• 15 Feb. 2016
  • 3 min

3Pillar Global angajează peste 50 de oameni în birourile din Cluj și Timișoara

Angajați IT
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Compania 3Pillar Global România, care activează pe piața serviciilor de dezvoltare de software, va angaja circa 50 de oameni noi în 2016 și se pregătește să depășească borna de 400 de salariați în cele două birouri din Cluj și Timișoara.

3Pillar Global, companie americană prezentă din 2009 pe piața locală de servicii IT, prin intermediul 3Pillar Global România, va angaja, în 2016, peste 50 de oameni în birourile din Cluj-Napoca și Timișoara. „Avem, în prezent, 350 de angajați, doar în 2015 ni s-au alăturat 100 de colegi noi. Estimăm că până la finalul acestui an să depășim 400 de angajați în cele două birouri din România. Distribuția noilor colegi în cele două centre nu este stabilită în ideea în care avem posibilități de extindere în ambele centre. În acest moment contează mai mult competențele pe care le vom găsi”, declară Cătălin Ștef, director general la 3Pillar Global România și senior vice president pentru operațiunile companiei la nivel internațional . 3Pillar Global România va pune accentul, în 2016, „pe componenta calitativă în ceea ce privește strategia de recrutare”. „Căutăm în permanență developeri seniori care cunosc tehnologii avansate și care, pe lângă abilități tehnice să aibă sau să își dorească dezvoltarea unor abilități complementare, precum consultanță, pentru a livra produse competitive pe piețele occidentale. În ceea ce privește programarea, se urmăresc, în special, competențe de Java și Phyton, dar și alte tehnologii utilizate pentru dezvoltarea de aplicații web și mobile. De asemenea, compania caută să angajeze și manageri cu experiență tehnică”, precizează Ștef.

Una dintre cele mai mari probleme cărora trebuie să le facă față compania în procesul de recrutare din Timișoara și Cluj-Napoca este lipsa de programatori disponibili pe piața forței de muncă din cele două orașe. Prin urmare, dezvoltatorul de software încearcă să se concentreze pe crearea unui brand de angajator suficient de puternic care să-i permită atragerea de candidați.

Cătălin Ștef

Cătălin Ștef conduce peste 600 de oameni, atât în România, cât și în India.

 

„O axă strategică importantă pentru noi este investiția în programe de dezvoltare de nivel tehnic foarte înalt. La finalul anului trecut, de exemplu, am adus în fata comunității IT din cele două orașe un speaker în al cărui CV apar companii precum Telegraph Media Group sau Yahoo! Europe. În 2016 continuăm pe această linie și începem cu un eveniment, Redux to React, în jurul tehnologiilor reactive. Aceste evenimente sunt o investiție în creșterea angajaților noștri, dar și a pieței, în general, pentru că invităm întreaga comunitate”, afirmă Ștef.

Evenimentul „Redux to React” se va desfășura pe 22 februarie, în Cluj, sub forma unui workshop de două ore și jumătate pe anumite tehnologii. Programul va fi ținut de un angajat de-al companiei, team leader al unei echipe de frontend și un pasionat al programării funcționale reactive și al tehnologiilor precum Angular, Node sau MongoDB. „Două zile mai târziu, pe 24 februarie, tot la Cluj, sprijinim un eveniment organizat de ITCamp construit în jurul aplicațiilor mobile”, spune directorul general al 3Pillar Global România.

Angajații din România ai companiei americane reacționează cel mai bine la programele de dezvoltare care pun accentul pe tehnologiile de ultimă oră. „Avem sesiuni de tip open, în care invităm întreaga comunitate locală de IT. Acestea aduc cea mai mare valoare pentru că provoacă. De exemplu, o sesiune care pune accent pe importanța arhitecturilor reactive și oferă detalii despre modul în care un mare grup media, cu zeci de milioane de utilizatori online integrează astfel de tehnologii în sistemele proprii este un exemplu de program de dezvoltare apreciat de inginerii cu un grad ridicat de experiență”, adaugă executivul companiei.

India versus România

 

Cătălin Ștef conduce, pe lângă angajații 3Pillar din România, și salariații companiei americane din India, circa 300 de oameni.  Diferențele majore dintre piața românească și cea indiană sunt date de numărul mult mai mare de programatori din India – 1,5 milioane. „În vreme ce principalele orașe secundare din România au o populație de până în 350.000 de locuitori, în India sunt zeci de orașe a căror populație depășeste un milion de locuitori. Această diferență cantitativă determină realizarea anumitor produse acolo și a altora aici. Centrele IT din România nu pot reprezenta o concurență cantitativă. Șansa programatorilor români este dezvoltarea unor activități cu valoare ridicată, care să concureze mai degrabă cu centrele din Vest. Ne îndreptăm spre acest lucru”, menționează Ștef.

În ceea ce privește deosebirile dintre managerii români și cei din India, Ștef arată că, în cadrul 3Pillar, o companie multinațională, astfel de diferențe nu sunt vizibile, chiar dacă ambele țări au un background cultural unic. „În momentul de față, în companiile multinaționale, procesele de management tind să fie armonizate astfel încât cultura organizațională a companiei, în diversele ei centre, să fie aceeași. În plus, indiferent unde se află aceste centre din punct de vedere geografic, ele au implementate sisteme complexe de managementul performanței bazate pe obiective și indicatori”, mai spune Ștef.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply