• 18 Apr. 2017
  • 5 min

Terapie la job: Cum arată o zi din viața unui specialist care masează corporatiști

Tânar așezat pe un scaun special, care este masat de către un terapeut.

Anca Tudor, kinetoterapeut, încearcă să îmbunătățească sănătatea posturală a salariaților români.

Anca Tudor, 30 de ani, are grijă de sănătatea angajaților români. Ea este Premium Wellness Advisor în cadrul Active Life România, o companie de sănătate posturală & wellness organizațional, activă în București, Brașov, Bacău, Iași, Cluj, Timișoara, Sibiu și Constanța. Angajații Active Life România oferă, lunar, servicii de terapie prin masaj pentru peste 11.000 de angajați din țară.

Anca Tudor, care are studii finalizate în balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală, arată, într-un interviu acordat eJobs, ce beneficii are o sesiune de terapie prin masaj la job asupra sănătății angajaților.

eJobs: Care este diferența între un maseur și un terapeut care masează angajații la job?

 

Anca Tudor: Diferența constă în abordarea mai aprofundată a ședintei. Terapeutul știe să ceară clientului informații utile, el știe sute de tipuri de manevre terapeutice, știe foarte bine anatomie, știe patologie, știe să trateze afecțiuni acolo unde pentru un maseur este contraindicat, evaluează grupele musculare și detectează posibilele dezechilibre musculare. De aceea, terapeutul poate face conexiuni între simptomele pacientului și îi oferă un tratament specific cu rezultate rapide și de durată, îi oferă sfaturi specifice legate de postură, de exerciții le pe care trebuie să le facă. Terapeutul aplică diferențiat manevrele și presiunile pe grupele musculare, în funcție de necesitate. Maseurul face masaj standard – manevrele de pe partea stângă le repetă și pe partea dreaptă. Maseurul știe doar câteva manevre și face masaj doar de relaxare și întreținere.

eJobs: Ce deosebiri există între o ședință de masaj și o ședință de terapie prin masaj pe scaun?

 

eJobs: O ședintă de masaj conține doar manevre din tehnica masajului, de tipul mângâiere, fricțiune, frământat sau tapotament. O ședintă de terapie prin masaj conține, pe lângă manevrele de masaj, și elemente de stretching activ și pasiv, izometrie, elemente din punctoterapie, elemente din presopunctură, elemente de „trigger point” (declanșatoare – trad.; n.red.) și elemente de osteopatie manuală.

eJobs: Cum arată o zi de lucru pentru tine?

 

Anca Tudor: Mă trezesc la ora 6:00. În timp ce mă spăl pe dinți fac câteva exerciții fizice de înviorare, unde mobilizez articulațiile și fac stretching. Acesta este singurul moment când sunt multitasking, în rest fac lucrurile pe rând. Mănânc un mic dejun consistent și iau suplimente de calciu, magneziu și vitamina B6, pentru că sunt conștientă că pot pierde ușor electroliți muncind fizic. Primii pacienți vin în jurul orei 9:00. Mă pregătesc cu sfaturi utile pentru sănătatea lor, dar mă asigur că au și un timp plăcut la terapie, punând muzică și aromaterapie. În pauze, am timp să trimit mesaje pacienților ca să le reamintesc să se hidrateze, să stea într-o postura corectă la birou și să își facă exercițiile. Găsesc această metodă foarte eficientă ca să-i fac să fie conștienți, dar și o satisfacție a clientului că am grijă de sănătatea lui.

Anca Tudor_portret

Anca Tudor: „Pentru mine, meseria de terapeut este cea mai frumoasă din lume”.

eJobs: De ce i-ai recomanda unui angajat să facă regulat terapie prin masaj nu doar la birou, ci și acasă?

 

Anca Tudor: I-aș recomanda unui angajat să facă terapie posturală prin masaj la birou din mai multe motive: este o pauză binevenită pentru angajat, este un „refresh” pentru mușchi și minte și ajută la asocierea locului de muncă cu locul unde primește o stare de bine – biroul este asociat, în special, cu locul unde oamenii se stresează. Terapia posturală prin masaj pe scaun este o ședință rapidă care se efectuează prin haine, nu necesită efortul angajatului de a se deplasa sau stresa în trafic. Astfel, se câștigă timp prețios. Deoarece terapia posturală se face prin haine, nu apare un sentiment de pudoare.

