• 28 Sep. 2022
  • 3 min

3 întrebări de pus pentru a minimiza un potențial regret

3 întrebări de pus pentru a minimiza un potențial regret

„Mi-aș fi dorit să nu fi acceptat jobul ăsta strict pentru bani”, „ Mi-ar fi plăcut să-mi dau demisia mai devreme”, „Mi-aș fi dorit să fi profitat de această oportunitate”, „Mi-aș fi dorit să fi avut mai multă inițiativă”. Ți-ai spus vreodată astfel de lucruri? Fiecare profesionist are măcar un regret de-a lungul vieții profesionale. Iar acest lucru are sens dacă stăm să ne gândim că o persoană obișnuită își va petrece, în medie, o treime din viață la locul de muncă.

Dar după cum îți poți imagina, nu este sănătos să te afunzi în acest regret sau să acumulezi multe altele noi. Iată câteva întrebări pe care să ți le pui atunci când simți că ai o decizie importantă de luat, o decizie ce se poate afla la baza unui regret. Iată cum să ieși victorios dintr-o astfel de situație și să minimizezi acumularea de regrete pe termen lung.  

 

Ți-ai cântărit cu adevărat opțiunile?

Profesioniștii care își evaluează cu atenție situația sunt mai puțin predispuși să regrete decizia de a părăsi un loc de muncă. Te-ai gândit la aspectele care te nemulțumesc și ai încercat să rezolvi problemele fără a face neapărat o mișcare radicală? Poate, de fapt, ai nevoie de o pauză. Când ai avut ultima dată vacanță pentru a te relaxa și a te reîncărca? Ți-ai făcut temele pentru a vedea cum se prezintă piața muncii pentru cineva cu abilitățile și experiența ta?

 

Ce direcție voi regreta mai mult?

Ai dat vreodată cu banul pentru a lua o decizie minoră de genul „Ce comand de mâncare diseară?” și în timp ce moneda era în aer îți doreai ca ea să cadă pe o anumită parte și implicit aceea ar trebui să fie alegerea pe care o iei? Deseori, încercăm să rezolvăm probleme punând întrebări de genul „Ar trebui să fac asta? Nu ar trebui să fac asta?”. Dar aceste întrebări nu ating cu adevărat problema.

De exemplu, există o mulțime de oportunități în viață care, la o primă vedere, par grozave. Dar dacă spui da, spui simultan nu multor alte oportunități. Deci ce faci? O întrebare mai bună de pus ar fi: „Ce direcție o voi regreta mai mult?”. În acest exemplu, dacă spui da acestei noi oportunități, vei regreta toate lucrurile la care renunți? Sau invers, dacă spui nu, vei privi înapoi la viața ta și vei regreta dacă spun nu? Dacă te gândești: „Nu, nu cred că voi regreta dacă spun „nu”, atunci poate că nu ar trebui să spui da în primul rând – pentru că arată că oportunitatea nu valorează, de fapt, prea mult pentru tine.

 

Iau această decizie rațional sau emoțional? 

Atunci când oamenii ajung la o răscruce unde sunt nevoiți să ia decizii, emoțiile tind să se intensifice. Te simți anxios. Te simți atașat de rezultate, de oamenii din jurul tău sau de așteptările de pe umerii tăi. Dar aceste lucruri îți împiedică capacitatea de a gândi clar și de a lua decizii raționale. În schimb, este mult mai bine să încerci să creezi o distanță emoțională față de situație, astfel încât să poți gândi mai întâi lucrurile logic. Apoi, odată ce ai ajuns la o concluzie logică, îți poți verifica instinctul, să vezi cum se simte, să recunoști consecințele emoționale ale situației.

Revizuiește-ți periodic obiectivele în carieră și stabilește ce pași sunt necesari pentru atingerea lor. Răspunzând periodic la astfel de întrebări reprezintă o modalitate excelentă de a descoperi ce direcție ar trebui urmată. Când determini pașii concreți de urmat, întreabă-te dacă fiecare acțiune pe care o întreprinzi te va conduce către obiectivul final. Poți vorbi despre aceste obiective și pași de acțiune cu o altă persoană în care ai încredere. Determină ce obiective implică un risc suplimentar, apoi evaluează dacă riscul merită cu adevărat pentru situația ta actuală. Analizând deciziile tale viitoare în acest fel vei minimiza numărul regretelor legate de carieră și, în timp, îți va fi mai ușor să faci alegerile care te împlinesc cu adevărat.

 

Ți-a plăcut articolul 3 întrebări de pus pentru a minimiza un potențial regret? Citește și: 

Circa 35.000 de joburi noi au fost scoase la bătaie în septembrie

Cealaltă latură a performanței

Ce nu-ți spune nimeni la început de carieră

A fost util articolul? 4
regret decizieregret viața profesională

Leave a Reply