• 3 Nov. 2024
  • 2 min

Tinerii condamnați merită a doua șansă (P)

(P) Tinerii condamnați merită a doua șansă
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Fundația Terre des hommes România a colectat recent opiniile angajatorilor despre disponibilitatea lor de a colabora cu tineri care, fiind minori, au comis o ilegalitate și au executat o pedeapsă într-un centru de detenție sau educare.

Rezultatele preliminare arată o deschidere moderată a companiilor față de angajarea tinerilor eliberați din detenție, cu o medie de 5 pe o scală de la 0 la 10. Această valoare reflectă o atitudine neutră, ceea ce sugerează că există atât rezerve, cât și posibilități de îmbunătățire prin inițiative care să sprijine reintegrarea acestor tineri în piața muncii. Toți angajatorii care au participat la studiu cred că tinerii care au fost condamnați penal pot deveni oameni cinstiți și merită o a doua șansă. În schimb, aceștia recunosc că reabilitarea acestor tineri este dificilă.

(P) Tinerii condamnați merită a doua șansă

În timp ce peste 60% dintre angajatori resping explicit ideea că tinerii care au fost privați de libertate ar reprezenta o amenințare pentru siguranța colegilor de muncă, ei tind sa fie de acord că ar putea întâmpina dificultăți în obținerea acceptării colegilor, partenerilor de afacere sau chiar și a clienților. Grijile principale ale angajatorilor se referă mai ales la potențialele probleme de relaționare ale tinerilor și o toleranță mai scăzută la frustrare. 

Angajatorii au determinat că cele mai probabile caracteristici negative ale tinerilor foști deținuți sunt faptul că ar putea fi nemotivați (renunță rapid atunci când întâmpină dificultăți sau când sarcinile devin mai complexe), că ar putea înșela încrederea celorlalți din jur (ar putea să comită alte infracțiuni la locul de muncă) și că ar putea avea un comportament neserios (tratează cu superficialitate sarcinile de muncă). 

Astfel, principalul motiv pentru care majoritatea companiilor, 73%, nu ar angaja un fost deținut este lipsa unor abilități transversale, precum comunicarea eficientă, colaborarea în cadrul unei echipe și disciplina.

(P) Tinerii condamnați merită a doua șansă

Vestea bună este că aceste abilități transversale pot să fie dezvoltate în cadrul programelor la care tinerii iau parte în perioada condamnării, iar atitudinile pro-sociale sunt adoptate ca efect al școlarizării, educației vocaționale, a activităților sportive și creative, toate fiind activități pe care Fundația Terre des hommes le susține în cadrul celor 4 centre din țară pentru minori și tineri. Vă invităm să vedeți importanța acestor intervenții într-un video și rezultatele acestor intervenții aici

A fost util articolul? 0

Leave a Reply