• 10 Oct. 2016
 • 4 min

Topul celor mai happy domenii de lucru

Topul celor mai happy domenii de lucru

Satisfacția de la locul de muncă influențează substanțial fericirea fiecăruia dintre noi. Iată care sunt cele mai happy joburi și cele mai râvnite.

Pentru fiecare dintre noi, fericirea poate să țină de alți factori. Și cu toții știm cât de variate sunt definițiile pentru fericire. Atunci, cum definești fericirea la locul de muncă și cum găsești cele mai fericite joburi? La eJobs România, am găsit 3 variante: după studii de specialitate, după factorii care compun satisfacția la locul de muncă sau după preferințele candidaților. Te lăsăm pe tine să decizi ce ți se potrivește cel mai bine.

Cele mai happy domenii de lucru din lume

 

Publicația The Guardian a făcut în 2015 un clasament bazat pe nouă studii diferite, pentru a afla care profesii aduc cea mai mare fericire. Au fost luate în calcul profesiile care erau menționate de cele mai multe ori pe primele 10 locuri în studiile respective. Iată rezultatele.

 • Ingineri – Ce îi face fericiți? Să își vadă ideile transformate în realitate, să ofere soluții la probleme din industrie, să învețe constant și să aibă libertatea de a veni cu propuneri noi.
 • Profesori – Ce îi face fericiți? Să lucreze cu copiii și să știe că, astfel, contribuie la bunăstarea întregii lumi.
 • Personal medical (Infirmieri și Doctori) – Ce îi face fericiți? Să ajute la însănătoșirea pacienților.
 • Grădinari – Ce îi face fericiți? Să lucreze în natură și să contribuie la fericirea clienților lor.
 • Muncitori în construcții – Ce îi face fericiți? Să vadă roadele muncii lor, odată ce produsul este terminat.
 • Asistenți personali – Ce îi face fericiți? Să aibă acces la informații ce țin de toate aspectele companiei în care lucrează și să se înțeleagă bine cu șefii lor.

Motivațiile, veniturile și domeniile sunt extrem de variate. Cu toate acestea, pentru fiecare categorie, se poate observa că fericirea stă în a-i ajuta pe alții să fie fericiți.

Preambul / Satisfacția la locul de muncă

 

România se află pe locul 71 din 157 de țări, în ceea ce privește fericirea globală, potrivit Raportului Mondial al Fericirii (World Happiness Report 2016). Studiul a luat în calcul produsul intern brut, susținerea socială, speranța de viață, libertatea de a face alegeri, generozitatea, percepția corupției și corespondența cu cea mai nefericită situație.

Dar fericirea este compusă din mult mai mulți factori care, la rândul lor, se împart în mult mai multe bucățele. Ariile analizate de Raportul Mondial al Fericirii au fost extrem de mari și exprimă puțin din ceea ce trăiește fiecare dintre noi zi de zi.

De aceea, am vrut să analizăm o parte mai mică din toată această plăcintă mare, numită fericire. Și am vrut să vedem ce descoperim în legătură cu fericirea la locul de muncă.

În 2015, compania daneză Happiness Research Institute a lansat un index al satisfacției la locul de muncă. Studiul a fost bazat pe răspunsurile a 2.569 de angajați din Danemarca (țară aflată pe primul loc în Raportul Mondial al Fericirii), pe studii de specialitate și pe interviuri cu experți în domeniu.

Indexul a dezvăluit că satisfacția la job înseamnă peste jumătate din fericirea globală și că este influențată de 6 factori majori, ordonați după importanța acordată de respondenți:

 • Scop – Este nevoie să putem identifica semnificația și scopul jobului nostru, pentru a fi fericiți.
 • Leadership – Managerii pot afecta toate aspectele ale condițiilor de muncă, de la sarcini precise până la cultura la locul de muncă.
 • Work/ Life Balance – Când știm că există un echilibru între gradul de încărcare și timpul alocat sarcinilor de la muncă, suntem mai fericiți la job. Același lucru este valabil și pentru echilibrul între timpul petrecut la serviciu și cel liber.
 • Influență – Contează foarte mult să știm că ne putem influența singuri condițiile de muncă și că putem decide când, cum și cu cine ne desfășurăm sarcinile.
 • Rezultate – De la mici la mari, individuale sau în echipă, orice pas înainte la job contribuie la fericirea globală.
 • Colegi – Pe lângă familia apropiată, petrecem cel mai mult timp alături de colegii de muncă, așa că este normal să vrem să ne simțim bine cu ei.

În România, potrivit infograficului realizat de Eurostat, satisfacția la locul de muncă are o notă de 7,1 din 10, majoritatea respondenților plasându-și satisfacția la job pe undeva pe la mijloc.

În datele din Eurobarometrul din 2014, majoritatea respondenților români se declarau nemulțumiți de condițiile de muncă și tindeau să creadă că situația avea să se înrăutățească. Pe de altă parte, aceiași respondenți se declarau, în mare parte, satisfăcuți de programul de lucru și de echilibrul între viața personală și cea de la job. În opinia lor, cel mai mare risc de la locul de muncă era expunerea la stres. Studiul a fost realizat pe 1.005 respondenți din România.

Cele mai căutate domenii de lucru în România

 

Fericirea la job poate să țină și de preferințele candidaților pentru anumite domenii. Potrivit ultimelor date eJobs, iată care sunt domeniile cu cei mai mulți aplicanți:

 • Vânzări – peste 800.000 de aplicanți
 • Administrativ/ Logistică – peste 450.000 de aplicanți
 • Financiar/ Contabilitate – peste 270.000 de aplicanți
 • Relații clienți/ Call center – peste 250.000 de aplicanți
 • Achiziții – peste 200.000 de aplicanți
 • Marketing – peste 170.000 de aplicanți
 • Bănci – peste 160.000 de aplicanți
 • Alimentație/ HoReCa – peste 150.000 de aplicanți
 • Resurse umane/ Psihologie – peste 150.000 de aplicanți

 

În cele din urmă, după orice variantă te-ai lua pentru a stabili un top al celor mai fericite joburi, concluzia rămâne aceeași: fericirea depinde de tine și de alegerile tale. Fericirea înseamnă pasiunea pentru ceea ce faci și energia pe care o depui în proiectele tale. Faptul că satisfacția la job înseamnă peste jumătate din fericirea totală, înseamnă că a fi #HappylaJob este o necesitate, nu un lux. De aceea, eJobs România lansează un demers pentru fericire-n Univers, o campanie prin care își propune să facă tot mai mulți oameni să spună „Da, sunt #HappylaJob!” Dacă iei în calcul toți factorii care aduc satisfacția la job, tu poți spune că ești fericit la locul tău de muncă? Testează-ți nivelul de fericire aici: https://www.ejobs.ro/happy/.

A fost util articolul? 2

Leave a Reply