• 23 Nov. 2010
  • 2 min

Testele de selectie la interviu.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

www.recrutam.ro Testele de selectie sunt din ce in ce mai des utilizate in procesul de recrutare datorita avantajelor pe care le aduc in evaluarea candidatilor. Teste […]

www.recrutam.ro

Testele de selectie sunt din ce in ce mai des utilizate in procesul de recrutare datorita avantajelor pe care le aduc in evaluarea candidatilor.

Teste de personalitate, tehnice sau de logica, jocuri de rol… Oricare ar fi natura lor, aceste teste sunt o sursa de neliniste si de stres pentru majoritatea candidatilor.
Cu toate acestea, in cadrul procesului de recrutare al companiilor, ele nu reprezinta decat o parte din evaluarea candidatilor, care nu este mai importanta decat interviul de angajare.

{article-3589.gif}

Testele de selectie nu inlocuiesc niciodata un interviu, ci sunt utilizate pentru a aduce informatii suplimentare despre candidati. Preferinta angajatorilor pentru astfel de teste se poate explica prin mai multe motive.
In primul rand, pentru ca prin aceste teste, angajatorii pot evalua candidatii din perspective diferite (personalitate, gandire logica, aptitudini si competente tehnice, etc.).
In al doilea rand, testele de selectie ofera o recrutare mult mai obiectiva, prin evaluarea candidatilor dupa aceleasi criterii.

Utilitatea testelor de selectie este demonstrata in cazul recrutarii in masa, mai ales al tinerilor absolventi care candideaza pentru acelasi tip de post. De exemplu, pentru un call-center intr-o limba straina, candidatilor le sunt testate cunostintele lingvistice pe calculator, simultan.

In functie de profilul job-ului pentru care aplica, candidatii sunt testati diferit. Daca este vorba despre domeniul vanzarilor, se prefera jocuri de rol si teste de personalitate, iar in cazul unui post in domeniul informatic, sunt testate cunostintele IT necesare fie printr-un test cu intrebari, fie practic.
Testele de selectie sunt frecvente in cazul job-urilor pentru debutanti, datorita faptului ca acestora nu li se poate evalua experienta. Astfel, ei sunt testati prin alte metode si li se urmaresc alte aptitudini.

Pe langa evaluarea aptitudinilor si competentelor, testele de selectie pot verifica si modul de gandire al candidatilor. De exemplu, testele de logica evalueaza spiritul logic si cursivitatea gandirii. Astfel, angajatorul va putea observa daca aveti capacitatea de a evalua rapid si de a lua decizii bune in situatii de urgenta si in conditii de stres.

Daca pentru testele de personalitate sau jocurile de rol este greu sa va pregatiti dinainte, este recomandat sa va familiarizati cu testele de logica, pentru a sti la ce tip de intrebari sa va asteptati, mai ales ca acestea presupun un timp limita pentru raspunsuri.

Daca in cadrul unui interviu de angajare, treceti printr-un test de selectie, este dreptul vostru sa cunoasteti rezultatul acestuia, fie el pozitiv sau negativ. In acest mod, veti putea invata din greseli si veti sti ce trebuie sa imbunatatiti.

Utilizarea testelor de selectie alaturi de interviu este o metoda mult mai completa de evaluare, ce va ofera o sansa in plus de a va dovedi competentele in fata angajatorului.

www.recrutam.ro

A fost util articolul? 1

Leave a Reply