• 3 Feb. 2016
  • 4 min

100 de experimente pentru carieră, știință și joc în același loc

În numai două ore am vizitat Insula Luminii și am făcut proiecții cu lentilele concave și convexe, am verificat Teorema lui Pitagora, mi-am testat inteligența și răbdarea cu cele 11 puzzle-uri asemănătoare, dar cu rezolvări diferite, iar la final am compus o melodie simpatică cu ajutorul paharelor – deși muzica nu a fost punctul meu forte în anii de școală.

Casa Experimentelor este primul centru ştiinţific non-profit din România, cu un concept inovativ de învăţare despre ştiinţă într-un mod informal. A fost creat în cadrul unui program de cooperare elveţiano – român, iar scopul este nobil: formarea şi dezvoltarea tinerilor pentru a deveni competitivi pentru piaţa forţei de muncă. Încă de la începutul lunii ianuarie, când a fost deschis, centrul se bucură de succes, 9000 de oameni l-au vizitat deja, iar până în luna iunie sunt aşteptaţi 29000 de vizitatori.

 

Casa Experimentelor

Muzica la pahare

 

Povestea începe cu Școala copiilor

Motto-ul „Fiecare copil pe care îl instruim este un om pe care pe care îl câștigăm“ (Victor Hugo) a ghidat-o pe fiica Gabrielei Ionescu – președintele Asociației pentru Formare și fondatoarea Casei Experimentelor. Mai întâi, au dezvoltat proiectul Școala Copiilor, o școală altfel care lansa juniorilor o întrebare foarte serioasă: „Mi se potriveşte această meserie?“ Pornind de la premisa că abilitățile specifice meseriilor pot fi observate și dezvoltate încă din copilărie, au dat startul atelierelor de meserii și profesii, precum și cursurilor de gimnastică și dans modern. Pe rând, copiii au testat și testează și azi profesii precum grafician, profesor, jurnalist, avocat, medic, magician, actor, pun întrebări specialiștilor în domeniu și sunt mult mai informați atunci când aleg job-ul de viitor. Dacă adulții trebuie să se adapteze și să demonstreze abilități de leadership, negociere și managementul timpului, pentru copii și adolescenți acestea sunt noțiuni familiare pentru că ei învață la ateliere cum să le aplice în relația cu părinții și colegii. Interesul pentru astfel de activități care dezvoltă tinerii să devină competitivi pentru piața forței de muncă, le-a determinat să meargă într-o nouă etapă și să dea contur unui proiect si mai ambițios: „Casa Experimentelor“. Au găsit model și inspirație în Elveția, la centrul de experimente Technorama, iar provocarea să deschidă și în România un astfel de spațiu al științei a fost mare. Mai întâi, au aplicat pentru finanțarea proiectului în S.U.A., apoi în Elveția, unde au fost la 2 puncte de obținerea fondurilor necesare. Au aplicat din nou în Elveția, iar la sfârșitul anului 2014 proiectul a fost câștigător și a primit finanțarea mult așteptată.

În numeroase situații din viață dai de locuri în care fizica își spune cuvântul, de aceea, am pregătit un experiment chiar și în locuri precum baia, unde vizitatorii se așteaptă mai puțin.

Experimentele nu pot fi povestite, e ca și cum ai spune deznodământul unui film bun, merită testate, iar cele din categoria matematică pot concura cu succes cu un interviu de perspicacitate la Google: „Drumul scurt vs rapid“ atunci când lași să alunece simultan câte o bilă pe cele trei drumuri; „Turnul din Hanoi“ și discurile sale cu 31 de mutări posibile; „Teorema lui Pitagora“ și modalitatea sa inedită de a face legătura între suprafețe; „Bomboanele“, mmm… o mulțime de bomboane colorate îți trezește pofta, dar cum afli câte sunt?

casa experimentelor

Gabriela Ionescu, președintele Asociației pentru Formare și fondatoarea Casei Experimentelor la generatorul Van de Graaff

 

