• 3 Mar. 2015
  • 2 min

6 lucruri pe care recrutorii nu ti le vor spune.

Foto tastatură laptop
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Interviurile in agentiile de recrutare sau direct in companii sunt supuse, inevitabil, unor reguli de confidentialitate pe care trebuie sa le intelegi sau sa le stii […]

Interviurile in agentiile de recrutare sau direct in companii sunt supuse, inevitabil, unor reguli de confidentialitate pe care trebuie sa le intelegi sau sa le stii din timp pentru a nu crea o impresie mai putin placuta.

 

Iata un top al lucrurilor pe care recrutorii nu le pot spune in timpul interviului:

 

1. Numele companiei. Este situatia din multe agentii de recrutare care sunt nevoite sa pastreze confidentialiatea numelui angajatorului pana la primul interviu sau chiar la al doilea interviu. Practic, daca numele angajatorului ar fi dezvaluit direct din anuntul job-ului, candidatii s-ar indrepta direct spre companie, evitand contactul cu agentia. Misiunea agentiei nu s-ar mai justifica intr-o astfel de situatie si nu este o situatie dezirabila. Astfel agentiile de recrutare nu ar mai exista, iar companiile nu ar mai avea o lista scurta a candidatilor care sunt intervievati si testati de o agentie de recrutare cu experienta si expertiza intr-un anumit domeniu.

 

2. Nu suna recrutorul fara un motiv bine intemeiat! Contacteaza recrutorul doar intr-una dintre aceste situatii: vrei sa il anunti ca interviul nu mai este de interes pentru tine, vrei sa afli adresa agentiei sau esti in faza finala a unui interviu si vrei un status al procesului de recrutare.  Este de la sine inteles ca un apel telefonic cu scopul de a ruga recrutorul sa-ti gaseasca un loc de munca nu va crea o impresie prea buna. Daca recrutorul are CV-ul tau si va considera ca esti potrivit pentru un anumit job te va suna cu siguranta.

 

3. Nu veni la sediul agentiei fara a anunta vizita! Exista si candidati care prefera sa mearga din agentie in agentie pentru a gasi un loc de munca. Evident ca recrutorul nu iti va spune ca o vizita nu este intotdeauna oportuna, insa, si in acest caz este de la sine inteles ca trebuie sa aplici online, de preferat folosind cat mai multe portal-uri si site-uri de job-uri si sa astepti sa fii contactat. Intarzierea unui apel telefonic din partea recrutorului nu insemana ca esti un candidat lipsit de valoare, ci nu esti potrivit pentru un anumit post. CV-ul tau este pastrat in baza de date pentru noi oportunitati.

 

4. Aspectul tau fizic nu a fost potrivit job-ului! Pentru job-urile care necesita relatii cu publicul companiile care un anumit prototip de candidati si recruteaza pana cand gasesc o persoana cat mai apropiata de acest prototip. Tot ceea ce poti face in acest caz este sa fii o prezenta agreabila cu atentie la vestimentatie (care trebuie sa fie smart-office), precum si la coafura, machiaj, comportament nonverbal. Arata ca respecti reguli de prezenta fizica si iti vei spori sansele de a obtine un job.

 

5. Strangerea de mana a aratat ca esti o persoana neincrezatoare in fortele proprii! Primul contact cu recrutorul este esential pentru ca acesta sa-si faca o impresie despre cum esti ca persoana. Trebuie sa arati fermitate atunci cand dai mana cu recrutorul, insa nu este indicat sa ii strangi mana foarte tare. De asemenea, pastreaza si contactul vizual cu recrutorul. Sunt detalii care conteaza la evaluare, tin de comportamentul tau, nimeni nu ti le va spune face to face.

 

6. Cat de lung va fi procesul de recrutare. Fiecare recrutor vrea sa gaseasca candidatul potrivit cat mai repede pentru a eficientiza munca in companie, iar candidatul isi doreste sa se angajeze cat mai repede. Nu intotdeauna se intampla asa pentru ca exista si companii care revizuiesc intre timp nevoia de noi angajati, precum si posibilitatile financiare sau chiar task-urile pe care trebuie sa-i revina noului angajat, iar procesul de recrutare poate ajunge si la 6 luni.

Ti-a placut articolul? Citeste si despre Cat de important este feedback-ul din partea recrutorilor in agentiile de recrutare

http://www.recrutaresiselectie.ro/article/cat-de-important-este-feedback-ul-din-partea-candidatilor-pentru-agentia-de-recrutare/

 

De Steluța Năstase – Online Marketing Specialist ABC Human Capital

 

A fost util articolul? 0

Leave a Reply