Satisfacția de la locul de muncă influențează substanțial fericirea fiecăruia dintre noi. Iată care sunt cele mai happy joburi și cele mai râvnite.
Pentru fiecare dintre noi, fericirea poate să țină de alți factori. Și cu toții știm cât de variate sunt definițiile pentru fericire. Atunci, cum definești fericirea la locul de muncă și cum găsești cele mai fericite joburi? La eJobs România, am găsit 3 variante: după studii de specialitate, după factorii care compun satisfacția la locul de muncă sau după preferințele candidaților. Te lăsăm pe tine să decizi ce ți se potrivește cel mai bine.
Publicația The Guardian a făcut în 2015 un clasament bazat pe nouă studii diferite, pentru a afla care profesii aduc cea mai mare fericire. Au fost luate în calcul profesiile care erau menționate de cele mai multe ori pe primele 10 locuri în studiile respective. Iată rezultatele.
Motivațiile, veniturile și domeniile sunt extrem de variate. Cu toate acestea, pentru fiecare categorie, se poate observa că fericirea stă în a-i ajuta pe alții să fie fericiți.
România se află pe locul 71 din 157 de țări, în ceea ce privește fericirea globală, potrivit Raportului Mondial al Fericirii (World Happiness Report 2016). Studiul a luat în calcul produsul intern brut, susținerea socială, speranța de viață, libertatea de a face alegeri, generozitatea, percepția corupției și corespondența cu cea mai nefericită situație.
Dar fericirea este compusă din mult mai mulți factori care, la rândul lor, se împart în mult mai multe bucățele. Ariile analizate de Raportul Mondial al Fericirii au fost extrem de mari și exprimă puțin din ceea ce trăiește fiecare dintre noi zi de zi.
De aceea, am vrut să analizăm o parte mai mică din toată această plăcintă mare, numită fericire. Și am vrut să vedem ce descoperim în legătură cu fericirea la locul de muncă.
În 2015, compania daneză Happiness Research Institute a lansat un index al satisfacției la locul de muncă. Studiul a fost bazat pe răspunsurile a 2.569 de angajați din Danemarca (țară aflată pe primul loc în Raportul Mondial al Fericirii), pe studii de specialitate și pe interviuri cu experți în domeniu.
Indexul a dezvăluit că satisfacția la job înseamnă peste jumătate din fericirea globală și că este influențată de 6 factori majori, ordonați după importanța acordată de respondenți:
În România, potrivit infograficului realizat de Eurostat, satisfacția la locul de muncă are o notă de 7,1 din 10, majoritatea respondenților plasându-și satisfacția la job pe undeva pe la mijloc.
În datele din Eurobarometrul din 2014, majoritatea respondenților români se declarau nemulțumiți de condițiile de muncă și tindeau să creadă că situația avea să se înrăutățească. Pe de altă parte, aceiași respondenți se declarau, în mare parte, satisfăcuți de programul de lucru și de echilibrul între viața personală și cea de la job. În opinia lor, cel mai mare risc de la locul de muncă era expunerea la stres. Studiul a fost realizat pe 1.005 respondenți din România.
Fericirea la job poate să țină și de preferințele candidaților pentru anumite domenii. Potrivit ultimelor date eJobs, iată care sunt domeniile cu cei mai mulți aplicanți:
În cele din urmă, după orice variantă te-ai lua pentru a stabili un top al celor mai fericite joburi, concluzia rămâne aceeași: fericirea depinde de tine și de alegerile tale. Fericirea înseamnă pasiunea pentru ceea ce faci și energia pe care o depui în proiectele tale. Faptul că satisfacția la job înseamnă peste jumătate din fericirea totală, înseamnă că a fi #HappylaJob este o necesitate, nu un lux. De aceea, eJobs România lansează un demers pentru fericire-n Univers, o campanie prin care își propune să facă tot mai mulți oameni să spună „Da, sunt #HappylaJob!” Dacă iei în calcul toți factorii care aduc satisfacția la job, tu poți spune că ești fericit la locul tău de muncă? Testează-ți nivelul de fericire aici: https://www.ejobs.ro/happy/.