Happy Every Working Day în Garderoba Sunetelor sau la generatorul electric

Cele mai bune momente pentru a vizita Casa Experimentelor sunt cele de luni până vineri când e liniște sau poate doar pentru o scurta perioadă de timp până se dă startul distracției și jocurilor în echipă. „Happy Every Working Day“ poate începe cu o gustare delicioasă în party room și continuă cu întreceri la jocurile de inteligență (care în România au un succes mai mare decât în Elveția). Urmează o incursiune sincron sau asincron în Garderoba sunetelor și o melodie simplă la pianul pentru picioare la care poți fi și acompaniat. Pentru cei mai nonconformiști membrii ai echipei, generatorul Van de Graaff, care ajunge chiar și la 5 megavolți, garantează un look nou și inedit. Există chiar și un spectacol pentru întreaga echipă la bobina Tesla care produce fulgere adevărate în fiecare zi la ore fixe.

Casa Experimentelor

Jocurile de inteligenţă şi răbdare (central) şi Teorema lui Pitagora (stânga)

 

Pentru companii sunt create pachete speciale. Dacă rezervă spațiul pentru o petrecere corporate au inclus în pachet și accesul la workshop-uri pentru toți membrii echipei. Dintre toate, vă recomand workshop-ul: „Unde? Unde?“ Evident unde sunt undele cuptorului cu microunde, cum funcționează și care este utilitatea lor în viața noastră? Răspunsurile sunt distractive și interactive.

casa experimentelor

Copiii, publicul-ţintă al companiilor care vor să susţină Casa Experimentelor


Companiile dedicate copiilor pot susține proiectul

Durata finanțării acestui proiect este 18 luni (din ianuarie 2015 până în iunie 2016), timp în care vizitarea Casei Experimentelor este gratuită. Miza este să susținem proiectul prin donații, demonstrând astfel că promovăm și credem în valorile sociale, precum dezvoltarea copiilor, tinerilor și adulților pentru a deveni competitivi pe piața forței de muncă, organizarea activităților pentru schimbarea percepției despre educație. Suma aprobată pentru finanțarea proiectului a fost de 236.029,30 franci elvețieni, iar contribuția proprie a Asociaţiei pentru Formare este de 84.970,70 franci elvețieni, ce va fi colectată din donaţii, sponsorizări şi contribuţii din impozitul pe venituri (2%).

În acest sens, companiile din sectorul FMCG care se adresează copiilor pot susține proiectul prin sponsorizări și chiar sunt încurajate să gândească campanii creative prin care să demonstreze că sunt implicate în viața comunității. Acesta este și un criteriu pe baza căruia publicul evaluează mai nou companiile, iar pe termen lung un business cu această strategie câștigă aprecierea și loialitatea clienților.

 

Casa Experimentelor

Caleidoscop

Superlative de la elvețieni

Ca în orice proiect, feedback-ul este important, mai ales atunci când vine din partea elvețienilor. Gabriela Ionescu, fondatoarea Casei Experimentelor, mi-a citit cu entuziasm e-mail-ul primit de la d-na Dr. Barbara Neff (Exhibition Manager & Deputy Director la Technorama Swiss Science Center): „It was a really big surprise, much better than anyone can imagine. Anyone who knows how much work it could be. Congratulations to you and your team!“

 

Casa Experimentelor

Globul cu plasmă

Planuri de dezvoltare

Casa Experimentelor primește cereri din partea companiilor pentru organizarea de conferințe, dar este nevoie de o investiție în spațiu și dotări pe care o poate face doar prin sponsorizări și donații. Cum anul acesta sunt așteptați 29000 de vizitatori, echipa de management are în plan achiziționarea a două autocare pentru a facilita și accesul vizitatorilor din provincie. De asemenea, în culise se pregătesc activități interactive pentru teambuilding-urile corporatiștilor, precum și noi experimente pe care le dezvoltă cu ajutorul unei echipe de muncitori pasionați care se dedică lucrărilor chiar și noaptea. Iar alegerea locului, pe Splaiul Dâmboviței, nu este întâmplătoare, pentru că din vară vor incepe noi lucrari care vor fi o premieră pentru București.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply