Articol scris de Madalina Stoica HART Human Resource Consulting www.hart.ro Fie ca este vorba de debut in cariera, fie ca ne-am conturat deja un istoric profesional, […]
Articol scris de Madalina Stoica
HART Human Resource Consulting
www.hart.ro
Fie ca este vorba de debut in cariera, fie ca ne-am conturat deja un istoric profesional, cu totii detinem un set de valori si motivatii ce constituie criteriul de selectie in alegerea unui nou loc de munca.
Rolul specialistului in resurse umane este de a depista profilul candidatului la nivel motivational in momentul optarii pentru o noua pozitie.
Factorii motivationali se restructurează şi se ajustează continuu, în concordanţă cu schimbarile survenite in evolutia profesionala a fiecarui candidat.
Luand in considerare acest lucru, motivaţia apare ca ca factor de selectie in preluarea unor noi statusuri şi roluri, aspiraţii şi performanţe, relaţii interpersonale, a diverselor fenomene de grup (prestigiul, autoritatea, conformismul, etc.).
Astfel, valorile fiecarui candidat pot dobandi o noua conotatie in functie de contextul organizational intalnit.
De o importanta majora este filtrarea acestora inca din timpul procesului de selectie, astfel incat gradul de compatibilitate sa fie cat mai ridicat si parteneriatul sa cunoasca o evolutie cat mai indelungata.
Exista instrumente diverse pentru a masura valorile din cadrul organizational.
Si HART foloseste un astfel de instrument care este foarte util – atat pentru candidati cat si pentru companiile angajatoare – in special in procesul de selectie: MVPI, componenta a Hogan Assessmnet Systems.
Acest profil de Motivatii, Valori si Preferinte identifica valorile pe care le are o persoana – aspect esential in dezvoltarea individuala, ofera informatii despre compatibilitatea dintre valorile proprii si diferite pozitii si medii organizationale si nu in ultimul rand, este un criteriu pentru a identifica profilul candidatilor potriviti organizatiei pentru care recrutam.
Astfel, se poate sonda nivelul de compatibilitate intre valorile pe care le are un candidat si cele care ghideaza cultura organizationala a unei companii.
Pentru ca un potential angajat sa fie puternic motivat, implicit sa ajunga la performante la locul de munca, el trebuie sa regaseasca in mediul organizational valorile care il definesc ca individ societal (nevoi sociale si de recunoastere). Forma cea mai înaltă a motivaţiei este motivaţia internă, care apare atunci când rolul profesional cu care interacţionează subiectul devine el însuşi o necesitate.
Pentru a se canaliza pe indeplinirea obiectivelor organizationale, un candidat trebuie sa le perceapa ca o componenta a efortului propriu depus, capatand astfel valoare in sistemul sau de referinta.
Cu cât obiectivele personale oglindite in valori sunt mai apropiate de cele organizationale, cu atât implicarea va aduce o contributie mai mare la rezultatele asteptate de organizatie, asa cum lipsa acestor valori se va concretiza în performante slabe la locul de munca.
Articol scris de Madalina Stoica
HART Human Resource Consulting
www.hart.ro