De asemenea, costul unei ședințe de 15-20 minute nu este mare, iar efectul este unul care se menține 24 de ore, dacă terapia este bine făcută. Prin intermediul terapiei prin masaj, angajatul își poate diminua durerea, poate căpăta o flexibilitate mult mai bună, capătă o postură mai bună și respiră și se oxigenează mai bine. În plus, terapeutul are competențe să ofere sfaturi utile specifice muncii de birou, cum ar fi: reglarea și ajustarea scaunului, monitorului, tastaturii și luminii, cum să se aplece și la ce interval de timp să ia pauză pentru ochi, mușchi și creier. Nu văd niciun efect advers la un „supradozaj” de terapie posturală prin masaj la birou, atât timp cât gravitația ne trage musculatura în jos, atât timp cât execuți muncă de birou și tendința este de a sta cocoșat. Masajul și terapia posturală prin masaj nu sunt benefice în cazul în care pacientul are clar contraindicație de la medic.

eJobs: Care sunt, pentru un angajator, avantajele și dezavantajele unei sesiuni de terapie prin masaj la birou?

 

Anca Tudor: Grija față de angajați la locul de muncă este un mesaj pozitiv puternic pentru atragerea noilor angajați. De asemenea, angajații mai sănătoși din punct de vedere muscular, postural și psihologic sunt mai productivi cu cel puțin 10% și au o capacitate mai mare de dezvoltare și performanță. Totodată, în companie apare o stare generală de sănătate și de bună dispoziție. Mai mult, dacă ședința este făcută de un specialist în masaj, angajatul se va simți profund recunoscător companiei, iar apreciarea sa către angajator se va întoarce printr-o muncă mai bine facută.

Nu în ultimul rând, faptul că masajul se desfășoară la locul de muncă înseamnă că angajatorul câștigă, pe lângă sănătatea angajaților săi, și bani și timp.

eJobs: Cum i-ai caracteriza pe angajații cu care interacționezi zilnic în cadrul ședințelor de masaj?

 

Anca Tudor: Sunt oameni minunați și își doresc să aibă cât mai multa grijă de ei. Mulți dintre ei au inceput să facă mișcare și să aibă grijă ce și cât mănâncă. Sunt interesați de sănătatea lor. Din păcate, sunt oameni coplesiți de muncă, preocupați de sarcinile lor zilnice încât, uneori, uită să zâmbească. Exact ca în expresia „cocosați de muncă”. Pe de altă parte, sunt dornici de o postură corectă, dornici să afle informații despre ultimele accesorii în ergonomie și extrem de recunoscători de efectul pozitiv al terapiei. De multe ori, am fost îmbrățișată de pacienții mei.

eJobs: La ce „trucuri” apelezi ca să te păstrezi „în priză” pe durata unei zile de muncă?

 

Anca Tudor: Mănânc bine și calitativ nutrițional, beau apă suficientă și niciodată nu beau băuturi carbogazoase. După pauza de masă imi iau zece minute de odihnă, stau întinsă pentru a-mi odihni picioarele și fac exerciții de respirație. Vitaminele nu lipsesc din trusa mea zilnică. Încălzirea musculaturii specifică îmi este foarte utilă înainte de a invita pacientul la terapie.

eJobs: Ce sfaturi ai pentru tinerii care își doresc să facă o carieră în terapia prin masaj?

 

Anca Tudor: Să-și facă o obișnuință din a învăța continuu, din a aprofunda ceea ce știu și chiar din a cunoaște terapii noi. Și sa facă din pasiune ceea ce fac. Masajul este o profesie solicitantă fizic și psihic, însă pasiunea și dragostea pentru oameni îți pot alimenta energia.

eJobs: La ce venituri lunare poate să ajungă un terapeut și cât poate să câștige un maseur?

Anca Tudor: Un maseur câstigă între 1.200 și 2.500 de lei net lunar, iar un terapeut poate câștiga între 1.800 și 3.500 de lei.

eJobs: Care sunt aspectele plăcute ale meseriei de terapeut? Dar cele mai puțin plăcute?

 

Anca Tudor: Cele plăcute sunt multe. În primul rând, îți creste inima de bucurie când ajuți un om să plece fără durere, îti crește stima de sine, îți cresc entuziasmul și motivatia de a învăța încontinuu, pentru că te confrunți cu fel și fel de cazuri. Uneori, esti confundat un psihologul, oamenii simțindu-se confortabil în preajma ta, tind să îți povestească aspecte din viața lor, tu devii confidentul lor. Decide tu dacă e un avantaj sau un dezavantaj să știi secretele oamenilor. Partea mai puțin plăcută a acestei meserii este că faci un efort susținut și asta te obosește; vin oameni căzuți psihic și asta, de la un moment dat încolo, te obosește sau te încarcă și pe tine dacă ești empatic, ceea ce înseamnă uzură fizică și psihică mare. Dar pasiunea și dragostea  de a face această meserie, care poate să fie și o vocație, te împing să mergi mai departe și să ajuți oamenii. Pentru mine, meseria de terapeut este cea mai frumoasă din lume.

A fost util articolul? 4

Leave a Reply