• 10 Feb. 2016
  • 2 min

Sfaturi pentru recrutori: cum să nu angajeze candidați toxici

Discuţie toxică
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Candidații toxici se pot transforma foarte ușor în angajați nepotriviţi. Dacă lucrezi în recrutare și vrei ca organizația ta să nu fie dată peste cap de salariați necorespunzători, ai grijă cum îți evaluezi candidații încă din timpul interviurilor de angajare.

Un candidat nepotrivit poate fi „adulmecat” în timpul interviului de angajare, atâta vreme cât pui întrebările potrivite, care să-ți arate cât de „civilizat” este, scrie Harvard Business Review.  Întreabă-l pe candidat cum a rezolvat o anumită situație. Cere exemple pentru a vedea dacă modul în care a acționat candidatul în trecut se potrivește cu valorile pe care le cauţi de la un viitor angajat. Totodată, nu cere doar un singur exemplu, ci mai multe. Cel mai bine ar fi să folosești un interviu structurat, astfel încât toate întrebările să fie la fel pentru toți candidații. Iată câteva exemple de întrebări pe care i le poți adresa unui candidat ca să-ți dai seama de gradul lui de„civilizație”:

– cum ai acționat când te-ai confruntat cu o situație dificilă la serviciu?;

– ce exemple îmi poți oferi astfel încât să-mi demonstrezi că ai abilitatea de a-i conduce și superviza pe ceilalți?;

– care sunt semnalele care îți arată că ești prea stresat?.

În afara întrebărilor de tipul celor de mai sus, obsevă dacă persoana prezentă la interviu în calitate de candidat a ajuns la timp la întâlnire ori dacă își vorbește de rău foștii angajatori. Astfel, îți vei contura mai ușor o imagine asupra candidatului. De asemenea, urmărește cum au decurs interacțiunile dintre candidat și alți oameni cu care s-a intersectat la intrarea companie, cum ar fi paznicul sau recepționerul. S-a comportat respectuos sau, din contră, a avut o atitudine sfidătoare?

Joacă în echipă

 

Comportamentul candidaţilor poate fi foarte bine testată în medii mai puțin formale, așa că roagă-ți colegii de birou să invite intervievatul la un prânz sau la un eveniment sportiv. Astfel, candidatul va putea observa care sunt valorile echipei și organizației din care faci parte și va vedea dacă se poate integra sau nu într-un mediu nou.

Referințe pentru politețe

 

Roagă-l pe candidat să-ți recomande colegi de la foștii angajatori cu care ai putea să vorbești despre cât de politicos s-a comportat la ultimele locuri de muncă. Întreabă-i pe cei cu care reușești să stabilești o legătură cum a fost să lucreze cu respectivul candidat sau ce ar fi putut să îmbunătățească în comportamentul său. Vorbește persoanelor care îți furnizează referințe despre valorile companiei tale. Apoi roagă-le să-ți ofere câteva exemple de situații în care candidatul interesant pentru tine a demonstrat că are valorile organizației tale. Orice probleme de comportament ale candidaților pot fi aflate mai ușor de la persoanele care îți furnizează referințe printr-un simplu telefon.

Nu apela doar la persoanele pe care ți le indică intervievații, ci încearcă să iei legătura cu oameni din propria rețea profesională. Mai mult, poți apela și la foști profesori, traineri sau organizații neguvernamentale cu care a intrat în contact, la un momentat dat, candidatul evaluat de tine.

Modelează-ți comportamentul

 

Un recrutor ar trebui să reprezinte un model din punctul de vedere al comportamentului său pentru candidați. Prin urmare, oricare ar fi poziția pentru care recrutezi sau cât de nepotrivit consideri un anumit candidat, comportă-te civilizat si tratează oamenii cu respect.  Candidații care merg la interviuri obișnuiesc să împărtășească în mediul virtual impresiile lor despre interacțiunile avute cu intervievatorii, ceea ce se răsfrânge automat asupra imaginii companiei angajatoare.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply