• 13 May. 2005
  • 3 min

Vizibilitatea ta pe Internet.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

In articolele precedente ne-am concentrat asupra unor domenii si idei cheie care ii privesc pe recruiteri in mod direct. Am discutat recrutarea ca pe un proces […]

In articolele precedente ne-am concentrat asupra unor domenii si idei cheie care ii privesc pe recruiteri in mod direct. Am discutat recrutarea ca pe un proces de vanzare, rezolvarea problemei contra-ofertelor, si temerilor aplicantului si abordarea aplicantului pe parcursul procesului de recrutare. In acest articol vom discuta cateva idei privind imbunatatirea vizibilitatii tale pe internet. Aceasta va fi de folos atat organizatiei tale cat si intregului personal de recrutare, dar ramane sub controlul adevaratului profesionist in recrutare.

Aproape toata lumea a ascultat o poveste de groaza despre un individ cu calificari ridicate care a si-a expus CV-ul pe internet si a primit imediat zeci de telefoane si e-mailuri si a fost nevoit sa-si schimbe numarul de telefon si adresa de e-mail pentru a-si recapata linistea personala. Cei care isi cauta un loc de munca in ziua de azi sunt mult mai precauti si sunt reticenti in a spune cuiva ca isi cauta o alta slujba, indiferent pentru ce motiv. In schimb, aceste persoane “isi lasa degetele sa alerge” cautand pe internet si anuntand acele organizatii pe care le selecteaza ca sunt “disponibili”. Pentru a atrage acesti “candidati pasivi” recruiterul de succes trebuie sa-si rezerve putin din timpul sau pretios pentru a asigura o vizibilitate puternica pe internet companiei sale. Aceasta sarcina nu este nici simpla nici scurta.

In primul rand, companiile trebuie sa aiba posturile vacante trecute pe site-ul lor indiferent de celelalte anunturi pe care le-au trimis pe alte site-uri. Un studiu recent realizat de Wetfeet Press din California, a aratat ca studentii petrec in medie 4.8 ore pe saptamana pe internet pentru a cauta companii si oportunitati de angajare. In plus, Exec-U-Net a facut un sondaj de opinie recent printre 800 de manageri de nivel superior si a descoperit ca 44% dintre ei foloseau in mod periodic internetul pentru a-si cauta un post. Ce ne spun aceste statistici noua ca recruiteri profesionisti? Trebuie sa ne asiguram ca pagina noastra principala este usor de gasit si atrage acesti cautatori pasivi de joburi. Spre exemplu, organizeaza un concurs pe pagina ta web, fiecare al 1000-lea vizitator primeste un premiu cum ar fi doua bilete la urmatorul meci important, iar tichetele provin din stocul corporativ de tichete de sezon. Totusi, pentru a fi luat in considerare ca vizitator, fiecare persoana trebuie sa se inregistreze oferindu-si numele, adresa, adresa de e-mail, si o scurta lista de abilitati. Aceste nume si in special adresa de e-mail te vor ajuta sa-ti faci o baza de date cu aplicanti si sa-i oferi o vizibilitate sporita aplicantului pasiv. Poti adauga o casuta verificabila formularului de inregistrare pentru cazul in care vizitatorul ar dori sa fie contactat de recruiter. Creeaza un buletin de stiri trimestrial pentru OOP, Server Client, E-comert, etc, si permite-i vizitatorului sa se inscrie si sa primeasca buletinul de stiri in functie de specialitatea sa. Aceste stiri se pot referi la proiectele organizatiei tale, sau la curente viitoare, si pot fi de asemenea folosite pentru a actualiza statutul unui aplicant.

La fel de important este ca pagina principala sa aiba cuvintele cheie potrivite enumerate in sectiunea html in care se afla inscrise titlurile. Sa ne uitam putin la utilizarea acestor cuvinte cheie si la cum isi initiaza cel care isi cauta o slujba cercetarea. Candidatul potential merge pe motorul sau preferat de cautare si tasteaza cuvinte cheie cum ar fi Ohio, slujbe, angajare, tehnologie avansata, computer, etc. si isi incepe cautarea. Motorul de cautare ii afiseaza rezultatele in functie de cat de bine considera ca un site se potrivieste cu cuvintele cheie. Fiecare motor de cautare foloseste algoritmi diferiti pentru a lista potrivirile si majoritatea motoarelor de cautare se bazeaza pe meta-etichete pentru cuvintele cheie care fac parte din pagina html. Poti vizualiza html-ul de pe pagina ta accesand view din bara de meniu si apasand fie pe sursa sau pagina sursa in functie de browser-ul pe care-l folosesti. De obicei specialistul in web de la departamentul de marketing este persoana care creeaza lista de cuvinte cheie pentru titlul html al paginii, si din nefericire, s-ar putea sa nu priveasca niciodata pagina ca pe un instrument important in recrutare. Uita-te la html-urile de pe site-urile concurentilor tai – ce pun in evidenta? Poti de asemenea sa cauti pe URL-ul http://www.adbility.com/WPAG/baf counter.htm care are o lista de servicii gratuite care te pot ajuta sa analizezi cuvintele cheie folosite de vizitatorii de pe pagina ta.

Dupa ce ti-ai actualizat cuvintele cheie pentru html-ul site-ului tau, ar trebui sa te asiguri ca pagina ta de web este inregistrata in motoarele cunoscute de cautare. Majoritatea ofera posibilitatea de trimitere a unui URL sau de a recomanda un link. Infoseek, Excite, Lycos, AltaVista si SNAP accepta link-uri. YAHOO iti cere sa inregistrezi un URL in una dintre categoriile lor si-si rezerva dreptul de a decide daca-l vor accepta sau nu. Exista de asemenea site-uri cum ar fi www.sitepromotor.com dedicate promovarii site-urilor in motoarele de cautare. Avand in vedere faptul ca exista peste 2.000 de motoare de cautare pe internet incercarea de inregistrare manuala pentru fiecare motor de cautare poate dura foarte mult si poate fi foarte costisitoare.

Sugestiile de mai sus prezinta doar cateva idei disponibile pentru sporirea vizibilitatii companiei tale pe internet. Fii creativ – exista posibilitati nenumarate pentru utilizarea internetului ca pe un instrument putin costisitor.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply