• 23 Nov. 2021
  • 4 min

7 abilități în IT care nu trebuie să-ți lipsească din CV în 2022

abilitati

Când ai în plan să te orientezi spre o carieră în domeniul IT este important să iei în calcul ritmul alert în care acest domeniu se dezvoltă. Și, pe măsură ce apar tehnologii și limbaje noi de programare, și acele abilitati cerute de angajatori se schimbă și este important să ții pasul cu ele.

 

97% dintre angajatori cred că abilitățile soft sunt la fel de importante ca abilitățile tehnice, dacă nu chiar mai importante. Cu toate acestea, 46% dintre noii angajați eșuează în decurs de 18 luni de la angajare din cauza lipsei de abilitati soft, printre care și capacitatea de a se înțelege cu ceilalți, potrivit unui studiu iCIMS Inc., un provider de soluții pentru atragerea talentelor.

Contează să începi deprinderea unor abilitati hard și soft, prin înscrierea la cursuri IT, organizate în România de Jobs, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Trebuie doar să alegi ce curs ți se potrivește. Dacă ești atent la detalii și la identificarea erorilor în site-uri, poți alege Cursul de Tester. Dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator JavaScript.

 

Ce abilitati vei deprinde în timpul cursului de Tester

Vei învăța cum să descoperi defectele website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori. Vei contribui la crearea celor mai tari website-uri. 

 

Ce abilitati vei deprinde în timpul cursului de Programator JavaScript

Vei învăța cum să creezi pagini web cu ajutorul JavaScript, HTML, CSS, dar și aplicații web. 

 

Informații practice despre cursurile în IT

  • Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
  • Au loc de luni până vineri, între orele 17:00 / 17:30 și 20:00 / 20:30 (ora de începere se stabilește la prima oră de curs)
  • Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
  • Se întâmplă 100% online
  • Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
  • Includ consiliere în carieră

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SILVIU PETRESCU

silviu.petrescu@ejobsgroup.ro

0729.729.843

 

Abilitati hard și soft prin care te poți diferenția în 2022

 

1. Interpretarea datelor

Probabil că ai auzit acest citat “Data is the new oil” („Datele sunt noul petrol”), al matematicianului Tesco Clive Humby.  Și te întrebi de ce companii mari precum Google, Facebook și Amazon sunt atât de puternice. Acest lucru se întâmplă din două motive: pe de o parte, este cantitatea de date pe care o dețin și, pe de altă parte, sunt specialiștii din echipele lor care pot analiza și interpreta datele.

Și este aproape imposibil să ne imaginăm vreun domeniu fără date. Indiferent care ar fi rolul tău în echipă, contează mult curiozitatea de a strânge date, de a le evalua și de a lua decizii de acțiune pe baza lor. Astfel, poți oferi valoare locului în care lucrezi. Înțelege contextul și problemele business-ului și folosește abilitati din cercetare, matematică și analiză, dar și abilitatile de programare, pentru a le rezolva.


2. Inteligența artificială

Dacă datele sunt noul petrol, atunci „AI este noua electricitate”, spune informaticianul Dr. Andrew. Pe măsură ce cantitatea de date continuă să crească, gama de aplicații pentru AI devine din ce în ce mai largă și mai profundă. AI nu mai este un subiect marginal, ci devine o rezolvare a problemelor. De exemplu, cel mai mare retailer online din lume, Amazon folosește inteligența artificială în primul rând pentru a face o estimare a cererii. Algoritmii de învățare automată pot estima numărul de produse necesare, reducând costurile de stocare și costurile pentru client.

3. UX Design

Numărul tot mai mare de site-uri web și aplicații noi duce și la creștere a cererii pentru designerii experiențelor de utilizator. Ținând cont de așteptările userilor, trebuie să proiectezi produse și servicii digitale care fac viața oamenilor mai ușoară. În plus, aceste servicii trebuie să convingă oamenii încă de la început că au o utilizare fiabilă și intuitivă.

Prin urmare, trebuie să cercetezi modul în care utilizatorii se comportă și interacționează cu un produs. Să intri în rolul lor pentru a înțelege problemele. După ce realizezi cercetarea, este timpul să proiectezi noi prototipuri interactive și să le testezi cu potențiali utilizatori. Această fază, de testare, te ajută să identifici cea mai bună experiență posibilă pe care o poți oferi oamenilor.

