurilor pe care le stăpânește.
  • Se axează pe pozitivitate, forță și oportunități.
  • Atitudinea sa are ca rezultat o energie pozitivă și bifarea continuă a unor obiective eficiente, ceea ce determină creșterea influenței sale.

Proactivitate mai înseamnă și să-ți stabilești obiective și să faci pașii necesari pentru ca acestea să devină realitate. A fi proactiv la birou necesită multă disciplină și o minte puternică, iar pentru a-ți îmbunătăți această atitudine poți practica aceste metode:

 

atitudine proactiva la locul de munca

O atitudine proactiva înseamnă să fii orientat pe soluții!

Una dintre cele mai importante trăsături ale persoanelor proactive este că excelează în rezolvarea problemelor. Cu toții ne vom confrunta cu ele, dar modul în care le gestionăm face diferența. Cel mai eficient mod de a rezolva o problemă este să te concentrezi pe găsirea unei soluții. Și asta fac de obicei persoanele proactive. Concentrarea asupra lucrurilor pe care nu le poți controla reprezintă o pierdere de timp.

 

Fă-ți singur norocul!

Deși mulți consideră că oamenii de succes au foarte mult noroc, nu înseamnă că acesta a dat dintr-o dată peste ei. Așa că nu e o idee bună să aștepți în speranța că la un moment dat va răsări soarele și pe strada ta. Este vorba de a face pași în fiecare zi pentru a fi mai bun decât ai fost cu o zi înainte, deplasându-te pe o traiectorie pozitivă, înainte. Realizează un plan și stabilește-ți jaloane în anumite perioade de timp, altfel nu-ți vei atinge obiectivul. Lucrurile nu se duc la bun sfârșit doar pentru că îți dorești ca ele să se întâmple. Trebuie să iei măsuri ca ele să se întâmple.

 

Caută să previi problemele!

Un om proactiv este cel care încearcă întotdeauna, pe cât posibil, să prevină problemele, analizând diverse potențiale scenarii. El încearcă astfel să abordeze în avans problemele care sunt considerate a fi posibile eșecuri în viitor, pentru a le împiedica să devină probleme. Un astfel de om nu este bun doar la găsirea de soluții, ci și la luarea măsurilor de precauție și la conturarea planurilor alternative.

 

Participă activ la discuții

Poate că nu este ușor să iei cuvântul într-un meeting, dar implicarea în conversație este ceea ce îi separă pe lideri de adepți. Prin angajarea într-un dialog deschis cu colegii și managerii, poți influența cursul anumitor situații și contribui la soluție în loc să reacționezi la aceasta.

E clar că de-a lungul timpului ai reperat la locul de muncă zone în care ar fi loc de mai bine și probabil că ai idei despre cum să le abordezi. Începe prin a-ți nota undeva aceste idei, astfel încât atunci când apare șansa la un meeting mai mare sau la o discuție cu managerul direct, să fii pregătit să-i propui una sau mai multe astfel de idei.

 

proactivitate la job cum ti-o dezvolti

 

Simplifică-ți procesul de luare al deciziilor

Dacă-ți reduci la minimum alegerile fără greutate (ce mănânci, cum te îmbraci), vei avea posibilitatea de a economisi timp și de a-ți concentra energia asupra deciziilor care necesită din plin creativitatea. Dacă te străduiești să rămâi în tendințe nu numai că vei consuma timp prețios, ci și un buget mai mare.

Nu este important doar să arăți ca o persoană de succes, ci să faci alegerile care-ți oferă posibilitatea de a avea succes. John Tierney, coautorul bestseller-ului „Willpower”, explică și mai bine ce se întâmplă atunci când ai prea multe decizii de luat:

Oboseala decizională explică de ce oamenii obișnuiți ajung să se enerveze pe colegi și pe membrii familiei, să împrăștie haine prin casă, să cumpere junk food sau să-și ia o nouă mașină, deși cea veche este încă funcțională. Indiferent cât de rațional ai încerca să fii, nu poți lua decizii după decizii fără a plăti un preț biologic. Această oboseală este diferită de oboseala fizică obișnuită – nu ești conștient de faptul că ești obosit – dar, de fapt, nu dispui de energie mentală.

 

Iată patru lucruri pe care le poți face pentru a economisi timp și pentru a avea o atitudine proactiva la job:

  • Cumpără-ți piesele vestimentare care-ți vin bine în mai multe exemplare și poartă-le în aceeași combinație pe parcursul întregii săptămâni.
  • Comandă aceeași băutură în fiecare zi de la aceeași cafenea.
  • Pregătește-ți mesele de la începutul săptămânii pentru prânz și cină.
  • Setează-ți alarma pentru aceeași oră în fiecare dimineață, inclusiv în weekend.

Este imposibil să fii proactiv dacă te simți în permanență grăbit. Dar dacă urmezi cele patru sfaturi enumerate mai sus, vei câștiga mai mult timp în programul tău și vei avea mai multă energie pentru a lua deciziile cu adevărat importante la muncă.

 

Acceptă că greșelile sunt inevitabile pentru a deveni proactiv

Unul dintre lucrurile care îi împiedică pe mulți dintre noi să preia inițiativa este teama de a greși. Înainte de a putea îmbrățișa cu adevărat o atitudine proactivă, este necesară o schimbare a mentalității și să accepți ideea că este în regulă să greșești.

Greșelile sunt un fapt al vieții și reprezintă o oportunitate cu adevărat pozitivă de a învăța și de a crește. Înțelegerea acestui concept te va împiedica să rămâi blocat într-o rutină, în imposibilitatea de a te deplasa înainte de teamă să nu dai greș. După cum spune și coach-ul Craig D. Lounsbrough:

A cădea nu înseamnă a eșua. A eșua înseamnă să nu cazi niciodată pentru că nu te-ai ridicat niciodată.

Sigur, este posibil să fie necesar să petreci ceva timp rezolvând eroarea, dar odată ce timpul a trecut și ai revenit pe drumul cel bun, este important să te întrebi ce ai învățat din această experiență și cum o poți preveni să nu se mai repete. Ia în considerare cum ai fi putut face lucrurile diferit și cum ai putea aborda o astfel de situație în viitor cu un rezultat mai pozitiv. Folosește experiența ca pe o oportunitate de a crește și de a învăța.

 

3 cărți despre proactivitate a căror lectură nu ar trebui s-o amâni

Extrem de des întâlnit în ultima perioadă, termenul Tsundoku (în japoneză: 積ん読) se referă la fenomenul de a cumpăra cărți, dar de a le abandona prin casă, așezându-le una peste alta, sub forma unui vraf fără a le citi. Termenul își are originea în epoca Meiji (1868–1912) ca argou japonez și a fost o combinație între tsunde-oku (care înseamnă a aduna lucrurile gata pentru mai târziu și a pleca) și dokusho (cărți de citit). Așa cum este scris în prezent, cuvântul combină caracterele pentru „acumulează” și caracterul pentru „citește”. În finalul acestui articol, ți-am pregătit totuși 3 recomandări de lectură care-ți garantăm că nu vor sfârși în raftul cu necitite.

 

The Proactive Leader: How To Overcome Procrastination And Be A Bold Decision-Maker, de David De Cremer

Prea multe decizii sunt luate prea lent sau, uneori niciodată, din cauza comportamentului divergent al liderilor, conducând adesea la eșecul proiectului sau, mai rău, al organizației. Află cum amânarea a dus la eșecuri majore în leadershipul contemporan și învață cum să recunoști și să rezolvi problemele atât în tine, cât și în ceilalți. Această carte nu reprezintă o lectură potrivită doar pentru liderii prezentului, ci și pentru cei care se pregătesc pentru a deveni liderii viitorului.

 

The Proactive Professional: How to Stop Playing Catch Up and Start Getting Ahead at Work (and in Life!), de Chrissy Scivicque

În business, recomandarea de „a fi proactiv” se repetă ca o mantră sacră. Și totuși, nimeni nu se deranjează niciodată să explice exact ce înseamnă proactivitatea sau cum o activezi. Însă un profesionist proactiv îți dezvăluie acum toate piesele lipsă din acest puzzle și oferă un cadru acționabil pas cu pas pentru a dezvolta acest mindset atât la locul de muncă, cât și în viața privată.

În paginile acestui volum vei descoperi:

  • Cele 6 abilități esențiale cognitive și comportamentale care definesc setul de abilități de proactivitate
  • Principii și practici simple de proactivitate pe care le poți implementa imediat pentru a te simți mai concentrat asupra muncii
  • Cum să-ți asumi responsabilitatea pentru acțiunile și rezultatele tale și să te pregătești pentru succes, indiferent de ce ți se întâmplă

Dacă te-ai săturat să te simți mereu cu doi pași în urmă, perpetuu desincronizat și copleșit… este timpul să devii proactiv. Acționează astăzi pentru un mâine mai bun și deblochează-ți adevăratul potențial cu puterea proactivității!

 

Emotion and Proactivity at Work: Prospects and Dialogues 1st Edition, de Kelly Z. Peng & Chia-Huei Wu

Comportamentele membrilor echipei la locul de muncă sunt modelate de procese reci sau cognitiv-motivaționale, precum și de procese calde sau afect-motivaționale. Până în prezent, cercetarea privind proactivitatea angajaților s-a concentrat în principal pe partea „rece”. Dar emoția a fost propusă pentru a „energiza” proactivitatea angajaților, în special în medii de lucru interdependente și incerte. În această lucrare de pionierat, cercetătorii experți oferă o nouă gândire asupra procesului, examinând modul în care emoția poate determina proactivitatea angajaților la locul de muncă și cum, la rândul său, această proactivitate poate modela experiențele emoționale.

 

Ți-a plăcut acest articol care vorbește despre proactivitate la muncă? Citește și:

5 secrete de time management, pentru a lucra mai eficient

Cinci pași simpli prin care să te remontezi la job după vacanță

Șase tehnici pentru a gestiona conflictele la birou

A fost util articolul? 18

Leave a Reply