• 10 Apr. 2017
  • 7 min

Totul despre I T.A.K.E. Unconference 2017, evenimentul celor mai noi tendințe din tehnologie

software developer

Ești programator sau pasionat de tehnologie? eJobs îți recomandă să participi la evenimentul I T.A.K.E. Unconference, care va avea loc în mai, la București.

Bucureștiul va găzdui a cincea ediție a evenimentului I T.A.K.E. Unconference, dedicat programatorilor și pasionaților de tehnologie care vor să afle totul despre ultimele noutăți din domeniu.

Evenimentul, organizat de Mozaic Works, va reuni peste 30 de speakeri internaționali, care vor discuta pe teme specifice universului IT&C, precum software desing, inteligență artificială sau programare funcțională.

Organizatorii I T.A.K.E. Unconference estimează că aproximativ 300 de pasionați de tehnologie vor participa la eveniment, care va avea loc pe 11 și 12 mai. Cele două zile de eveniment cuprind, printre alte, un concurs de programare și o petrecere.

Steliana Moraru, Marketing & Communication Manager la Mozaic Works, prezintă, într-un interviu acordat eJobs România, ce se va întâmpla în cadrul I T.A.K.E. Unconference 2017.

eJobs: Ce așteptări aveți de la eveniment?

 

Steliana Moraru: I T.A.K.E Unconference a devenit un reper în materie de evenimente destinate comunității tech internaționale. Iar acest lucru înseamnă că ne-am setat un standard de calitate al conținutului și al programului în primul rând în cadrul echipei. Sunt cel puțin trei obiective pe care le avem:

– să găzduim speakeri de talie internațională, cu ani buni de experiență în domeniul tech;

– să generăm conținut de calitate și raportat la ultimele tehnologii;

– să avem un program invovator ca format, dar și complex, din care participanții să își extragă valoare pentru proiectele proprii și să experimenteze cu respectivele concepte chiar în cadrul evenimentului.

Astfel, ne concentrăm pe creearea unui program hands-on (aplicat – trad.; n.red.), complex și technology agnostic (care acopera subiecte si practici aplicabile în orice tehnologie – trad.; n.red.). Acest lucru înseamnă o selecție riguroasă de vorbitori, printr-un proces de triere internațional. Avem în vedere cele mai noi tehnologii, trenduri și topicuri în domeniu. În ceea ce privește conținutul technology agnostic, acest lucru înseamnă că participanții, indiferent de backgroundul (experiența – trad.; n.red.) tehnic și de limbajul de programare folosit au acces la informație, resurse și exemple pe care să le utilizeze în propriile proiecte. Se discută pe cod, atât în prezentări, cât și în hands-on workshopuri și în sesiuni de live coding (scriere de cod în timp real – trad.; n.red.).  Și asta ne bucură, pentru că încurajăm abordarea practică și exemplele concrete, din situații reale. Iată câteva exemple de întrebări la care ne așteptăm să primească răspuns participanții: „Ce provocări au existat în alte proiecte?”, „Ce probleme au întâmpinat?” și „Ce tehnologii au utilizat și cum?”. Mai mult, participanții pot să fie provocați de ceea ce află.

Venim cu format de tip „unconference” (un format construit în jurul participanților – n.red.), fiind primul eveniment destinat industriei care pune în valoare și cunoștințele participanților. Acest lucru creează un mediu dinamic de învățare, de dezbatere și de discuții mai amplu decât discuțiile pe fugă din pauzele de la conferințele tradiționale. Mai mult decât atât, tocmai pentru că ne-am dorit să păstrăm acest sentiment de comunitate, de interacțiune reală, am decis să avem maximum 300 de participanți.

Așadar, ne setăm așteptări mari în materie de conținut, program, discuții reale, bazate pe experiență și mult cod.

eJobs: Ce diferențe există între evenimentul din acest an și cel organizat anul trecut?

 

Steliana Moraru: În primul rând, topicurile pe care le avem în program merg mult în direcția Artificial Intelligence, Machine Learning, Internet of Things, Mobile, DevOps, Microservices, un shift (modificare – trad.; n.red.) față de ce am avut anul trecut în program.

În al doilea rând, avem șase speakeri internaționali de top: Romeo Kinzler (Chief Data Scientist, IBM Watson, Elveția), Gerard Meszaros (autorul cărții „xUnit Test Patterns: Refactoring Test Code”, Canada), David Schmudde (Creative Technologist & Computer Programmer, SUA), Dan Billing (Senior Test Architect & Security Expert, Marea Britanie), Felienne Hermans (asistent universitar și antreprenor IT, Olanda), și Eduards Sizovs (antreprenor IT & Software Development Coach, Letonia).

