• 2 Sep. 2023
  • 3 min

3 capcane care-ți limitează dezvoltarea profesională și cum le depășești

dezvoltarea profesională

În acest articol vorbim despre 3 dintre cele mai comune capcane în carieră care-ți pot periclita dezvoltarea profesională. De asemenea, îți vom oferi și sfaturile practice legate de identificarea lor, dar și pentru depășirea fiecăreia în parte. După ce vei trece peste aceste tendințe de autosabotare, ai toate șansele să excelezi în noua ta poziție.

Capcana perfecționismului

Ai simțit vreodată că trebuie să știi totul înainte de a lua cuvântul într-o ședință, de a-ți spune părerea? Da, încercarea de a fi perfect te poate împinge să fii cel mai bun, dar poate, de asemenea, să te împiedice să-ți asumi anumite riscuri și să explorezi lucruri noi. Uită de gândul că toate ideile sau lucrurile pe care le faci trebuie să fie perfecte și amintește-ți că uneori „destul de bine” este suficient.

Iată și câteva sfaturi care te pot ajuta să combați perfecționismul:

Fii realist. Uită-te la obiectivele tale și asigură-te că pot fi atinse într-un interval rezonabil. Amintește-ți că nu totul trebuie să fie perfect și concentrează-te pe ceea ce este cu adevărat important.

Preferă „terminat” în loc de „perfect”. Permite-ți să finalizezi sarcinile fără să-ți faci griji pentru fiecare detaliu. Adeseori este mai bine să finalizezi un proiect și să înveți ceva din el decât să încerci mereu să-l faci perfect.

Învață din greșeli. Greșelile sunt o parte firească a procesului de învățare. În loc să fii prea critic cu tine, raportează-te la greșeli ca la niște oportunități de creștere și pentru a deveni mai bun decât erai cu o lună în urmă. Nu-ți fie teamă să-ți asumi riscuri și să încerci lucruri noi.

Nu lăsa dorința de perfecțiune să te împiedice din îndeplinirea visurilor. Fii mai blând cu tine pentru a te elibera din capcana perfecțiunii și pentru a aborda noi provocări cu mai multă relaxare.

 

Capcana supraanalizării

Te gândești vreodată ore întregi (sau chiar zile) la o decizie, doar ca să te simți complet blocat când vine vorba de luarea ei? Supraanalizarea următorilor pași pe care îi ai de făcut poate reprezenta un obstacol enorm în dezvoltarea profesională. Ea te împiedică să acționezi și să avansezi.

Cum poți aborda problema supraanalizării:

Stabilește o limită de timp pentru luarea unei decizii și respect-o. Deadline-urile te împiedică să te pierzi într-un ciclu nesfârșit al indeciziei. Așa că stabilește să iei o decizie până la o anumită dată și oră.

Ai încredere în instinctul tău. Intuiția ta îți poate oferi indicii valoroase în luarea deciziilor. Amintește-ți că ai experiența și cunoștințele necesare pentru a lua hotărâri informate.

Amintește-ți că nu fiecare decizie trebuie să fie perfectă sau permanentă. Deciziile pot fi reconsiderate sau ajustate mai târziu, dacă este necesar. Oferă-ți flexibilitatea de a învăța și de a te adapta pe măsură ce avansezi.

 

Capcana setării de limite 

Dacă nu îți stabilești limite, poate fi ușor ca munca să-ți ia în stăpânire și viața personală. Iar asta poate duce la epuizare și frustrare. Limitele sunt importante pentru a menține un echilibru sănătos între viața personală și profesională și pentru a asigura că ai energia necesară pentru dezvoltarea profesională.

Cum poți seta limite:

Stabilește-ți prioritățile și limitează-le. Determină care aspecte ale vieții tale profesionale și personale sunt cele mai importante pentru tine. Setează limite clare pentru a-ți proteja acele priorități.

Comunică limitele tale colegilor și superiorilor. Vorbește deschis și cu încredere despre ele, astfel încât ceilalți să le înțeleagă și să le respecte.

Ai grijă de tine și acordă prioritate stării tale de bine. Fă-ți timp pentru activități care te ajută să-ți reîncarci bateriile, cum ar fi sport, alte hobby-uri sau petrecerea timpului cu cei dragi. Dacă așezi pe un loc fruntaș grija față de tine, vei fi mai bine pregătit pentru a reuși și-n carieră.

 

Dacă dorești să investești în dezvoltarea profesională, e important să începi să combați încă din fașă comportamentele prin care te autosabotezi și să-ți schimbi obiceiurile care-ți scad șansele de reușită. Lucrând la a fi mai puțin perfecționist, la a nu supraanaliza totul și la a seta limite clare, îți poți atinge adevăratul tău potențial și poți obține un succes pe termen lung. Iar dacă locul de muncă actual nu-ți permite să faci aceste schimbări, poate ar fi cazul să aplici la unul dintre cele peste 30.000 de anunțuri disponibile pe eJobs.ro pentru a-l găsi pe cel care-ți dă libertatea de a fi cea mai bună versiune a ta. 

 

Ți-a plăcut articolul 3 capcane care-ți limitează dezvoltarea profesională și cum le depășești? Citește și:

Obiective pentru o (mai) bună sănătate emoțională

Anxietatea la job: cum îți înfrunți temerile?

Succesul nu este întotdeauna egal cu împlinirea

A fost util articolul? 10

Leave a Reply