• 10 May. 2016
  • 2 min

20.000 de angajaţi au primit creşteri salariale spectaculoase în martie

Salariu energie
Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Institutul Naţional de Statistică a anunţat că salariile angajaţilor din tutun, petrol şi gaze au înregistrat o creştere spectaculoasă în martie, comparativ cu luna precedentă.

Cei aproximativ 20.000 de oameni care lucrează în sectoarele „fabricarea produselor din tutun” şi „extracţia petrolului brut şi gazelor naturale” au primit, în februarie, cele mai mari salarii nete dintre toţi angajaţii din ţară. Astfel, angajaţii din „fabricarea produselor din tutun” au încasat un salariu mediu net de 6.347 de lei, iar cei din „extracţia petrolului brut şi gazelor naturale” au fost remuneraţi cu 6.024 de lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Totodată, personalul din cele două domenii a avut parte, în martie, şi de cele mai mari creşteri salariale, de la lună la lună, dintre toţi angajaţii din economie. Astfel, câştigurile angajaţilor din „fabricarea produselor din tutun” şi „extracţia petrolului brut şi gazelor naturale” au avansat cu 33,9%, respectiv 45,4%  faţă de februarie.

„Creșterile salariale menționate se referă la industrii care, în mod tradițional, se află în topul celor mai buni plătitori. Credem că aceste creșteri includ și bonusurile de performanță acordate anual sau alte beneficii de natură financiară acordate salariaților, totul fiind raportat la cifre salariale sensibil mai mari decât media pieței”, spune Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanță în management și resurse umane BPI Group.

Explicațiile Ralucăi Pârvu sunt întărite și de INS. „În luna martie 2016, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării primelor ocazionale – inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte –, drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri – inclusiv tichete de masă şi tichete cadou. De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari – în funcţie de contracte sau proiecte”, potrivit INS.

Salariaţii din domeniul „activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice” se află pe poziţia a treia în topul din martie al celor mai bine plătiţi angajaţi din ţară, cu un câştig mediu net de 5.621 de lei. Totodată, în nouă dintre domeniile analizate de INS, salariul mediu net din martie a depășit pragul de 4.000 de lei.

Pe de altă parte, cel mai slab plătiţi angajaţi din ţară sunt cei din hoteluri și restaurante (1.161 de lei net),  „fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.274 de lei net) și „fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite” (1.325 de lei).

Salariul mediu net pe țară a ajuns la 2.051 de lei

 

Salariul mediu net înregistrat la nivel național a fost de 2.051 de lei în martie, cu 101 lei (+5,2%) mai mult decât februarie și cu 222 de lei peste câștigul mediu net consemnat în martie 2015. De la introducerea leului greu, în 2005, în nicio altă lună martie de până în prezent salariul mediu nu a crescut cu mai mai mult de 100 de lei față de februarie, așa cum s-a întâmplat în 2016. Anul trecut, de exemplu, salariul mediu net a fost de 1.829 de lei în martie, cu 98 de lei peste câștigul din februarie 2015.

Salariul mediu net din primul trimestru al anului a fost de 1981,3 lei, cu aproape 215 lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut. De asemenea, în intervalul ianuarie – martie 2016, salariul mediu net s-a majorat în fiecare dintre cele trei luni, față de primul trimestru din 2015, când câștigul mediu net la nivel național a avut o evoluție oscilantă – 1.740 de lei în ianuarie, 1.731 de lei în februarie și 1.829 de lei în martie.

A fost util articolul? 0
salariul mediu net

Leave a Reply