• 28 Mar. 2023
  • 2 min

Ce e de făcut când te simți subapreciat la job

Ce e de făcut când te simți subapreciat la job (2)

Îți poți da seama aproape mereu când ești subapreciat sau insuficient susținut la job. Fie că auzi când o persoană își exprimă o presupunere legată de limitările tale, fie există doar sentimentul că-ți sunt adeseori respinse contribuțiile. Cu toate acestea, tu știi mai multe despre tine decât oricine altcineva. Tu ești cel care știe pe ce paliere excelezi și unde e loc de mai bine.

Dacă te simți subapreciat de manager sau de colegi, iată câteva acțiuni concrete pe care le poți întreprinde pentru a le schimba opinia:

 

Învață să-ți articulezi valoarea pentru a nu mai fi subapreciat la job

O strategie dovedită pe care o poți folosi atunci când ești subapreciat de oameni este să înveți să-ți articulezi valoarea. Te-ai întrebat vreodată de ce clienții tăi aleg să lucreze cu tine în loc să meargă la concurență? Și dacă da, poți articula acest avantaj competitiv pentru a atrage și alți clienți? Cam așa trebuie să te gândești și în relația cu colegii sau cu superiorul. E important să-ți cunoști propriul brand și să ți-l promovezi periodic. Dacă tu nu o faci, altcineva sigur nu o va face în locul tău.

 

Folosește percepția lor în avantajul tău

Dacă managerul direct sau un coleg te subestimează, poți beneficia de această percepție. Lucrează din greu pentru a-ți îmbunătăți abilitatea pusă sub semnul întrebării. De exemplu, dacă îți este analizată proactivitatea, poți începe să te oferi mai des să execuți tu anumite sarcini. Dacă nu ești considerat un bun coechipier, caută să oferi o mână de ajutor oricărui coleg aflat în impas. Faptul că oamenii au o anumită impresie despre tine nu înseamnă că ea nu poate fi ulterior schimbată.

 

Utilizează subestimarea oamenilor pe post de feedback

Te poți folosi de subestimarea celorlalți drept feedback constructiv pentru a evolua în carieră. În primul rând, gândește-te de ce acel individ te-a subapreciat. Nu știi să-ți vinzi abilitățile, ești timid în abordare sau poate felul în care te prezinți la muncă sau în ședințele online dă impresia că nu acorzi suficient interes? Oricare ar fi situația, raportează-te la ea ca la o oportunitate de învățare. Amintește-ți că orice poate fi transformat în feedback constructiv dacă ai mentalitatea potrivită.

În concluzie, atunci când simți că ești subapreciat în vreun fel, evaluează dacă te-ai autosabotat și caută să înțelegi ce poți face diferit. Nu te poți aștepta la rezultate diferite, dacă nu schimbi totuși și tu ceva. Comunică în continuare cu profesionalism, fii dispus să adopți schimbări în etica ta de lucru și acordă modificărilor timp pentru a te obișnui cu ele. Dacă simți că problema nu se află deloc în terenul tău, atunci poate ar fi timpul să migrezi către un loc de muncă unde să fii apreciat la adevărata ta valoare – indiferent dacă asta înseamnă mai mulți bani, un tratament mai echitabil, un job care să te împlinească cu adevărat sau toate laolaltă. Viața este prea scurtă pentru a fi nefericit la locul de muncă.

 

Ți-a plăcut acest articol despre acțiunile ce merită întreprinse când te simți subapreciat la job? Citește și:

5 lucruri de evitat când îți cauți un loc de muncă

Ghid de interviu: 13 reguli pentru a-i face față cu brio

Cum știi că a venit momentul să-ți schimbi locul de muncă

A fost util articolul? 15

Leave a Reply