• 9 Jul. 2024
  • 3 min

5 motive pentru care nu ești (încă) angajat

angajat
Autor
Steluţa Năstase
Steluţa Năstase Am ales un job pe care îl iubesc și, da, zâmbesc pentru c... Arată mai mult

Ai aplicat la zeci de joburi, dar invitația la interviu întârzie să apară? Nu este întotdeauna clar de ce nu ai reușit să obții un loc de muncă, care simțeai că se potrivește experienței și aptitudinilor tale, dar pot fi și motive evidente, care țin de tine.

E important să le cunoști pentru a te pregăti mai bine la viitoarele aplicări, pentru a te orienta mai bine în căutarea joburilor și să-ți crești astfel șansele de a fi angajat. Iată care sunt acestea!

 

1. Ai o abordare pasivă

Dacă aplici la mai multe locuri de muncă fără a urmări răspunsul angajatorilor și invitațiile la interviu sau din contră, dacă aplici la prea puține locuri de muncă, îți lipsește o parte cheie a căutării unui loc de muncă.
Abordează proactiv căutarea unui loc de muncă, stabilind strategii de căutare. Strategiile presupun să știi ce tip de loc de muncă cauți, domeniul, salariul, beneficiile, task-urile pe care vrei să le ai. De asemenea, presupune să-ți cunoști punctele forte și punctele slabe și să-ți rezervi timp zilnic pentru a căuta și aplica la joburi, precum și pentru a-ți actualiza sau optimiza CV-ul.

Angajatorii vor să vadă și entuziasmul tău pentru job. Abilitățile pot fi deprinse dacă ai pasiune și entuziasm. Fă o listă cu motivele care te fac dornic să lucrezi pentru o anumită companie și prezintă-le în scrisoarea de intenție și la interviu. 

 

2. CV-ul tău nu este convingător

CV-ul, prima impresie pe care și-o face un recrutor despre tine, este unul dintre cele mai comune motive pentru care nu primești invitații la interviuri. Dacă CV-ul nu îți evidențiază abilitățile sau nu te diferențiază de alți candidați, este posibil să nu fii ales să mergi mai departe în procesul de recrutare.

Optimizează-l cu o introducere care surprinde pe scurt abilitățile, realizările tale și oferă acel motiv pentru care ar trebui să fii angajat. Adaptează CV-ul fiecărui loc de muncă! Chiar dacă două locuri de muncă sunt foarte asemănătoare, alege din anunțuri abilitățile dorite și cuvintele cheie folosite de recrutori. Include-le în CV pe cele care se potrivesc experienței tale.  

 

3. Îți subevaluezi talentele

Căutarea unui loc de muncă este unul dintre cele mai importante momente pentru a arăta încredere în abilitățile, cunoștințele și educația ta. Dacă nu îți demonstrezi talentul și realizările, s-ar putea să fii trecut cu vederea pentru un rol pentru care ești potrivit din punct de vedere profesional.

Îmbunătățește-ți abilitățile de a te vinde întocmai cum oamenii de sales îți prezintă un produs, înțelegând mai întâi zonele profesionale în care excelezi, realizările tale și cum se leagă ele cu jobul la care aplici. Apoi, alege cu grijă abilitățile și realizările care arată valoarea pe care o aduci unei companii și detaliază-le în CV și în scrisoarea de intenție.

 

4. Nu te-ai documentat

Îți poți reduce șansele de a fi angajat dacă nu cercetezi compania și rolul. Mulți angajatori pun întrebări în timpul unui interviului despre companie și despre job pentru că vor să vadă dacă ai un interes real pentru a lucra acolo. Pentru a arăta că ești un candidat implicat, concentrează-te pe a afla mai multe informații despre:

  • Obiectivele, misiunea și valorile companiei
  • Ce servicii oferă, cine sunt clienții săi
  • Ce presupune rolul
  • Activitatea companiei în mediul online

 

5. Nu ai o abordare flexibilă în negociere

Este important să fii flexibil în așteptările legate de salariu și beneficii. Participarea la un interviu cu o listă de cerințe nenegociabile poate fi un semnal pentru angajatori. Dar cum afli dacă salariul dorit este prea mic sau prea mare, comparativ cu situația din piața muncii? Dacă lucrezi în acest moment, verifică pe Salario.ro, comparatorul salarial al eJobs, care este media salarială pentru funcția, nivelul tău de experiență și orașul în care lucrezi. De asemenea stabilește și criteriile importante pentru tine în alegerea viitorului job, având grijă ca acestea să fie realiste. Salariul, echilibrul dintre viața personală și cea profesională și relația bună cu managerul sunt criteriile care contează cel mai mult pentru români când vine vorba de alegerea unui job, se arată într-un studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network și eJobs.ro. Alte aspecte pe care le iau în considerare când aleg un job sunt stabilitatea la locul de muncă, relația cu colegii, să se simtă apreciați pentru munca pe care o fac, oportunitățile de dezvoltare profesională, să simtă că munca lor are sens, numărul de zile de concediu pe care le au în cadrul companiei. 

Acum ai toate informațiile la îndemână pentru a ajunge mai ușor la jobul dorit și a fi angajat. Ai rămas fără loc de muncă? Ai un serviciu, dar te-ai hotărât să-l schimbi? Sau ești la primul job? În oricare dintre situații te afli, accesează iajob.ro și urmează pașii pentru a te angaja rapid. 

 

Ți-a plăcut articolul „5 motive pentru care nu ești (încă) angajat”? S-ar putea să-ți placă și: 

5 lucruri care te țin pe loc la job

Da, și regretele te ajută în carieră. Uite cum!

 

 

A fost util articolul? 3

Leave a Reply