Aș puncta aici că aveam și câteva sesiuni atipice sau mai puțin convenționale pentru un event destinat programatorilor. De pildă, David Schmudde, este un programator cu peste 15 ani de experiență în domeniu, dar și artist. El ne-a spus: „Sunt încântat să vorbesc despre ce înseamnă să scrii software pentru domenii mai abstracte, cum ar fi științe umane și arte. Backgroundul meu formal din domeniul computer sciences și cel al realizării de filme va influența sesiunea pe care o am la I T.A.K.E. Unconference, deoarece abordează modul în care eu fac alegeri calitative în domeniul cantitativ al software-ului. Voi da exemple istorice, de la tooling (instrumente folosite – trad.; n.red.;) la implementare, și voi discuta cum această abordare poate avea beneficii asupra problemelor convenționale în aplicații comerciale”.

Alături de aceste sesiuni interdisciplinare, avem și sesiuni care abordează teme sensibile precum automated testing în Software Development, cum este cea a lui Gerard Meszaros. El ne-a transmis: „În sesiune, pregătesc exemple detaliate cu privire la diferite scenarii despre cum utilizarea sistemului va avea un impact major asupra testării sistemului când echipa de dezvoltare va trebui să automatizeze execuția cu acele exemple. Dintr-o dată, devine important pentru developers să facă sistemul testabil! Și astfel acesta poate fi testat mai ușor”.

În al treilea rând, la solicitarea participanților, avem și o zi de workshopuri pre-eveniment, cu patru traineri internaționali, care vor aborda zonele de DevOps, Architecture, Quality Practices și Software Design.

eJobs: Pe ce criterii ați selectat speakerii evenimentului?

 

Steliana Moraru: Avem un proces foarte riguros în selectarea speakerilor. Pentru a concepe un program variat, dar și foarte calitativ, lansăm în fiecare an un „Call for Speakers” (rundă de aplicații spontane – n.red.; trad.) internațional, deschis către practicieni seniori, și nu numai, care aplică cu sesiuni pe diferite teme de actualitate.

Avem o echipă (programatori, CTOs și senior tech leads) care parcurge și evaluează fiecare sesiune în parte. Este un proces care implică resurse de timp și feedback pentru fiecare aplicant, însă ne permite să avem cel mai bun și variat conținut. Anul acest am selectat sesiunile din program din peste 100 de sesiuni, de la 90 de speakeri internaționali. De altfel, anul acesta chiar ne-a fost extrem de dificil să selectăm speakerii finali. Majoritatea sesiunilor au fost propuse de software crafters (experți software – trad.; n.red.). Atunci când am selectat sesiunile și speakerii din program am avut în vedere ca acestea să fie de actualitate, cu subiecte de interes și teme mari, să prezinte cod, să fie practice, technology agnostic, iar conținutul să fie clar pentru audiență.

afis i take

eJobs: Care vor fi temele „cele mai tehnice” din cadrul evenimentului? Dar cele mai puțin tehnice?

 

Steliana Moraru: Toate sesiunile vizează domeniul tehnic. Dacă ar fi să facem o diferențiere, cred că temele care nu arată cod sunt cele destinate topicului de Technical Leadership & Management (management și leadership tehnic – trad.; n.red.). Avem câteva sesiuni care vizează modul de lucru cu echipele de dezvoltare, leadership tehnic și continous improvement (dezvoltare continuă – trad.; n.red.). Dezvoltarea rapidă a toolurilor și produselor dedicate dezvoltatorilor, combinate cu nevoia crescândă de programatori talentați, crește interesul acordat experienței dezvoltatorilor de software.

Avem și câteva sesiuni care vizează evoluția software craftsmanshipului. De pildă, unul dintre principalii speakeri are sesiunea „What’s beyond software craftsmanship” (Ce este dincolo de măiestria software – trad.; n.red.). Referindu-se la această sesiune, Eduards Sizvos ne-a spus: „Există o mare competiție în softare developement pentru cel mai bun job, cele mai inovative tehnologii, bani. Încercarea de a-i surclasa pe alții cu abilități tehnice este un demers sortit eșecului deoarece, în mod surprinzător, mare parte din succesul nostru ca programatori nu se datorează doar abilităților tehnice. În sesiunea de keynote pe care o voi susține la I T.A.KE. Unconference, voi împărtăși din experiența proprie cum ne putem accelera cariera în zona de engineering”.

