Rectorii celor mai importante universități din principalele orașe ale țării ajung la venituri lunare care se apropie chiar și de 10.000 de euro.
Rectorii celor mai importante universități din cele mai mari zece orașe ale țării au venituri lunare care variază între 3.000 și aproape 10.000 de euro lunar, arată datele centralizate de Career Center pe baza declarațiilor de avere din 2016, aferente câștigurilor înregistrate în anul fiscal 2015. Cercetarea Career Center a vizat cea mai importantă universitate din fiecare dintre cele mai mari zece orașe ale țării, respectiv București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Brașov, Ploiești și Oradea.
Tudorel Toader, 56 de ani, rectorul universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, a încasat, în 2015, cele mai mari venituri dintre toți șefii de instituții de învățământ superior analizați de Career Center. Fost judecător al Curții Constituționale, Toader a avut venituri cumulate de peste 9.800 de euro lunar (declarația sa de avere nu menționează dacă este vorba de sume brute sau nete) în 2015. Mai mult de jumătate din veniturile sale pe 2015 au fost încasate pentru activitatea depusă ca profesor la Facultatea de Drept din cadrul universității „Alexandru Ioan Cuza”. De asemenea, el a primit peste 207.000 de lei (46.570 de euro) ca judecător al Curții Constituționale și încasat câteva zeci de mii de lei de la diverse instituții publice și private, precum Universitatea de Vest (Timișoara), Universitatea Titu Maiorescu (București), Consiliul Superior al Magistraturii, Academia Română de Poliție și Facultatea de Drept de la Universitatea din București. Totodată, el a primit mai mult de 15.000 de lei (3.370 de euro) din „cedarea folosinței” anumitor bunuri.
Pe locul al doilea în topul celor mai bine plătiți rectori analizați de Career Center se află Sorin Rugină, de la Universitatea Ovidius, din Constanța, care la începutul anului universitar 2015/2016 avea 140 de programe de studii de licență, masterat și doctorat. Sorin Rugină, 65 de ani, a încasat venituri totale de peste 9.100 de euro lunar (declarația sa de avere nu menționează dacă este vorba de sume brute sau nete) în 2015. El a primit venituri din două salarii anuale, unul (circa 175.000 de lei, echivalentul a peste 39.000 de euro) încasat în postura de rector al universității Ovidius, iar cel de-al doilea (peste 45.000 de lei) pentru funcția de șef de secție al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Costanța. Totodată, Rugină a încasat aproape 270.000 de lei (60.700 de euro) din partea mai multor companii farmaceutice (declarația de avere nu oferă numele companiilor farmaceutice), pentru diverse studii clinice și conferințe în care a fost implicat.
Ioan Aurel Pop, 61 de ani, aflat la al doilea mandat la conducerea universității Babeș Bolyai, din Cluj, încheie clasamentul primilor trei rectori cu cele mai mari venituri, realizat de Career Center. Pop conduce o instituție educațională care, la începutul anului universitar 2015/2016 școlariza peste 41.000 de tineri, prin toate programele sale de licență și master. De asemenea, în 2015 el a avut pe mână un buget de aproape 78 de milioane de euro. Ioan Aurel Pop a primit, anul trecut, venituri cumulate de circa 7.350 de euro lunar (declarația sa de avere nu menționează dacă este vorba de sume brute sau nete). Cel mai mulți bani (circa 250.000 de lei anual, peste 56.000 de euro) i-a încasat din veniturile obținute ca profesor la Universitatea Babeș Bolyai, la care se adaugă aproximativ 140.000 de lei (31.500 de euro), sub diverse forme, de la Academia Română, precum și circa 4.000 de lei (900 de euro) ca drepturi de proprietate intelectuală.
Poziția a patra în ierarhia întocmită de Career Center este ocupată de Ioan Vasile Abdrudan, 49 de ani, rectorul universității Transilvania, din Brașov. Aflat la al doilea mandat la conducerea universității Transilvania, Ioan Vasile Abrudan a avut venituri lunare de peste 7.000 de euro în 2015 (declarația sa de avere nu menționează dacă este vorba de sume brute sau nete). Ea a încasat venituri salariale anuale de aproape 290.000 de lei (salariul de bază + alte vanituri; echivalentul a peste 65.000 de euro), precum și circa 60.000 de lei anual (13.500 de euro) ca membru în consiliile de administrație la diverse societăți. Totodată, el a mai primit câteva zeci de mii de lei și zeci de mii de lei moldolvenești de la instituții precum Universitatea „Ștefan Cel Mare” (Suceava), Universitatea Tehnică a Moldovei (Republica Moldova) și Academia Oamenilor de Știință.
Locul al cincilea în topul realizat de Career Center este ocupat de Marilen Pirtea, 42 de ani, rector din 2012 la Universitatea de Vest din Timișoara. El a avut venituri lunare cumulate de peste 5.200 de euro (declarația sa de avere nu menționează dacă este vorba de sume brute sau nete) în 2015. Pirtea a încasat, anual, mai mult de 250.000 de la Universitatea de Vest (venituri salariale, venituri din proiecte de cercetare și venituri din plata cu ora; echivalentul a peste 56.000 de euro). De asemenea, el a mai primit puțin peste 10.000 de lei (2.250 de euro) atât de la Aeroportul Internațional Timișoara „Traian Vuia” (unde a fost membru în Consiliul de Administrație), cât și de la furnizorul de servicii geofizice și geologice Prospecțiuni. Totodată, Pirtea a încasat peste 3.000 de lei (675 de euro) și de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).
Iulian Gabriel Bîrsan, rector la Universitatea „Dunărea de Jos”, din Galați, se află pe poziția a șasea în ierarhia Career Center. El are 59 de ani și lucrează în cadrul universității „Dunărea de Jos” de peste 30 de ani, iar din 2012 deține funcția de rector. Anul trecut, universitatea condusă de Bîrsan a avut venituri de 28,9 milioane de euro și cheltuieli de 29,2 milioane de euro. Iulian Gabriel Bîrsan a avut avut venituri cumulate lunare de peste 4.600 de euro (declarația sa de avere nu menționează dacă este vorba de sume brute sau nete) în 2015.
Pe locul al șaptelea în clasamentul realizat de Career Center se află Mircea Dumitru, 56 de ani, ministrul Educației, profesor universitar, rector al universității din București și membru al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. Mircea Dumitru, care a fost numit la conducerea ministerului Educației în iulie, în locul lui Adrian Curaj, a început să predea cu peste 25 de ani în urmă și este rector al universității București din 2011. Noul ministru al Educației a avut avut venituri lunare (declarația sa de avere nu menționează dacă este vorba de sume brute sau nete) de aproape 4.300 de euro în 2015. El a câștigat mai bine de 150.000 de lei (peste 33.700 de euro) de la Universitatea București, iar celelalte venituri le-a primit din mai multe surse, printre care și Academia Română.
Universitățile conduse de Mircea Dumitru, Tudorel Toader, Ioan Aurel Pop și Marilen Pirtea apar în ediția din 2016 a unuia dintre cel mai cunoscute topuri internaționale referitoare la calitatea instituțiilor de învățământ superior. Prima dintre cele patru românești instituții de învățământ superior din România în Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings este Universitatea București. Clasamentul QS compară universitățile în funcție de mai mulți factori, cum ar fi reputația academică sau numărul de studenți internaționali.
Ierarhia realizată de Career Center continuă cu Mihai Pascu Coloja, 63 de ani, rector la Universitatea Petrol-Gaze (UPG) din Ploiești. În prezent, UPG include cinci instituții de învățământ superior: Facultatea de Ingineria Petrolului şi Gazelor, Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică, Facultatea de Tehnologia Petrolului şi Petrochimie, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Facultatea de Litere şi Ştiinţe. Mihai Pascu Coloja, rector al UPG din 2012, a avut, în 2015, venituri lunare cumulate de aproape 3.700 de euro (declarația sa de avere nu menționează dacă este vorba de sume brute sau nete). Peste 98% din veniturile încasate de Coloja anul trecut au provenit de la UPG, iar restul de la Universitatea din Petroșani.
Ultimele două poziții în clasamentul întocmit de Career Center sunt ocupate de Constantin Bungău, rector la Universitatea din Oradea și de Cezar Ionuț Spînu, rector la Universitatea din Craiova. Bungău a avut venituri lunare totale de peste 3.500 de euro în 2015, iar Spînu a câștigat aproape 3.100 de euro lunar. Ca și în cazul celorlalți rectori, declarațiile de avere ale lui Constantin Bungău și Cezar Ionuț Spînu nu arată dacă este vorba de sume brute sau nete.