 

4. Comunicarea și colaborarea la distanță

Când nu ești fizic aproape de colegi sau chiar ai colegi pe diferite fusuri orare, munca în echipă și comunicarea sunt provocatoare. Dacă sunt neglijate, proiectele sunt compromise și, treptat, dispare și încrederea între colegi. Dar, atunci când este stăpânită, această abilitate de a comunica indiferent de circumstanțe, îți permite să interacționezi eficient și productiv cu ceilalți, indiferent unde se află.

Cheia unei comunicări eficiente este ascultarea. Dezvoltatorii web pot fi adesea în situații în care doar ei știu cum să repare ceva sau de ce ideea altcuiva este imposibilă. De aceea e important să nu respingi imediat gândul acelei persoane. Exersează ascultarea, contactul vizual și asigură-te că explici în detaliu punctul de vedere într-un mod pe care toată lumea îl va înțelege.

Îți poți îmbunătăți comunicarea și colaborarea la distanță, folosind instrumentele și mediile potrivite, precum Slack, Microsoft Teams, Google Meet. Întâlnirile regulate, stabilite pe aceste canale media, contribuie la dezvoltarea abilităților de relaționare.

 

5. Inteligența emoțională

Statisticile arată că peste 35% dintre directorii de companie cred că o bună inteligență emoțională va deveni o cerință la locul de muncă până în 2022. Empatia este deosebit de importantă pentru dezvoltatorii de software. Chiar dacă ești la început de drum, ai un anumit set de cunoștințe și abilitati, pe care, colegii nu le au. Și, involuntar, vei fi în locul trainerului.  Cele mai mari probleme apar însă atunci când ți se cere să dezvolți un software într-un timp scurt. Dar, cheia este să-ți expui punctul de vedere cu răbdare și empatie.

 

6. Aprecierea erorilor

Greșelile sunt inevitabile în jobul tău. Și știind că ai această libertate, de a greși, ai șanse mari de a veni cu idei creative. Dar, uneori, erorile pot avea impact și, dacă nu sunt verificate, pot fi foarte costisitoare pentru o companie.

De aceea, este important să ceri și să oferi feedback. Să lauzi, dar să oferi și critici constructive în mod privat și să le permiți colegilor să facă același lucru. Astfel previi situațiile în care cineva să suprapreciază sau se subapreciază, abordare care poate avea consecințe asupra modului în care oamenii se raportează la greșeli. 

 

7. Rezolvarea problemelor într-un mod creativ

Gândirea critică și găsirea unei soluții creative pentru o problemă legată de software este probabil principalul motiv pentru care compania te-a angajat. Poate părea că rezolvarea problemelor necesită doar o combinație de abilitati și experiență. Dar, rezolvarea excelentă a problemelor implică și creativitatea.

Statisticile arată că grupurile care au avut o anumită pregătire în creativitate și rezolvarea problemelor produc cu 350% mai multe idei decât un grup care nu are aceste abilitati, iar ideile pe care le produc sunt cu  400% mai originale.

A fi creativ este cheia pentru rezolvarea unei probleme. Cel mai bun mod de a crește creativitatea nu este să o încurajezi, ci să descurajezi orice obstacol. Să-ți permiți să faci greșeli. Să te încurajezi să fii mai creativ, mai încrezător și oferind aceeași perspectivă și oamenilor alături de care lucrezi.

 

Ți-a plăcut articolul? S-ar putea să-ți placă și:

Abilități CV pe care recrutorii le apreciază în 2021

 

Îți dorești un job în domeniul IT? Cere îndrumarea unui mentor!

A fost util articolul? 3
abilitati
  • AvatarCazacu Sorin zice

    As dori sa urmez aceste cursuri de formare în IT

  • AvatarPreda Cristel Viorel zice

    Articolele sunt foarte bine scrise și convingătoare. Cel puțin pe mine m-au convins că sunt în stare, cu ceva muncă, să pot invata ce înseamnă lucrul în ÎȚI.
    Mulțumesc pentru incurajarile indirecte și interesul față de cei care vor să învețe ceva nou, indiferent de vârstă și situație.

    • Bună, Cristel,

      Mulțumim pentru aprecieri și suntem aici pentru orice detaliu legat de cursuri.

Leave a Reply