Pentru că ultimii doi ani au fost presărați cu ceva mai multă instabilitate economică, iar acum mai mult ca oricând căutăm sfaturi pentru a ne administra mai bine veniturile, cel de-al doilea invitat al podcastului eJobs 1:1, Cornel Ionescu, coach financiar și trainer la Banometru, ne oferă răspunsurile pe care le căutam în materialul de mai jos.
Acesta a purtat o amplă discuție cu Marketing Managerul eJobs România, Raluca Dumitra, despre educația financiară a românilor. Mai jos găsești câteva întrebări din cadrul podcastului 1:1 la care specialistul a venit cu răspunsurile potrivite.
Un coach financiar este alături de o persoană care-și dorește să-și schimbe situația financiară, însoțind-o pe drumul către obiectivele ei. Evident, dacă este nevoie, îi furnizează și informațiile care îi lipsesc în materie de educație financiară. Și ce e interesant de remarcat este că de cele mai multe ori oamenii nu își doresc neapărat educație financiară, ci mai degrabă sănătate financiară sau bogăție financiară.
Teoretic, poți deprinde cunoștințele necesare în 2 ore. Însă să ajungi să faci asta practic s-ar putea să dureze câteva luni pentru că sunt niște obiceiuri ce trebuie însușite. De ce nu fac mulți ceea ce știu că ar trebui să facă? Pentru că schimbarea este dureroasă și inconfortabilă. Și pentru că de multe ori sunt mai apreciate lucrurile pe care le zici că le știi decât cele pe care le și faci concret.
Oamenii nu iau acasă cunoștințele de la job. În sensul în care fiecare dintre noi la job este parte dintr-o entitate care funcționează pe profituri și cheltuieli și acolo ne punem problema ce venituri facem, cum gestionăm banii astfel încât să ieșim pe plus. Când ajungem acasă uităm asta, uităm că și noi ar trebui să ieșim pe plus și că plusul ar trebui să se vadă în averea noastră netă, în banii din care o să trăim când nu vom mai putea lucra, indiferent dacă o să existe sau nu un sistem de pensii.
Cel puțin în prima parte ne-a făcut mai atenți la bani. După aceea, când a intervenit nevoia de relaxare ne-am pus pe spart bani (râde). Am revenit la obiceiurile anterioare pentru că am stat închiși în casă. Din ce am observat, mulți oameni au început să-și pună problema „Ce facem cu banii?”, tocmai pentru că a fost un șoc pentru mulți. Când nu ai bani puși deoparte și trebuie să trăiești brusc cu 75% din salariu e o problemă. Și ce e iarăși o problemă e că nu învățăm, în sensul în care în 2009 am mai trăit fenomenul ăsta. A fost o altă criză, a ieșit un președinte la televizor și a zis tăiem 25% din salarii. Acum s-a întâmplat același lucru. Și asta dacă ești îndatorat sau cheltuiești toți banii pe care-i câștigi și-ți scade venitul cu 25% atunci e o problemă mare.
Am luat mai multe decizii proaste financiar. Una dintre ele a fost să-mi dau demisia într-un moment nepotrivit. Tocmai îmi cumpărasem un apartament și în loc să mai stau pentru a-mi putea acoperi și cheltuielile mele de trai, mi-am dat demisia pentru că mi s-a părut mai șmecher așa. Veniturile mele erau foarte mari în acel moment. Era de ajuns să mai stau o lună pentru a-mi acoperi cheltuielile pe un an. Următoarea prostie majoră pe care am făcut-o a fost să împrumut bani de la prieteni pentru a-i împrumuta cuiva, care dintr-un motiv sau altul nu a mai putut să-i dea înapoi. Am fost nevoit să fac credit pentru a putea să-mi păstrez obrazul curat în fața prietenilor.
Cred că pe măsură ce vorbim mai mult despre bani și cu copiii și cu colegii, cu atât mai mult devenim mai conștienți de ce se întâmplă și putem să învățăm și din greșelile lor. Viața e prea scurtă pentru a învăța doar din greșelile noastre. Cred că o să fie bine, iar speranța asta se bazează pe faptul că sunt din ce în ce mai mulți educatori financiari și fiecare aduce o perspectivă asupra acestei chestiuni simple, în așa fel încât să te facă să înțelegi că tu ești responsabil când vine vorba de ea. Sunt din ce în ce mai mulți oameni care se educă financiar, care sunt sănătoși financiar, iar astfel vom ajunge să trăim într-o societate mai bună și mai frumoasă.
Ești curios să descoperi și alte aspecte legate de educația financiară? În acest caz te invităm să asculți întregul podcast cu Cornel Ionescu, accesând linkul de mai jos:
Ești o persoană comunicativă? Iată 5 meserii care ți s-ar potrivi!
Joburi part-time care-ți permit să te dedici și vieții de familie
Locuri de muncă în București pentru care nu ai nevoie de experiență