O altă sesiune este cea a lui Felienne Hermans. Ea este recunoscută la nivel internațional pentru cercetările pe care le-a realizat cu privire la domeniul programării. La I T.A.K.E. Unconference, Felienne va susține o sesiune care vizează o realitate de care ne lovim tot mai des, respectiv nevoia de educație precoce și implicațiile învățării programării încă de la vârste mici.

eJobs: Câți dintre participanții la eveniment vor fi programatori?

 

Steliana Moraru: Bazându-ne pe experiența celor patru ediții anterioare, vom avea alături un număr de aproximativ 300 specialiști, care ocupă funcții precum software developers, DevOps, architecți, business analytists, CTOs și technical leads. Majoritatea este formată din software developers. Audiența evenimentului este internațională, cu participanți și speakeri din Europa, SUA (Statele Unite ale Americii) și Asia.

eJobs: De ce ar fi indicat ca un programator să participe la eveniment?

 

Steliana Moraru: Indiferent de nivelul de experiență, orice programator va găsi un mediu de învățare dinamic: prin exemple, workshopuri aplicate, expunerea la diferite tehnologii și oportunitatea de a discuta cu speakerii și de a dezbate cu software crafters din peste 15 țări. În ceea ce privește programatorii seniori, o să-ți împărtășesc ce ne-a scris Rebecca Wirfs-Brock, keynote speaker în cadrul evenimentului.: „Este un event cu focus pe cod, nu doar persoane care vorbesc despre propriile teorii, așa că m-a provocat și pe mine ca speaker să ofer exemple relevante de cod și să am o sesiune hands-on. Este un eveniment cu accent pe practică, dar care dă în același timp spațiu pentru conversații și dezabteri spontane”.

Accentul pus pe idei și ultimele trenduri în zone variate ale tehnologiei este cu siguranță apreciat de  programatorii seniori. Dacă ar fi să alegem însă pe nivelul de senioritate, inspirându-mă din feedback-ul edițiilor precedente, menționez că pentru juniori este extrem de utilă partea practică din workshopuri, sesiunile de pair-programming din timpul evenimentului și sesiunile hands-on cu speakerii.

eJobs: Ce fel de calități consideri că ar fi bine să aibă un programator în prezent, comparativ cu 5-10 ani în urmă?

 

Steliana Moraru: Având în vedere că lumea modernă depinde din ce în ce mai mult de software, programatorii trebuie să fie astăzi mai conștienți de faptul că greșelile lor pot afecta foarte mulți oameni. Din această conștiință rezultă și o profesionalizare a dezvoltării de software. Dacă acum 5-10 ani era ok să scrii cod sperând că va merge, astăzi este tot mai mult nevoie să fii sigur de acest lucru. De aici derivă și mișcarea „software craftsmanship”, care încearcă să definească un număr de practici pe care programatorii trebuie să le cunoască și să le aplice, la fel cum se întâmplă în orice altă profesie.

Pe scurt, discutăm de o maturizare a profesiei de programator prin inovarea și adoptarea graduală a practicilor care vor defini standard în 5-10 ani. Ne dorim ca și comunitatea din România să participe activ la această maturizare, de unde și efortul de a aduce aici împreună practicieni din cât mai multe țări și de a crea oportunități de dialog cu participanții.

eJobs: Unul dintre subiectele de discuție din cadrul evenimentului va atinge și situația femeilor din tech. De ce ați ales să abordați un astfel de subiect?

 

Steliana Moraru: Noi, echipa I T.A.K.E. Unconference, dar și Mozaic Works, compania sub umbrela căreia se află brandul evenimentului, suntem o comunitate de pasionați și tech practitioners (practicieni din domeniul tehnologiei – trad.; n.red.). Am susținut și încurajat întotdeauna toți profesioniștii valoroși pe care i-am întâlnit, indiferent de gen sau de background. Am demara, în cadrul I T.A.K.E. Unconference, campania #womenintech, deoarece am dorit să oferim inspirație și modele, dar și să găsim povești de succes într-un domeniu preponderent masculin. Facem toate eforturile pentru a aduce și încuraja prezența feminină la eveniment, fie că vorbim despre participante, fie de speakeri.

În ceea ce privește diferențele și similititudinile dintre femeile și bărbații din tech, pot spune că un profesionist tech este un profesionist tech. Am descoperit, deopotrivă, programatoare și programatori cu abilități tehnice foarte bune, foarte buni lideri. Pentru noi este important să contribuim cu informație și să dezvoltăm un mediu care să permite accesul egal tuturor oamenilor talentați în acest domeniu.

Îți dorești să participi la I T.A.K.E. Unconference 2017? Înscrie-te aici: http://itakeunconf.com/register/

A fost util articolul? 0

Leave a Reply